Politerno > Україна і світ > Перший ефект Нового Курсу: блогер про останні рейтинги КМІС

Перший ефект Нового Курсу: блогер про останні рейтинги КМІС

Сьогодні КМІС оприлюднив нові рейтинги. Якщо коротко, то Юлія Тимошенко вперше перетнула “психологічний бар’єр” в 20% – за нинішніми рейтингами їй дають від 21,6% до 22,8% по відношенню до тих, хто визначився із своїм вибором.

Петро Порошенко, навпаки, упав на шосте місце з його 10,5%.

Крім того, мало хто звернув увагу, але за новими оцінками антирейтинг Тимошенко упав до 22.3%. Тоді як у березні аналітик Главкома П. Вуєць оцінював її антирейтинг в цілих 60%. Тепер до цієї цифри упевнено наближається Порошенко, чий антирейтинг досяг рекордної цифри в 48.3%.

Що опосередковано свідчить, що соціологи уже попросту не мають ресурсу для “приховування” стрімкого росту рейтингів Тимошенко, і не менш карколомного падіння рейтингу чинного президента. Електорат Тимошенко збільшується, а від Порошенка відвертається навіть його “ядерний” електорат. Крім того, відсоток тих, хто не визначився, почав зменшуватись.

Ці соціологічні показники я схильний вважати більш-менш адекватними, перш за все тому, що про це свідчить активізація брудних інформаційних вкидів проти Тимошенко якраз останніми днями.

– розпочав діяльність відомий чорнопіарник Тарас Чорноїван, який почав активно засмічувати мережу фейковими новинами про Тимошенко. Особливо доставила новина про те, як Артур Чечоткін, чоловік Жені Тимошенко, примудрився всього за 9 млн. дол. придбати намисто св. Януарія – один із національних скарбів Італії, який насправді вартує чуть менше мільярда.
– вітчизняна прокуратура знову реанімувала справу Лазаренка. Поки що тихою сапою, пред’явивши звинувачення Андрію Миханіву, дрібному спільнику Лазаренка, який буцімто виводив в Швейцарію 16 млн. дол. Сума сміховинна – наші олігархи більше просаджують на марочні вина та шампанські – однак вона “легалізовує” вкиди стосовно справи Лазаренка в інфосферу.

Це свідчить про те, що в хід йдуть уже передвиборчі заготовки, які мають за будь-яку ціну понизити рейтинг Тимошенко, в тому числі реанімацією закладених іще Манафортом “закладок”.

Опитування проводилось з 7 по 21 червня, тобто, ми уже маємо справу з першими ефектами Нового Курсу (поки що на базовому рівні – так як на виборців діяла швидше реклама та рамкова аналітика, ніж реальна суть пропозицій Тимошенко).

Загалом же причинами такого ривка Тимошенко я бачу наступне:
– перш за все, почав виходити із тіні “молодий” електорат Тимошенко. Цей тренд буде наростати, тому що різке падіння антирейтингу Тимошенко свідчить про те, що спроби перетворити її на “токсичного” політика уже не працюють. Люди починають пишатись тим, що є прихильниками Тимошенко.
– Форум Нового Курсу, організований Тимошенко, все-таки зміг завоювати увагу широкого кола “невизначених”, і частково змінив їх думку. Цей тренд також буде наростати. тому що поки що немає дискусії про ідеї, висловлені Тимошенко. Є лише уявлення, що Тимошенко – єдина із політиків, яка готова обговорювати не тільки тактичні дії, а й комплексну стратегію, і саме це поки що справило основний фактор збільшення рейтингу.

Приблизно так. Будемо спостерігати за динамікою далі. Щось мені підказує, що нас вона не розчарує.

Вячеслав Ільченко

Читайте також: КМІС: на виборах до Ради 21,6% проголосували б за “Батьківщину”, 15,9% – за “Громадянську позицію”

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE