Politerno > Україна і світ > У Білому домі обурені наслідками саміту G7, а Меркель відмовою Трампа підписувати комюніке

У Білому домі обурені наслідками саміту G7, а Меркель відмовою Трампа підписувати комюніке

  • 11 Червня, 2018
  • 1291 Переглядів
  • 0

Гнітючим і таким, що викликає розчарування, називає Ангела Меркель рішення Дональда Трампа відкликати свій підпис під комюніке за підсумками саміту G7.

Як повідомляє видання Die Welt, про це вона заявила в неділю, 10 червня, в програмі каналу ARD “Anne Will”.

За словами Меркель, вона досі переконана, що Дональд Трамп розділяє принципи і цінності G7 щодо багатьох питань.

“Однак відкликання підпису під комюніке, звичайно, є радикальним кроком”, – зазначила Меркель. Разом з тим очільниця німецького уряду чітко дала зрозуміти, що виступає за збереження формату “Великої сімки”.

За словами Меркель, рішення Трампа не означає кінця трансатлантичного партнерства, “але ми більше не може покладатися на нього просто так”, зазначила канцлер Німеччини.

Як відомо, саміт G7 у канадському Квебеку продемонстрував розбіжність учасників “сімки” з низки питань. Трамп залишив зібрання та відмовився підписувати комюніке саміту G7.

Також представники Білого дому та особисто президент США Дональд Трамп зробили у неділю вкрай гострі заяви зі звинуваченнями на адресу канадського лідера Джастіна Трюдо.

Це стало реакцією на підсумкову прес-конференцію саміту G7, на якій Трюдо приєднався до критики на адресу нової торговельної політики США.

При цьому в американській адміністрації наголосили, що не планують відступати від курсу на запровадження імпортних мит.

Першим із критичними зауваженнями виступив особисто Трамп. У твіті, написаному з борту президентського літака під час перельоту в Азію, він назвав свого канадського колегу “слабким та нечесним”, але не став розвивати звинувачення далі.

Згодом у неділю цю історію почали коментувати офіційні представники Білого дому. Топ-радник з економічних питань Ларрі Кудлов звинуватив Трюдо у “зраді”. “Що ж виходить: він (Трамп) сідає в літак і відлітає, а потім Трюдо починає “підривати” його на прес-конференції? Вибачте, але це зрада. Це обман партнера”, – заявив він в ефірі каналу CNN.

Директор Білого дому з торгової політики Пітер Наварро в ефірі каналу Fox Newsзробив ще гострішу заяву.

“У пеклі є особливе місце для тих іноземних лідерів, які обирають дипломатію зради щодо президента Трампа, а потім намагаються встромити йому ніж у спину, коли президент іде до виходу. І це те, що зробив віроломний Джастін Трюдо з цієї блюзнірської прес-конференції. Слабкий, нечесний Джастін Трюдо”, – прокоментував цей конфлікт представник Білого дому, наголосивши, що його заява ґрунтується на “сигналах, що надходять з борту №1”

Наварро також натякнув, що Канада відчує наслідки цього конфлікту.

“Хочу сказати моїм канадським друзям, що це був один з найгірших політичних прорахунків канадського лідера у сучасній канадській історії”, – наголосив він.

Як повідомлялось, президент США Дональд Трамп перед вильотом на саміт G7 у п’ятницю підтримав повернення Росії до клубу найбільш впливових держав світу.

З ним спочатку погодився прем’єр Італії Джузеппе Конте.

Канада та президент Європейської Ради Дональд Туск не підтримали повернення до формату G8 за участі Росії, доки вона продовжує окупацію Криму.

Країни-учасниці G7 одноголосно виступили проти заклику президента США Дональда Трампа відновити Росію у цій структурі.

Росія була виключена з групи держав із найрозвиненішими економіками після анексії українського Криму в 2014 році. Сьогодні до групи належать Велика Британія, Німеччина, Італія, Канада, США, Франція і Японія.

Читайте також: Трамп заявив, що Обама дозволив Путіну забрати Крим

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE