Politerno > Україна і світ > Парламент прийняв закон про приватизацію держмайна

Парламент прийняв закон про приватизацію держмайна

  • 18 Січня, 2018
  • 1575 Переглядів
  • 0

Верховна Рада України на пленарному засіданні 18 січня 2018 року прийняла закон про приватизацію державного майна.

За відповідне рішення проголосували 266 нардепів, передає кореспондент РБК-Україна.

Закон встановлює спрощену класифікацію об’єктів приватизації на об’єкти малої і великої приватизації; вимоги до покупців об’єктів приватизації та обмеження щодо їх участі в приватизації; відповідальність за недостовірність, неповноту поданих документів; розширено коло об’єктів, які можуть підлягати приватизації.

У зв’язку з цим змінюється підхід до продажу малих і великих підприємств.

Новий закон встановлює 11 місяців для об’єктів великої приватизації та 5 місяців для малої.

Якщо вартість активів підприємства за останній рік перевищила 250 млн гривень, то це об’єкт великої приватизації, який буде продаватися з залученням радника, усе менше – це мала приватизація, яка буде проходити виключно на електронних платформах. Документ також встановлює чіткий порядок приватизації; вимоги до формування і затвердження переліків об’єктів, що підлягають приватизації; порядок прийняття рішення про приватизацію. Ініціювати приватизацію об’єктів зможуть державні органи приватизації, уповноважені органи управління, інші суб’єкти управління об’єктами державної власності або покупці.

Нагадаємо, Верховна Рада підтримала за основу урядовий законопроект про приватизацію №7066 9 листопада 2017 року. Документ підтримали 258 парламентаріїв. За словами в. о. голови ФДМ Віталія Трубарова, підготовка цього проекту проходила складно.

“Ми проводили багато “круглих столів”, було подано понад 700 поправок, більшість ми врахували. Проект був розширений, до нього були внесені положення і приєднані питання приватизації комунального майна. Сам зміст закону залишився колишнім – приватизація спрощується, ми йдемо назустріч інвесторам, скорочуємо терміни подачі документів”, – зазначав він.

Представник президента в парламенті Ірина Луценко заявляла, що проведення приватизації державного майна та створення антикорупційного суду є одними з основних рекомендацій Міжнародного валютного фонду.

Зазначимо, раніше Фонд державного майна затвердив перелік підприємств, що підлягають приватизації в 2018 році.

До списку увійшли близько 100 об’єктів, які за класифікацією належать до групи В, Г, Е.

Зокрема, до переліку потрапила низка енергетичних компаній, а саме, “Сумихімпром”, Львівський завод “Автонавантажувач”, “Оснастка”, “Криворізька теплоцентраль”, “Львівська вугільна компанія”, “Запорізький титано-магнієвий комбінат” та інші.

За словами Трубарова, фонд планує отримати від приватизації зазначених об’єктів близько 22,5 млрд гривень.

“Це реальна сума, яку фонд виконає. Найближчим часом Верховна Рада прийме новий закон про приватизацію, який не тільки спростить процес приватизації і скоротить терміни підготовки, але і стане ясним інвесторам. Тому наступний рік має стати роком великої приватизації”, – зазначив Трубаров.

Раніше ми повідомляли, що Фонд державного майна почав підготовку до проведення конкурсів з продажу 20 великих українських підприємств.

Наприкінці листопада стало відомо, що Генпрокуратура відкрила кримінальне провадження щодо незаконної приватизації частини будівлі Міністерства агрополітики, одним з підозрюваних в якому є керівник Фонду державного майна Віталій Трубаров.

Як повідомлялось, лідер партії “Батьківщина” Юлія Тимошенко заявила, що президент і прем’єр-міністр разом із більшістю в парламенті протягують закон про приватизацію стратегічних об’єктів власності України. За її словами, “Батьківщина” категорично проти проведення приватизації стратегічних об’єктів, а тим більше під час війни на Сході України.

Читайте також: Як під прикриттям виконання вимог МВФ готується фінальний дерибан держмайна

 

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE