Politerno > Україна і світ > Хліб в Україні до Нового року подорожчає на 30%

Хліб в Україні до Нового року подорожчає на 30%

  • 15 Жовтня, 2018
  • 1512 Переглядів
  • 0

Неврожай зернових цього року позначиться на вартості хліба, ціна на який в Україні до Нового року підстрибне до 30%.

Про це кореспонденту ГолосUA повідомив президент Асоціації фермерів і приватних землевласників України Іван Томич.

До зростання ціни на хліб в Україні привів неврожай зернових, заявив експерт.

«У нас є нестача врожаю пшениці 2-го і 3-го класу. До зменшення врожаю зернових в цьому році привела як посуха, так і тривалі, затяжні дощі», – пояснив Іван Томич.

Експерт додав, що з кінця червня до серпня 52 дня тривали дощі, що призвело до зменшення врожаю. Це і хвороби, і вимивання клейковини, тому з категорії якісної пшениця була переведена в категорію неякісної, непродовольчої пшениці.

«Ситуація дуже проста – зібрано в цьому році в Україні 24 млн т пшениці, а це на 20% менше, ніж в минулому році. Це середній урожай. При цьому продовольчої пшениці зібрали тільки половину – 12 мільйонів тон», – зазначив Іван Томич.

При цьому експерт підкреслив, що кількість непродовольчої пшениці за останні 5 років в Україні була найвищою. П’ять років була дуже низька ціна на зерно, на відміну від нинішнього року.

«В даний час борошно і зерно вже визначені за ціною. У 2018-му вартість зерна буде на 30% вищою, ніж в минулому році. Половину вартості хліба становить вартість пшениці. Тому ціна на хліб в Україні до Нового року підстрибне до 30%. Це буде удар по бюджету українців, адже хліб – це локомотив гонки цін в інших сферах», – підсумував Іван Томич.

Читайте також: Чому вартість газу в Україні перевищила 500 доларів і що буде взимку

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE