Politerno > Україна і світ > Адвокат Гандзюк пояснила, що замовники вбивства скоріше за все уникнуть покарання

Адвокат Гандзюк пояснила, що замовники вбивства скоріше за все уникнуть покарання

  • 5 Листопада, 2018
  • 1335 Переглядів
  • 0

Передача до суду справи проти виконавців Катерину Гандзюк у її нинішньому вигляді унеможливить притягнення до відповідальності замовників убивства.

Про це у коментарі “Громадському” сказала адвокат Гандзюк Євгенія Закревська.

“Я хочу наголосити, що станом принаймні на вчора, цим виконавцям не було змінено підозру і не було додано ознаку замовності.

Другий момент: якщо справу по виконавцях передадуть в суд, то з чого і де будуть брати докази, яким чином використають ці докази в провадженні СБУ, яка шукає замовників”, – заявила вона.

Як пояснила адвокат, у разі відсутності ознаки замовності у провадженні поліції проти виконавців буде неможливо притягнути до відповідальності замовників, яких розшукують в межах іншого провадження, відкритого СБУ.

“Вони не можуть бути двічі підозрюваними, чи двічі обвинуваченими. Вони можуть обвинувачуватися тільки один раз”, – зазначила Закревська.

За її словами, адвокати Гандзюк раніше направили клопотання про об’єднання цих справ до прокуратури Херсонської області і до Генпрокуратури.

“Якщо це не буде зроблено, то я не бачу судової перспективи притягнення замовника до відповідальності. Просто передати справу по виконавцях до суду – це просто унеможливити в подальшому притягнення замовника”, – наголосила адвокат.

Закревська зауважила, що прокуратура Херсонщини уже відмовила в об’єднанні цих проваджень, від Генпрокуратури відповідь ще не надійшла.

Як повідомлялось, керівник Нацполіції Сергій Князєв заявив про очікування, що затримані організатори нападу на Гандзюк у зв’язку з її смертю нададуть додаткові свідчення щодо того, чиє замовлення вони виконували.

“Смерть Катерини – це наслідок зухвалого нападу, який стався на неї 31 липня цього року в Херсоні. За цим фактом поліція затримала 5 співучасників злочину, яких було заарештовано. Серед них – безпосередній організатор і виконавець”, – додав глава НПУ.

Також Князєв підкреслив, що “слідство майже завершене, вся доказова база зібрана”, тому найближчим часом матеріали кримінального провадження передадуть до суду”.

“Якщо провина затриманих буде доведена – їм загрожує до 15 років позбавлення волі або пожиттєве ув‘язнення. Тобто що стосується організатора і виконавців – свою роботу поліція виконала”, – заявив керівник Нацполіції.

Про смерть Катерини Гандзюк стало відомо вдень 4 листопада: інформацію розповсюдили у FB-спільноті “Хто замовив Катю Гандзюк?”, яку створили й вели друзі Катерини.

Керівник поліції Києва Андрій Крищенко підтвердив інформацію про смерть Гандзюк. У поліції також повідомили, що на місце “виїхала слідчо-оперативна група ГУ поліції Києва, проводяться огляд тіла та першочергові слідчі дії”.  У поліції зазначили, що розслідування у справі Гандзюк проводить Служба безпеки України, а правоохоронці “надають необхідну допомогу в рамках повного розкриття злочину”.

Розслідування у справі нападу на Гандзюк проводить Служба безпеки України:  огляд місця події у лікарні, де перебувала Катерина Гандзюк, огляд тіла та перщочергові слідчі дії проводилися слідчими СБУ.

Як повідомлялося, четверо з п’яти підозрюваних у спробі вбити активістку і радницю мера Херсона Катерину Гандзюк зізналися у скоєнні злочину.

Усі вони є членами Української добровольчої армії, яку очолює Дмитро Ярош.

Усім п’ятьом підозрюваним суд обрав запобіжний захід. Чотирьох – відправив під арешт, Вишневському обрав цілодобовий домашній арешт.

3 з 5 судових засідань з обрання запобіжного заходу підозрюваним відбувалися в закритому режимі.

Херсонський апеляційний суд відпустив під домашній арешт ще одного фігуранта справи про напад на активістку Катерину Гандзюк Володимира Васяновича.

Першим, кого затримали у справі нападу на Катерину Гандзюк був Микола Новіков.

6 серпня його взяли під варту.

Водночас представники захисту Новікова заявляли, що він має алібі та у день нападу був зовсім в іншому місці – на відпочинку на морі.

22 серпня Новікова відпустили з-під варти, а справу проти нього закрили. Він заявив, що слідчі самі запропонували йому підписати нові покази, після яких з нього зняли підозру у нападі на активістку Катерину Гандзюк.

31 липня в Херсоні невідомий облив кислотою співробітницю міської ради Катерину Гандзюк.

Правоохоронці кілька разів перекваліфіковували напад і врешті кваліфікували як замах на вбивство.

Гандзюк погодилася співпрацювати зі слідством.

Журналіст Сергій Нікітенко опублікував фоторобот чоловіка, який облив концентрованою сірчаної кислотою співробітницю Херсонської міської ради Катерину Гандзюк.

Згодом генпрокуратура передала в СБУ справу щодо нападу на працівницю мерії Херсона Катерини Гандзюк.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE