Politerno > Україна і світ > Швидке чтиво: “євреї Обами” та інші шокуючі подробиці нових документів у “справі Манафорта”

Швидке чтиво: “євреї Обами” та інші шокуючі подробиці нових документів у “справі Манафорта”

  • 22 Вересня, 2018
  • 2156 Переглядів
  • 0

Колишній очільник кампанії Дональда Трампа щойно визнав свою провину у змові проти США та перешкоджанні правосуддю. Що важливіше для Білого дому, Пол Манафорт погодився на співпрацю із спеціальним прокурором Робертом Мюллером щодо розслідування “таємної змови” з Росією. Але перед тим, як Манафорт розпочне новий етап своєї кримінальної кар’єри, Мюллер  подав до суду новий обвинувальний акт, в якому наводяться нові подробиці сумнозвісної політичної діяльності людини у куртці зі страусової шкіри.

Ось деякі з них:

«Євреї Обами»

ЧИТАЙТЕ ПО ТЕМІ: Опубліковано документи слідства про те, як саме Манафорт “очорняв” Тимошенко

Значну частину свого терміну за ґратами Манафорт заслужив завдяки своїй роботі на проросійських політиків в Україні – роботі, яка згідно з документами Мюллера, принесла йому $60 млн. Це стало відображенням не лише жадоби Манафорта, але й проблем з тим, щоб змусити виглядати прийнятним у Вашингтоні спонсорований з Москви режим Партії регіонів Віктора Януковича, особливо у протиставленні з суперницею Януковича, героїнею Помаранчевої революції Юлії Тимошенко. Але, як виявив Мюллер, одним з прийомів, які Манафорт описав в одному з повідомлень того часу, було змусити «євреїв Обами» натиснути на адміністрацію Обами у жовтні 2012 року.

Схема полягала в тому, щоб прив’язати Тимошенко до антисемітизму завдяки асоціації. Манафорт залучив «старшого ізраїльського посадовця, щоб той опублікував письмову заяву, для поширення цієї історії». Мова йде про заяву тодішнього Міністра закордонних справ Ізраїлю Авігдора Лібермана, прихильника жорсткої лінії, який нині обіймає посаду міністра оборони, записану журналістом Ногаю Тарнопольским. Ця стаття була опублікована Беном Шапіро у «Breitbart», як вперше написав про це Люк Гардінг у «The Guardian». Манафорт «знаючи про цю ізраїльську заяву наперед» вихвалявся нею, рекламуючи у США: «У мене є люди, які розмістять її у NY Post. Оп-ля!»

Публічно ж меседж Манафорта звучав як: «єврейська громада згадає про це Обамі у день виборів, якщо він нічого не зробить». Але приватно, через посланника-лобіста в адміністрації Обами він передав, що Україна «зробила все можливе, щоб завадити опоненту президентської адміністрації включити дискредитуючі формулювання в ізраїльську заяву, щоб не завдати шкоди Адміністрації». Меседж виглядав так: ви і ваші євреї можете довіряти доблесному Віктору Януковичу.

ЧИТАЙТЕ ПО ТЕМІ: The Guardian: Манафорт ухвалював таємні операції проти Тимошенко на користь Януковича

«Бруд на Тимо»

Ця історія не стала якимось окремим випадком. Намагаючись тримати свою роботу в Україні «під великим секретом», за словами Мюллера, лобісти Манафорта зліпили новини про те, що Тимошенко «заплатила за вбивство українського посадовця». Манафорт наполягав, що ці історії не повинні мати «відбитків пальців», і наголосив, що дуже важливо, що «ми не маємо до цього відношення», адже це вважалося б незаконним згідно з Актом про реєстрацію іноземних агентів, який вимагав від нього розкривати свою лобістську роботу. «Моя мета», – сказав він. – «Заплямувати Тимо брудом».

Імперія Габсбургів

Попередні обвинувальні акти Мюллера проти Манафорта містили опис того, що він називав «Габсбурзька група» –  очевидне посилання на династію Габсбургів, яка протягом тисячоліття домінувала у більшій частині Європи – яку він найняв, щоб здійснювати лобістську діяльність у Вашингтоні та європейських столицях від імені України Януковича. Але в останніх документах Мюллера містяться нові деталі. Третій обвинувальний акт Манафорта називав одну з ключових фігур Габсбурзької групи «європейським канцлером». Тепер же, не називаючи імен, Мюллер розширив цей опис на більшу групу. Європейським канцлером був колишній канцлер Австрії, до якого приєдналися колишній прем’єр-міністр Італії та колишній президент Польщі, який пізніше став представником Європейського Парламенту з наглядовими повноваженнями з питань України. Австрійським канцлером, схоже, є Альфред Гузенбауер; екс-прем’єром Італії – Романо Проді, а польським політиком – Алєксандр Кваснєвський, який очолював моніторингову місію Європейського Парламенту в Україні.  І хоча Мюллер не називає їх в тексті нового обвинувального акту, в додатках наводяться інформаційні записки Манафорта, в яких згадуються Проді і Кваснєвський.

Завданням цієї новітньої Габсбурзької імперії було виступати в ролі поважних нейтральних голосів, які б демонстрували варту довіри підтримку Януковича, таємно отримуючи при цьому від Манафорта та його соратників до 2 млн. євро.

ЧИТАЙТЕ ПО ТЕМІ: Нові факти з розслідування The Guardian про те, як Манафорт хотів інформаційно знищити Тимошенко

«По суті не існують»

Як писала «The Daily Beast» до пред’явлення обвинувального акту Манафорту, Манафорт заплатив впливовій американській юридичній фірмі, пов’язаній з адміністрацією Обами, «Skadden Arps», щоб та підготувала доповідь, яка б відбілювала уряд Януковича за те, що він переслідував його противницю Тимошенко. («Skadden Arps», яка доручила колишньому раднику Обами у Білому Домі Грегу Крейгу займатися цією доповіддю, постійно відмовляється надавати коментарі «The Daily Beast»). Він таємно і переважно через офшорні рахунки заплатив цій фірмі $4,6 млн. за доповідь 2012 року, яка, як заявив уряду Януковича, коштувала  $12 000  (У поданому раніше позові Тимошенко зазначалася сума $13 000). Тепер же Мюллер пише, що «Skadden Arps» у«приватному письмовому повідомленні» у листопаді 2012 року зазначала Манафорту, що докази кримінальної діяльності Тимошенко «по суті не
існують». Наразі не відомо, хто саме з «Skadden Arps» надав таку письмову оцінку.

Мюллер додає: «Манафорт знав, що у доповіді також не розкривалося, що ця юридична фірма, окрім того, що її найняли для написання цієї доповіді, була
найнята, що представляти саму Україну, в тому числі у зв’язку зі справою Тимошенко та щоб готувати судову команду, яка займалася судовим переслідуванням Тимошенко».

Ятка з хот-догами

Так само у попередніх обвинувальних актах, підготовлених Мюллером, згадувалась фіктивна неурядова організація, яка базувалася і Брюсселі і мала назву Європейський центр сучасної України. Цей Центр, який контролювався Партією регіонів, був творінням Манафорта, призначеним для того, щоб обійти Акт про реєстрацію іноземних агентів.  Але тепер у розпорядженні Мюллера є інформація від компаній, які отримували платню через Центр, яка демонструє, що його співробітники знали, що їхні гроші йдуть з України.  Один якось пожартував з колегою: «Треба дивитися крізь цю нісенітницю – Центр, адже це, як в «Алісі в країні див». Інший сказав, що пафосно проголошені зв’язки з Партією регіонів – це «фіговий листок на фіговому листку», та назвав Центр в електронному листі, «європейською яткою з хотдогами сучасної України».

На додачу до співпраці з Мюллером, яка загрожує президентству Трампа, Манафорт буде позбавлений своєї власності у Брукліні, Манхеттені, Гемптонсі та пригороді Вашингтону, а також десятків мільйонів доларів, захованих на п’яти банківських рахунках, що використовувалися для незаконної діяльності. Доля куртки Манафорта зі страусової шкіри за $15 000 поки що невідома.

ЧИТАЙТЕ ПО ТЕМІ: Визнання провини Манафортом принесло ганьбу Skadden, яку замовляли “мочити” Тимошенко

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE