Politerno > Україна і світ > Про останню соціологію та вибори 2019 року

Про останню соціологію та вибори 2019 року

  • 11 Травня, 2018
  • 3272 Переглядів
  • 0
Загалом за результатами шести хвиль виборів в ОТГ у 2016-2018 рр. “Батьківщина” займає перше місце – 29,2% від загальної кількості депутатів обраних від партій

На днях Київський міжнародний інститут соціології оприлюднив свіжі результати соціологічних опитувань.

Так, за останнім зрізом настроїв суспільства, перемогу на виборах Президента України, якби вони відбулися у квітні 2018 року, отримала б лідер партії “Батьківщина” Юлія Тимошенко (16,1% серед тих, хто визначився і збирається голосувати).

Перелік кандидатів по якім міряється соціологія дає можливість зробити висновок, що виборчі перегони обіцяють бути цікавими і нас чекає запекла боротьба за найвищу посаду в країні. Одразу ж після появи результатів опитування ціла зграя “фейсбук-експертів” стали поважно пояснювати необ’єктивність такого дослідження, вказувати на соціологічну похибку та відсоток тих, хто ще не визначився, – мовляв, рейтинг нічого прогнозовано не означає.

Водночас, ті результати опитувань, котрі Петра Порошенка показують максимально високо в щаблі кандидатів на посаду Президента ніж зазвичай, викликають чомусь значно менший десант критиків. Напевно тому, що там і похибка врахована, і вибірка більш репрезентативна.

Серед рейтингів політичних партій також перше місце за Батьківщиною – 14,4% тих, що визначились готові віддати голоси на парламентських виборах за команду Юлії Тимошенко.

Але на питання політичних вподобань людей можна подивитися і під іншим кутом. На останніх місцевих виборах в об’єднані територіальні громади, які відбулися 29 квітня, “Батьківщина” вкотре отримала переконливу перемогу. За офіційними даними ЦВК станом на 10.05.2018 – це 272 депутата або 30.91%.

На другому місці – БПП “Солідарність” з нижчим на 7% ніж у “Батьківщини” показником (23.75% або 209 депутатів). Замикають трійку самовисуванці – 14,66% або 129 депутатів.

Показово, але такий результат не є випадковим і не може бути пояснений ніякими похибками. Перше місце “Батьківщини” на виборах в ОТГ – це об’єктивна закономірність, причому динаміка постійно зростає. Якщо на виборах в ОТГ у 2016-2017 рр. “Батьківщина” отримала 28,6% підтримки, то у 2018 році це вже 35,4%, якщо рахувати відсоток від всіх партій, виключаючи самовисуванців.

Загалом за результатами шести хвиль виборів в ОТГ у 2016-2018 рр. “Батьківщина” займає перше місце (29,2% від загальної кількості депутатів обраних від партій). Шість хвиль виборів – це 522 ОТГ, загальна кількість мешканців яких складає більше 4 млн.

Мешканці ОТГ, які прийшли на вибори, – це такі самі респонденти соціологічного опитування, тільки більш масштабного. Питання лише у розмірі похибки (адмінресурсу та фальсифікацій), яка будуть застосована, щоби викривити підтримку “Батьківщини” з боку людей.

Олексій Рябчин, народний депутат України. Голова підкомітету з питань енергозбереження та енергоефективностi Комітету паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE