Politerno > Україна і світ > Сенцова відзначили премією імені Магнітського

Сенцова відзначили премією імені Магнітського

  • 17 Листопада, 2018
  • 1236 Переглядів
  • 0

Українського режисера, політв’язня Олега Сенцова відзначили міжнародної премією у сфері журналістських розслідувань і захисту прав людини в усьому світі імені Сергія Магнітського.

Про це повідомляє “Радіо Свобода”.

Зазначається, що церемонія нагородження пройшла у Лондоні 15 листопада.

Лауреатами премії також стали правозахисниця Зоя Светова, гватемальські юристи – Жозе Роландо Альварадо і Вікторія Сандовал, британський журналіст Еліот Хіггінс, російський опозиціонер Олексій Навальний.

Посмертно нагородою відзначили сенатора США Джона Маккейна – її отримала дочка Маккейна Меган.

Премія Магнітського проходить щорічно з 2015 року.

Сергій Магнітський разом із іншими юристами фонду Hermitage Capital звинувачував російських посадовців у розкраданні 5,4 млрд рублів з бюджету внаслідок відшкодування податків підставним фірмам.

Пізніше проти Магнітського порушили справу. Російське слідство звинуватило його у допомозі голові фонду Hermitage Capital Management Вільяму Браудеру в ухиленні від сплати податків.

Магнітський був підданий тортурам і помер у в’язниці у 2009 році. Адвокати юриста, його родичі, більшість російських опозиціонерів та європейських політиків вважають, що Магнітського фактично вбили, не надавши медичну допомогу.

Український режисер Олег Сенцов був затриманий у травні 2014 року. У серпні 2015 Північно-Кавказький окружний військовий суд у Ростові-на-Дону засудив його до 20 років колонії суворого режиму за нібито підготовку терактів в анексованому Криму.

Сенцова утримують у російській колонії “Білий ведмідь” в Ямало-Ненецькому автономному окрузі РФ.

14 травня 2018 року Сенцов оголосив голодування з вимогою відпустити всіх українців, яких утримує Росія.

З 5 жовтня 2018 року росЗМІ заявили, що він припиняяяє голодування через погрози початку його примусового годування.

9 жовтня український політв’язень Олег Сенцов став одним із фіналістів на отримання премії «За свободу думки» ім Андрія Сахарова.

25 жовтня Сенцов став лауреатом премії Сахарова Європейського парламенту.

Найбільша фракція Європарламенту висунула Сенцова на премію Сахарова. Загалом на премію пропонували висунути вісім людей і неурядових організацій. Після обговорення всі пропозиції увійшли до попереднього списку.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE