Politerno > Україна і світ > США нагадали компаніям-учасницям “Північного потоку-2” про загрозу санкцій

США нагадали компаніям-учасницям “Північного потоку-2” про загрозу санкцій

  • 27 Липня, 2018
  • 1273 Переглядів
  • 0

США можуть запровадити санкції проти енергетичних компаній Німеччини і низки європейських країн, що беруть участь в будівництві газопроводу “Північний потік-2”.

Про це заявив заступник держсекретаря США з питань енергетичних ресурсів Френсіс Феннон, передає “Голос Америки”.

“Компанії, які оперують у сфері російського енергетичного трубопровідного сектора, включаються в ділову активність, яка несе значний ризик санкцій, і це стосується “Північного потоку – 2” і “Турецького потоку” – сказав Феннон.

Він виклав точку зору уряду США на будівництво Росією газопроводів в обхід території України: “Ми продовжуємо виступати на підтримку продовження транзиту газу через Україну. Кращий спосіб, який забезпечив би Україні можливість бути важливим партнером у сфері транзиту газу для Європи після 2019 року, полягає в тому, щоб “Північний потік-2” і “Турецький потік” не були б побудовані”.

“Опора Європи на російський газ робить її стратегічно вразливою. Росія може і повинна залишатися постачальником газу в Європу, але не повинна домінувати на ринку заради досягнення своїх ворожих політичних цілей. “Північний потік-2″ розділить Європу і посилить можливості Росії використовувати свої енергоресурси для політичного тиску і шкідливого впливу”, – вважає Феннон.

За його словами, будівництво трубопроводу дозволить Росії “посилити свою агресивну військову присутність в регіоні Балтики”, а організація газопостачання Європи в обхід України у принципі “усуне важливе обмеження на шляху подальшої агресії Росії проти України”.

Читайте також: У Держдепі США попередили Євросоюз про небезпеку “Північного потоку-2”

“Енергоресурси – це одне з гібридних знарядь, які Росія використовує для того, щоб поширювати свій зловмисний вплив і сіяти розбіжності в трансатлантичному співтоваристві. Ось чому США продовжують жорстко заперечувати проти “Північного потоку-2” і “Турецького потоку” – заявив високопоставлений співробітник Держдепартаменту США.

“США будуть продовжувати дипломатичне просування своєї тези про досягнення енергетичної безпеки шляхом диверсифікації джерел, шляхів і постачальників енергоресурсів. Якщо говорити більш конкретно, ми очікуємо від Єврокомісії просування в поправках до Газової директиви – ми вважаємо це важливим кроком у досягненні подальшої прозорості, чого сама Європа довго домагалася. Ми також підтримуємо дії Данії у сфері своєї національної безпеки”, – додав помічник держсекретаря США.

Газопровід “Північний потік-2” повинен пролягти через Балтійське море, його будує російська компанія “Газпром” разом з кількома з європейськими компаніями.

Багато країн Центральної та Східної Європи також виступають проти проекту, який, на їхню думку, збільшить залежність Європи від російського газу.

Як відомо, з кінця 2019 року газотранспортний коридор “Північний потік-2” повинен транспортувати близько 55 млрд кубометрів російського природного газу щорічно з РФ через Балтійське море до Німеччини.

Супротивники проекту – у тому числі Польща, країни Балтії, Україна, Молдова, США та Данія – стверджують, що “Північний потік-2” збільшить залежність ЄС від “Газпрому”, який вже постачає близько третини об’ємів газу в ЄС.

Читайте також: У Німеччині почали укладати перші труби для “Північного потоку-2”

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE