Politerno > Україна і світ > Україна не закриватиме консульства в Росії та може ввести біометричні візи для росіян – Клімкін

Україна не закриватиме консульства в Росії та може ввести біометричні візи для росіян – Клімкін

  • 6 Жовтня, 2018
  • 1249 Переглядів
  • 0

Міністр закордонних справ Павло Клімкін допускає можливість введення для росіян біометричних віз, а також зазначив, що МЗС не закриватиме консульства Росії в українських містах.

За його словами, якщо Україна закриє російські консульства, РФ закриє українські. Це призведе до того, що дипломати будуть позбавлені можливості надавати допомогу українцям в РФ.

Про це глава українського зовнішньополітичного відомства сказав в ефірі телеканалу “UA Харків”, передає УНІАН.

Клімкін наголосив, що російські дипломати в Україні “займаються діяльністю, яка властива діяльності спецслужб”.

“Але питання полягає в наступному: по-перше, у нас немає дипломатичних відносин з РФ за змістом. В нас немає послів, дипломати не займаються якоюсь політичною чи іншою діяльністю. Наші дипломати – вони просто допомагають українцям, в тому числі політв’язням” , – заявив міністр.

За словами Клімкіна, консульська присутність в Росії є важливою, тому що українські дипломати допомагають політв’язням, іншим українцям, і навіть під час війни в РФ постійно перебуває майже 3 млн українців.

Голова МЗС назвав діяльність дипломатів РФ “злочинною”, але запевнив, що українські органи влади можуть контролювати їх діяльність.

“Те, що ми зараз здатні контролювати цю злочинну діяльність, знову таки російських «дипломатів», – це 100%. Вони перебувають під пильним контролем і не можуть робити те, що робили раніше”, – сказав Клімкін, уточнивши, що мова йде про період до 2014 року.

У той же час міністр переконаний, що система біометричного контролю на прикордонних пунктах пропуску з РФ є ефективною.

“Ми створюємо банк даних, ми прекрасно розуміємо, що можуть бути маніпуляції, як бачите, відома історія з отруєнням Скрипалів – зміна ідентичності і т.д. Якщо є біометричні дані, ми прекрасно знаємо, про які людях йдеться, і просто зміна документів вже не допоможе”, – заявив Клімкін.

“Цей банк буде напрацьовано. Ми далі будемо дивитися на його ефективність, але я вважаю, що цього мало. Нам потрібні подальші заходи, в тому числі і попередній запит, а мінімум – попереднє інформування російськими громадянами, що вони їдуть в Україну”, – підкреслив Клімкін і додав, що з цього питання Рада національної безпеки і оборони приймала рішення.

“Не виключено, що нам потрібно дивитися на їх переміщення (росіян – ред.) на території України”, – підкреслив Клімкін.

У зв’язку з цим глава МЗС сказав, що контроль переміщення росіян на території України зараз “здійснюється частково”, а саме “для частини осіб, щодо яких є підозри”.

“Але відслідковувати всіх, звичайно, досить складно. Але в перспективі, як це спрацює, потрібно аналізувати. Звичайні візи з Росією нам не допоможуть”, – сказав Клімкін.

“Тоді, якщо це недостатньо ефективно, потрібно буде думати над впровадженням біометричних віз”, – заявив Клімкін.

Клімкін також заявив, що виключає можливість легалізації подвійного громадянства з Росією.

“Хочу відразу сказати, я категорично заперечую і категорично проти будь-яких навіть ідей і думок про легалізацію подвійного громадянства з Росією, з агресором. Усі випадки отримання російського громадянства мають відповідно розслідуватися нашими спецслужбами”, – цитує міністра “Інтерфакс-Україна”.

Разом з тим, він припустив, що у випадку з іншими країнами питання легалізації подвійного громадянства може обговорюватися.

“Українці переїхали в Канаду або в Сполучені Штати, вони зберегли свою українську ментальність, вони готові нам допомагати. Можливо, ми можемо подивитися на умови, яким чином вони можуть, зберігаючи своє громадянство, отримати або тимчасово, або повністю і українське громадянство”, – сказав Клімкін.

Він також висловив думку, що Україні потрібен новий закон “Про громадянство”.

Як відомо, з 1 січня 2018 року Державна прикордонна служба запровадила фіксацію біометричних даних іноземців та осіб без громадянства з 71 держави, в тому числі Російської Федерації.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE