Politerno > Україна і світ > РПЦ розриває стосунки з Константинополем – що це означає

РПЦ розриває стосунки з Константинополем – що це означає

  • 15 Жовтня, 2018
  • 2915 Переглядів
  • 0

Російська православна церква розриває євхаристійне спілкування з Вселенським патріархатом через його рішення щодо автокефалії для української православної церкви.

Про це 15 жовтня після закінчення Синоду заявив глава Відділу зовнішніх церковних зв’язків Московського патріархату митрополит Іларіон, пише “Інтерфакс“.

“На сьогоднішньому засіданні Священного синоду було ухвалено рішення про повний розрив євхаристійного спілкування з Константинопольським патріархатом”, – заявив він.

За словами Іларіона, це було “вимушене рішення”, але іншого Священний синод РПЦ не міг ухвалити, оскільки “до цього вела уся логіка останніх дій Константинопольського патріархату”.

Всі рішення Константинополя, за словами Іларіона, на думку РПЦ – незаконні та “канонічно нікчемні”.

“РПЦ не приймає цих рішень, не буде їм слідувати. Розкол лишається розколом, лідери розколу лишаються лідерами розколу. А та церква, яка, визнавши розкольників, вступила з ними у спілкування, тим самим себе виключила з канонічного поля”, – додав Іларіон.

При цьому він додав, що у Московському патріархаті розраховують, що Константинополь змінить своє рішення щодо України.

“Ми сподіваємося на те, що здоровий глузд візьме гору, що Константинопольський патріарх змінить своє ставлення до існуючої церковної реальності”, – заявив Іларіон.

Що означає припинення євхаристійного спілкування?

Перед синодом патріарх Московський Кирило зустрівся з президентом Білорусі Олександром Лукашенком. Білоруський лідер влаштував йому теплий прийом: лідеру РПЦ виділили для пересування Мінськом “Мерседес” з держномером 0002.

Засідання синоду почалося з затримкою і тривало понад сім годин. Обговорення відбувалося за зачиненими дверима, додає кореспондент ВВС з Мінська.

Починаючи з четвертої години вечора з будівлі єпархії кілька разів виходив чоловік і оголошував, що брифінг відкладається. “У дев’ятий раз кажу: готовність номер один”, – говорив журналістам представник єпархії, але брифінг не починався.

Після завершення синоду преса отримала текст заяви за підсумками зібрання, в якому аргументується рішення припинити євхаристійне спілкування з Константинополем.

Зокрема, у документі йдеться про те, що рішення Константинопольського патріархату щодо України “беззаконні” та ухвалені “в односторонньому порядку” без урахування закликів РПЦ та “братських помісних церков”.

Рішення припинити євхаристійне спілкування означає, що віряни РПЦ не можуть причащатися в храмах Константинопольського патріархату, а священики та ієрархи не зможуть здійснювати спільних богослужінь.

Такий крок – найвища міра інституційних церковних санкцій.

Синод також закликав лідерів та синоди помісних православних церков до “належної оцінки вищезгаданих антиканонічних діянь Константинопольського патріархату”, а також до “спільного пошуку шляхів виходу з тяжкої кризи”.

Нагадаємо, що 15 жовтня синод РПЦ проводить засідання поза межами Росії, вперше в своїй історії: ієрархи РПЦ зібралися в Мінську, де обговорюють подальші дії після рішення Вселенського патріархату про надання автокефалії Української православної церкви.

11 жовтня прес-секретар патріарха Кирила священик Олександр Волков заявив, що Російська православна церква буде змушена розірвати євхаристійне спілкування з Константинопольським патріархатом після рішення зняти анафему з глави УПЦ КП Філарета.

Постійними членами Священного Синоду РПЦ є митрополит Київський і всієї України Онуфрій; митрополит Крутицький і Коломенський Ювеналій; митрополит Кишинівський і всієї Молдови Володимир; митрополит Астанайський і Казахстанський Олександр, голова Митрополичого округу у Республіці Казахстан; митрополит Ташкентський і Узбекистанський Вікентій, глава Середньоазіатського митрополичого округу; митрополит Санкт-Петербурзький і Ладозький Варсонофій, керуючий справами Московської Патріархії; митрополит Мінський і Заславський Павло, Патріарший екзарх всієї Білорусі; митрополит Волоколамський Іларіон, голова Відділу зовнішніх церковних зв’язків Московського Патріархату.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE