Politerno > Україна і світ > Масове отруєння в Макіївці: хлор для очищення води завозили з Росії

Масове отруєння в Макіївці: хлор для очищення води завозили з Росії

  • 29 Вересня, 2018
  • 1242 Переглядів
  • 0

Фрагмент схеми водопостачання на тимчасово окупованій території Донецької області. ДЖЕРЕЛО: МТОТ

 

Через отруєння водою в окупованій Макіївці на Донеччині було госпіталізовано 87 осіб. За даними представника омбудсмена в Луганській і Донецькій областях, причиною отруєння став марганець, який окупанти використовували для часткової дезінфекції води через брак хлору.

Як повідомили 29 вересня у Міністерстві з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб (МТОТ), хлор на Макіївську фільтрувальну станцію для очищення води постачався з Російської Федерації.

За даними відомства, МКЧХ і Швейцарська агенція розвитку та співробітництва надавали хлор для очищення води на фільтрувальні станції КП “Вода Донбасу” в якості гуманітарної допомоги.

“Ці місії не здійснювали доставку хлору на Макіївську фільтрувальну станцію. За наявною інформацією, хлор постачався з РФ”, – зазначили в МТОТ.

У міністерстві також повідомили, що МТОТ направило звернення до представників СММ ОБСЄ з проханням надіслати представників Місії до місця спалаху захворювання для з’ясування причин отруєння населення.

Зокрема, заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій Георгій Тука закликав направити в Донецьку область міжнародну експертну групу. Її члени повинні надати свої висновки після взяття проб води та дослідження стану потерпілих від отруєння водою в Макіївці.

Про це чиновник написав на своїй сторінці в Facebook в суботу, 29 вересня.

“Для виявлення реальних причин отруєння слід направити в Донецьку область міжнародну експертну групу, яка повинна зробити забори питної води, дослідити стан постраждалих і надати свої висновки. Можливо, слід залучити фахівців МКЧХ або інших міжнародних гуманітарних організацій”, – зазначив він.

Коментуючи отруєння людей в Макіївці, він розповів, що лікарі всіх ставлять на облік, вказуючи діагноз “харчове отруєння”.

“Самі жителі скаржаться на незвичний колір і запах води. Знезараження питної води проводиться за допомогою хлору, який на окуповану частину Донецької області постачає Росія. Однак останнім часом окупант знизив поставки хлору з 4 до 2 цистерн. Однак інформації про застосування інших реактивів для знезараження немає”, – додав він.

У свою чергу у “Східній Правозахисній Групі” повідомили, що станом на ранок 29 вересня відомо про 8 випадків звернення людей до лікарні у Макіївці з симптомами отруєння.

“Ситуація з отруєнням людей у Макіївці торкнулася мешканців двох районів – Гірницький і Радянський … Окупаційні адміністрації “ДНР” майже одразу підтвердили інформацію про те, що трапилося (про отруєння людей – ред.)”, – зазначили у Групі.

Також зазначається, що на нараді в окупаційній адміністрації Макіївки щодо контролю епідеміологічної ситуації повідомили, що станом на 11:00 28 вересня у стаціонарних відділеннях Дитячого клінічного центру Макіївки та Міської лікарні №7 перебуває 41 особа, у т.ч. 31 дитина, а за період з 23 по 27 вересня до лікарень звернулося 69 дітей і 19 дорослих.

Читайте також: У Донецьку від вибуху постраждав кандидат на посаду глави “ДНР”

 

 

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE