Politerno > Україна і світ > Чому Мартиненко боїться допиту у Високій прокуратурі Праги?

Чому Мартиненко боїться допиту у Високій прокуратурі Праги?

  • 10 Листопада, 2018
  • 1225 Переглядів
  • 0

Останнє судове засідання у справі щодо екс-нардепа Миколи Мартиненка запам’яталося тим, як він демонстративно викинув на підлогу вручену детективом НАБУ повістку на допит за запитом прокуратури Чехії.

Водночас, Мартиненко і його співучасники впевнено погодилися давати свідчення в українському суді. Сам же екс-нардеп постійно заявляє, що довіряє суду і готовий слухати справу максимально відкрито.

Виникає питання: чому така щирість та довіра не поширюється на чеських правоохоронців?

Можливо, тому, що схеми Мартиненка процвітали значно довший час, ніж період, за який НАБУ вже зібрали докази і передали справу до суду.

За версією слідства, Мартиненко у змові з трьома особами протягом 2008-2012 років організував схему на держпідприємстві “Енергоатом”, яка завдала шкоди державі на 6,4 млн євро.

Суть схеми – Мартиненко і Ко штучно створили умови проведення низки тендерів для держпідприємства “Енергоатом”. Переможцем ставала чеська компанія Škoda JS із завищеними цінами. У подальшому Škoda JS перераховувала “надлишок” на рахунок компанії Мартиненка – BRADCREST INVESTMENT SA (Панама).

Факт належності цієї фірми Мартиненку встановили два Швейцарські банки через процедуру верифікації клієнта.

Більше того, із червня 2018 НАБУ розслідує ще один епізод, інформацію про який вони отримали саме з прокуратури Праги. Однак він стосується періоду із квітня 2014.

Крім того, у Бюро встановили факти перерахування коштів від “Енергоатома” за нібито надані консалтингові послуги на рахунки іноземних компаній і в 2012-2016 роках.

А тепер про зміст самої повістки, яку Мартиненко необачно залишив у залі суду.

Читайте по темі: Фігуранта “справи Мартиненка” арештували з правом застави у 2,4 млн грн

У ній йдеться про допит його як свідка у справі, яку розслідують чеські правоохоронці щодо розтрати та ухилення від сплати податків колишніми або теперішніми посадовцями компанії Skoda JS – фірми зі славнозвісної схеми.

Це громадяни Чехії, які фактично обвинувачуються у виплаті Мартиненку “відкатів” за виграші тендерів “Енергоатома”.

 

Cаме завдяки співпраці НАБУ, САП та чеських прокурорів вдалося встановити причетність Мартиненка та його соратників до аналогічних схем і в подальші роки.

Зараз же в українському суді розглядається справа лише за 2008-2012 роки.

Очевидно, що й два інші епізоди вже є невід’ємною частиною чеської справи, яка на фінішній прямій та найближчим часом буде в суді і ці ж епізоди невідворотно потраплять до суду і в Україні.

Саме тому допит у справі чеських правоохоронців, яка за обсягом охоплює всі періоди, навіть у якості свідка може загрожувати Мартиненку новими проблемами. 

Адже йому залишається або обманювати правоохоронців, що може мати наслідки, або відмовитися від свідчень про себе, що буде виглядати дивним на тлі “щирості” в українському суді.

Своєю чергою, якщо екс-нардепу дійсно нічого боятися, то він обов’язково прибуде 28 листопада до НАБУ для надання свідчень.

Цим самим він проявить прозорість і готовність до співпраці не лише з українським судом, але й з іноземними правоохоронцями.

Дар’я Каленюк, юрист, виконавчий директор та член правління Центру протидії корупції

Читайте по темі: Суд повернув справу Мартиненка у САП “для усунення недоліків”

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE