Politerno > Україна і світ > Якщо Путін захоче, війна в Україні закінчиться – Волкер

Якщо Путін захоче, війна в Україні закінчиться – Волкер

  • 9 Травня, 2018
  • 1355 Переглядів
  • 0

Спецпредставник Держдепу США у справах України Курт Волкер заявив, що Москва досі не відповіла на спільну пропозицію США, Німеччини і Франції щодо мандату миротворчої місії ООН на сході України.

Про це він сказав в інтерв’ю “Голосу Америки”.

Гельсінкська комісія США провела в Сенаті брифінг за участю спеціального представника Державного департаменту США щодо українських переговорів Курта Волкера на тему військового конфлікту на території Донбасу та варіантів мирного врегулювання конфлікту.

Волкер, серед іншого, заявив, що тільки за 2018 рік на сході України загинули 33 українських військовослужбовців, які захищають свою землю в протистоянні з фінансованими і контрольованими Москвою сепаратистами, серед яких є і діючі російські військові.

Курт Волкер також прокоментував публікацію доповіді незалежної групи Bellingcat, що виявила докази причетності військовослужбовців з Росії до обстрілу Маріуполя в 2015 році, який призвів до загибелі 30 мирних мешканців.

“Це складова ширшої картини, яку ми спостерігаємо вже протягом тривалого часу. Збройні підрозділи на сході України, керовані Росією і підконтрольні Росії, практично щодня порушують режим припинення вогню. Це може стосуватися як Маріуполя, так і інших місць. Кадрові російські офіцери введені в керівництво збройних підрозділів на сході, так що я б не сказав, що це могло стати несподіванкою для нас”, – зазначив Волкер.

Також спецпредставник заявив, що на Донбасі немає внутрішнього конфлікту.

“Немає ніякого внутрішнього конфлікту, немає підстав для громадянської війни, немає ніяких причин для бойових дій, крім присутності російських військ», – вважає він.

Відповідаючи на питання, чи є реальний шанс покінчити з війною в нинішніх обставинах, Волкер сказав: «Думаю, так, якщо президент Путін захоче. Вважаю, що рішення за Росією».

“Якщо ми домовимося по резолюції, особливо щодо мандата миротворчої місії ООН, яка забезпечить зони безпеки, ми дійсно отримаємо можливість покласти край конфлікту. Така можливість є, але вона вимагає бажання Росії діяти подібним чином”, – вважає спецпредставник США.

Говорячи про ефективність санкцій проти Росії через агресію на Сході України, Волкер констатував, що за 4 роки санкцій Росія так і не покинула Україну, однак вона не просунулася далі і «не отримує ніяких нових дивідендів з ситуації, що склалася».

“Саме тому необхідно визначити умови, які влаштують усі сторони, будуть враховувати інтереси і Росії, і України, і Заходу. Давайте вже вирішимо це питання, яке нічого доброго нікому не приносить і нікуди не рухається. Треба просто все закінчити”, – сказав він.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE