Politerno > Україна і світ > Хліб в Україні дорожчий ніж в Литві та Польші

Хліб в Україні дорожчий ніж в Литві та Польші

  • 2 Листопада, 2018
  • 1247 Переглядів
  • 0
“Ми вважали, що хліб є настільки українським продуктом, та що Україна є житницею Європи, що він буде останнім продуктом, який ми будемо купувати дорожче, ніж наші західні сусіди. Але не так сталося, як гадалося… На початку тижня експерти Асоціації постачальників торговельних мереж порівняли вартість найдешевшого білого та чорного хліба в нашій країні та деяких країн Європейського Союзу. Як з’ясувалось, ми їмо вже не самий дешевший хліб в Європі. У інтернет- гіпермаркеті Литви ви можете придбати найдешевший кілограм білого хліба за 13,1грн, Польщі – за 17,8грн та України – за 19,2грн. В Естонії його можна знайти за 69,5грн. При цьому ймовірно, що хліб у цих країнах міг бути випеченим із українського зерна. Українські пекарі часто подейкують, що виробляти дешевий соціальний хліб є невигідним. Але приклад сусідніх країн показує, що це може бути вигідним навіть у Європі. На кінець вересня 2018 року середня вартість білого хліба за даними офіційної статистики є 16,1грн за кілограм із борошна першого ґатунку та 20,2грн із муки вищого ґатунку. Оскільки інтернет-магазин гіпермаркета AUCHAN в Україні розрахований на столичного покупця, то варто пригадати, що хліб в Києві коштує значно дорожче: із муки першого сорту – 19,1грн, а вищого – 32,2грн.

Чорний хліб виявився в нашій країні найдешевшим – цінник показав 19,5грн за кілограм. Далі розмістилася Естонія з 27,9грн, Польща – із 46,7грн та Литва – із 52,2грн. До кінця року вартість хліба зросте ще в середньому на 5%. У січні причиною підняття вартості буде зростання мінімальної заробітної плати. Але оскільки підняття планується лише на 12%, то це призведе до подорожчання до 3%. Урожай Україна зібрала непоганий, тому ця причина не буде впливати на вартість духмяного”, – написав Дорошенко в Facebook.

Як повідомлялось, неврожай зернових цього року позначиться на вартості хліба, ціна на який в Україні до Нового року підстрибне до 30%.

Читайте також: Чому дорожчає пальне та чи є можливість впливати на ціни?

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE