Politerno > Україна і світ > У ПАРЄ вимагають від Росії негайно звільнити Сенцова

У ПАРЄ вимагають від Росії негайно звільнити Сенцова

  • 24 Травня, 2018
  • 1311 Переглядів
  • 0

Сенцов голодує з 16 травня на знак протесту проти репресій російських окупантів

Доповідач Парламентської Асамблеї Ради Європи з гуманітарних наслідків війни на території України Егідіюс Варейкіс публічно звернувся до керівництва Російської Федерації з вимогою звільнити українського режисера Олега Сенцова, засудженого російським судом за сфабрикованими звинуваченнями.

Про це повідомляє “Європейська правда“.

“Пан Сенцов був затриманий e Криму в 2014 році, засуджений військовим судом у Ростові-на-Дону після спірного і широко розкритикованого судового процесу до 20 років ув’язнення у виправній колонії суворого режиму. Десять днів тому він почав безстрокове голодування, і я хвилююся за його здоров’я. Я закликаю негайно звільнити його з гуманітарних міркувань”, – сказано в його заяві Варейкіса, поширеному в середу, 23 травня.

Литовський політик нагадав, що на початку року ПАРЄ схвалила резолюцію на основі його доповіді з закликом звільнити всіх українських політичних в’язнів, яких утримують на території Росії і в анексиованому Криму. В документ також міститься вимога забезпечити доступ до в’язнів міжнародних спостерігачів для контролю їхнього стану здоров’я та умов тримання.

Нагадаємо, що 16 травня український режисер Олег Сенцов оголосив голодування в російської в’язниці. Він вимагає, щоб російська влада звільнила всіх українських політв’язнів в РФ і окупованому Криму. За словами Сенцова, якщо його вимоги не будуть виконані, він готовий померти.

МЗС України і Державний департамент США висунули Россі вимогу звільнити Сенцова та інших політв’язнів. Група французьких кінематографістів звернулася до президента Еммануеля Макрона з проханням посприяти у звільненні українського режисера з російської в’язниці.

Українського режисера Олега Сенцова разом з Олександром Кольченком затримали співробітники ФСБ навесні 2014 року в окупованому Криму. Їх вивезли в Росію, де Сенцова засудили за сфабрикованим звинуваченням в організації теракту до 20 років колонії суворого режиму. Кольченко отримав 10 років позбавлення волі. Жоден з них провини не визнав.

Наприкінці вересня 2017 року незаконно засуджений в РФ до 20 років ув’язнення український кінорижисер Олег Сенцов повідомив про те, що його етапують з Іркутська до Ямало-Ненецького автономного округу.

Наразі Сенцов перебуває у колонії “Білий ведмідь” у місті Лабитнангі на півночі РФ. У листі сестрі він повідомив, що повільно і безповоротно втрачає здоров’я.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE