Politerno > Україна і світ > Фонд держмайна запустив велику приватизацію в Україні

Фонд держмайна запустив велику приватизацію в Україні

  • 11 Червня, 2018
  • 1785 Переглядів
  • 0

Фонд державного майна України видав 22 накази про приватизацію об‘єктів великої приватизації. Це перший великий перелік підприємств для продажу за останні щонайменше 10 років.

Про це повідомив керівник ФДМУ Віталій Трубаров на своїй сторінці у Facebook.

“Фонд підписав 22 накази про приватизацію об‘єктів великої приватизації. Це перший великий перелік підприємств для продажу за останні щонайменше 10 років. В найближчий час розпочинаємо оголошення конкурсу на відбір радників, аби вже восени вийти на фінішну пряму”, — написав Трубаров.

Зауважимо, що прийняття рішень про приватизацію по кожному об’єкту з переліку — наступний крок після затвердження переліку об’єктів великої приватизації.

Одним із підприємств, які продадуть цього року, стане “Президент-Готель”. Планується приватизувати державний пакет акцій розміром 100%.

Як відомо раніше Трубаров, до переліку приватизації на 2018 рік увійшли 26 підприємств.

Зокрема, це ПАТ “Центренерго”, низка обленерго і теплоелектроцентралей, ПАТ “Об’єднана гірничо-хімічна компанія”, вугільна компанія “Краснолиманська”, “Азовмаш”, “Турбоатом”, “Електроважмаш”, “Сумихімпром”, Одеський припортовий завод, Запорізький титано-магнієвий комбінат, “Украгролізинг”, ПАТ “Аграрний фонд” та Державна продовольчо-зернова корпорація.

30 травня уряд опублікував розпорядження щодо об’єктів великої приватизації держвласності у 2018 році. Відповідно до опублікованого прес-службою КМУ документа, до переліку увійшли вже 23 об’єкти великої приватизації.

Очікується, що продаж цих об’єктів принесе державному бюджету 21,3 млрд грн.

Держбюджет-2017 передбачав 17,1 млрд грн надходжень від приватизації, проте бюджет отримав лише 3,4 млрд грн.

Основну суму в 3,05 млрд грн Фонд отримав за рахунок продажу в серпні блокпакетів акцій енергокомпаній, які викупила група СКМ Ріната Ахметова, що вже володіє в них контрольним пакетом.

Надходження від приватизації в 2016 році становили 0,19 млрд грн при плані 17,1 млрд грн. Держбюджет 2018 року припускає надходження від приватизації в розмірі 21,3 млрд грн.

У грудні минулого року лідер партії “Батьківщина” Юлія Тимошенко заявила, що президент і прем’єр-міністр разом із більшістю в парламенті протягують закон про приватизацію стратегічних об’єктів власності України. За її словами, “Батьківщина” категорично проти проведення приватизації стратегічних об’єктів, а тим більше під час війни на Сході України.

І вже 18 січня 2018 року Верховна Рада прийняла Закон “Про приватизацію державного майна”.

Згодом Фонд державного майна почав підготовку до проведення конкурсів з продажу 20 великих українських підприємств.

У березні 2018 року у Фонді державного майна повідомили, що затвердили близько 600 об’єктів малої приватизації, які будуть виставлятися на продаж у 2018 році, в переліку підприємств, зокрема, акції ВАТ “Львівський завод “Автонавантажувач”, ПрАТ “Новороздільський гірничо-хімічне підприємство “Сірка”, ВАТ “Стебницьке гірничо-хімічне підприємство “Полімінерал”, ПАТ “Індустріальна ск ьная компанія”, ВАТ “Машинобудівний завод “Аметист”, ВАТ “Тернопільський завод “Оріон” та інші.

3 травня урядовий комітет затвердив перелік підприємств великої приватизації на 2018 рік, в який увійшло 26 об’єктів.

Читайте також: У 2018 році розпродаж українських держпідприємств буде передчасним – експерт

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE