Politerno > Україна і світ > У 2018 році розпродаж українських держпідприємств буде передчасним – експерт

У 2018 році розпродаж українських держпідприємств буде передчасним – експерт

  • 5 Травня, 2018
  • 1534 Переглядів
  • 0

Зараз, у другій декаді 2018 року, розпродаж державних підприємств буде несвоєчасним.

Таку точку зору в коментарі кореспонденту ГолосUA висловив політолог, експерт УІАМП Микола Спірідонов.

«Мається на увазі розпродаж українських державних підприємств (зазвичай саме це називають у нас в Україні приватизацією). Вважаю, що зараз це не зовсім доречно тому, що Україна знаходиться в економічній кризі, досить важкій. І відповідно в такій ситуації продавати державне підприємство це все одно, що продавати сарай під час пожежі, коли бажано пожежу спочатку загасити», – заявив політолог.

За словами Спірідонова, відповідно спочатку необхідно реанімувати українську економіку, а вже потім розпродавати державні підприємства.

«Взагалі є різні концепції, згідно з деякими з них багато підприємств повинні перебувати під контролем держави, а відповідно до іншої концепції в основному підприємства повинні контролюватися приватниками. Але як показала українська історія приватні власники підприємств, мультимільйонери дуже часто висмоктували всі соки з підприємств, а потім фактично здавали їх на металобрухт. Тому приватні власники також досить часто неефективні, хоча і держава як власник не завжди показує належну ефективність, відповідно, потрібен баланс», – зазначив він.

Нагадаємо, прем’єр-міністр України Володимир Гройсман заявив про початок малої приватизації з червня поточного року.

Про це він повідомив в інтерв’ю “Інтерфакс-Україна”.

“Я думаю, що до кінця травня ми запустимо цю роботу (з приватизації – ред.) досить серйозно і системно”, – сказав Гройсман.

У той же час, прем’єр-міністр спрогнозував, що можлива протидія цьому процесу.

“Не всім це вигідно. Ті, хто “підгортає” ці підприємства, будуть нас блокувати, стримувати, штучно придумувати перешкоди, як робили це з Одеським припортовим заводом. Роздули там якісь борги, потім визнали борги в судах – це окремий для дослідження правоохоронними органами питання – потім завищили ціну продажу, потім завели уряд в глухий кут в цьому питанні “, – додав він.

Крім того, Гройсман зазначив, що, за його прогнозами, мала приватизація розпочнеться з червня. Відносно великої приватизації прем’єр заявив, що процеси підготовки також вже відбуваються.

“Центренерго” вже готується через міжнародних радників по новій, досить прозорій процедурі. Будемо сподіватися, що ніхто не буде блокувати”, – зазначив він.

У грудні минулого року лідер партії “Батьківщина” Юлія Тимошенко заявила, що президент і прем’єр-міністр разом із більшістю в парламенті протягують закон про приватизацію стратегічних об’єктів власності України. За її словами, “Батьківщина” категорично проти проведення приватизації стратегічних об’єктів, а тим більше під час війни на Сході України.

І вже 18 січня 2018 року Верховна Рада прийняла Закон “Про приватизацію державного майна”.

Згодом Фонд державного майна почав підготовку до проведення конкурсів з продажу 20 великих українських підприємств.

У березні 2018 року у Фонді державного майна повідомили, що затвердили близько 600 об’єктів малої приватизації, які будуть виставлятися на продаж у 2018 році, в переліку підприємств, зокрема, акції ВАТ “Львівський завод “Автонавантажувач”, ПрАТ “Новороздільський гірничо-хімічне підприємство “Сірка”, ВАТ “Стебницьке гірничо-хімічне підприємство “Полімінерал”, ПАТ “Індустріальна ск ьная компанія”, ВАТ “Машинобудівний завод “Аметист”, ВАТ “Тернопільський завод “Оріон” та інші.

3 травня урядовий комітет затвердив перелік підприємств великої приватизації на 2018 рік, в який увійшло 26 об’єктів.

Читайте також: Як під прикриттям виконання вимог МВФ готується фінальний дерибан держмайна

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE