Politerno > Україна і світ > Порошенко підписав указ про воєнний стан – ВР оприлюднила проект закону про його затвердження

Порошенко підписав указ про воєнний стан – ВР оприлюднила проект закону про його затвердження

  • 26 Листопада, 2018
  • 1562 Переглядів
  • 0

Президент Петро Порошенко ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони про введення воєнного стану і одночасно вніс до Верховної Ради законопроект про його затвердження.

Про це йдеться на сайті голови держави.

У рішенні РНБО йдеться, що воєнний стан вводиться у зв’язку з черговим актом збройної агресії з боку Російської Федерації, який стався 25 листопада 2018 у районі Керченської протоки проти кораблів Військово-морських сил. А також у зв’язку з іншими агресивними діями Російської Федерації в Азовському і Чорному морях, наявною загрозою широкомасштабного вторгнення в Україну збройних сил Російської Федерації на тлі окупації Криму та частини Донецької і Луганської областей.

РІШЕННЯ

Ради національної безпеки і оборони України

від 26 листопада 2018 року

Щодо надзвичайних заходів із забезпечення державного суверенітету і незалежності України та введення воєнного стану в Україні

У зв’язку з черговим актом збройної агресії з боку Російської Федерації, що відбувся 25 листопада 2018 року у районі Керченської протоки проти кораблів Військово-Морських Сил Збройних Сил України, що мав важкі наслідки, іншими агресивними діями Російської Федерації в Азовському та Чорному морях, наявною загрозою широкомасштабного вторгнення в Україну збройних сил Російської Федерації, на тлі окупації Російською Федерацією території Автономної Республіки Крим та частини Донецької і Луганської областей, з метою адекватного реагування на ескалацію збройної агресії Російської Федерації проти України, враховуючи відсутність інших, передбачених Конституцією та законами України, можливостей для відсічі збройній агресії, забезпечення національної безпеки, припинення поширення терористичної загрози, що становить небезпеку незалежності України, її територіальній цілісності, для створення умов із здійснення органами державної влади, військовим командуванням, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами і організаціями наданих їм повноважень, необхідних для відвернення загрози і забезпечення територіальної цілісності України, її національної безпеки Рада національної безпеки і оборони України вирішила:

1. Констатувати, що дії Російської Федерації проти кораблів Військово-Морських Сил Збройних Сил України, що мали важкі наслідки, становлять злочин збройної агресії і підпадають під пункти “с” і “d” статті 3 Резолюції 3314 (XXIX) Генеральної Асамблеї ООН від 14 грудня 1974 року.

2. Визнати за необхідне введення в Україні особливого правового режиму для створення умов з відсічі збройній агресії та забезпечення національної безпеки, усунення загроз державній незалежності, суверенітету та територіальній цілісності України.

3. Запропонувати Президентові України ввести з 14 години 00 хвилин 26 листопада 2018 року воєнний стан в Україні строком на 60 діб до 14 години 00 хвилин 25 січня 2019 року.

4. Міністерству закордонних справ України:

звернутися до держав, що підписали Меморандум про гарантії безпеки у зв’язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї від 5 грудня 1994 року, з пропозицією негайно організувати консультації з приводу акту збройної агресії Російської Федерації проти України;

невідкладно ініціювати скликання засідань Ради Безпеки ООН, Постійної Ради Організації з питань безпеки і співробітництва в Європі;

організувати консультації Президента України, Міністра закордонних справ України з лідерами союзницьких і партнерських держав, Європейського Союзу, керівництвом ООН, ОБСЄ, інших міжнародних організацій.

5. Міністерству закордонних справ України, Міністерству інформаційної політики України невідкладно організувати інформаційну кампанію щодо доведення до керівництва іноземних держав, впливових міжнародних політичних, економічних, громадських кіл об’єктивної інформації про черговий акт збройної агресії Російської Федерації проти України.

6. Міністерству оборони України, Генеральному штабу Збройних Сил України невідкладно в установленому порядку уточнити Мобілізаційний план Збройних Сил України, зокрема обсяги призову резервістів оперативного резерву першої черги.

7. Генеральному штабу Збройних Сил України невідкладно:

1) подати Президентові України пропозиції щодо введення в дію документів з питань застосування Збройних Сил України та інших військових формувань;

2) організувати протиповітряну оборону України з метою прикриття важливих державних об’єктів, промислових районів, адміністративних центрів держави та угруповань військ (сил) від ударів з повітря;

3) внести на розгляд Ради національної безпеки і оборони України пропозиції щодо залучення інших військових формувань та правоохоронних органів до здійснення заходів правового режиму воєнного стану;

4) передбачити заходи часткової мобілізації, організувати та провести навчальні збори з резервістами оперативного резерву у необхідних обсягах.

8. Міністерству внутрішніх справ України, Службі безпеки України вжити невідкладних заходів з метою забезпечення громадського порядку, охорони і оборони об’єктів критичної інфраструктури, охорони іноземних дипломатичних представництв.

9. Службі безпеки України вжити невідкладних заходів щодо посилення контррозвідувального, антитерористичного та контрдиверсійного режиму, інформаційної безпеки.

10. Службі безпеки України, Адміністрації Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, іншим суб’єктам забезпечення кібербезпеки вжити заходів щодо забезпечення кібербезпеки.

11. Адміністрації Державної прикордонної служби України посилити охорону державного кордону з Російською Федерацією та адміністративної межі з Автономною Республікою Крим.

12. Таємно.

Секретар Ради національної безпеки і оборони України О.ТУРЧИНОВ

У той же час, на сайті Верховної Ради опубліковано проект закону №9338 про затвердження вищезазначеного указу президента про введення воєнного стану в Україні.

Він складається з двох пунктів: затвердити указ про воєнний стан і узгодити часткову мобілізацію у терміни і обсягах, необхідних для оборони України.

ЗАКОН УКРАЇНИ

Про затвердження Указу Президента України “Про введення воєнного стану в Україні”

Відповідно до пункту 31 частини першої статті 85 Конституції України, статті 5 Закону України “Про правовий режим воєнного стану” Верховна Рада України п о с т а н о в л я є:

1. Затвердити Указ Президента України від 26 листопада 2018 року “Про введення воєнного стану в Україні”.

В період дії воєнного стану, введеного названим Указом Президента України, часткова мобілізація оголошується Президентом України у строки і в обсягах відповідно до загроз національній безпеці і обороні України.

2. Цей Закон негайно оголошується через засоби масової інформації та набирає чинності з дня його опублікування.

Голова Верховної Ради України

Нагадаємо, 26 листопада Рада національної безпеки і оборони вирішила ввести воєнний стан у зв’язку з черговим актом збройної агресії з боку Російської Федерації, який стався 25 листопада 2018 у районі Керченської протоки проти кораблів Військово-морських сил, а також у зв’язку з іншими агресивними діями Російської Федерації в Азовському і Чорному морях, наявною загрозою широкомасштабного вторгнення в Україну збройних сил Російської Федерації на тлі окупації Криму та частини Донецької і Луганської областей.

Воєнний стан запроваджується з 26 листопада по 25 січня, але його можуть скасувати достроково.

Нагадаємо, на позачерговому засіданні РНБО було ухвалено рішення звернутися до Верховної Ради щодо розгляду питання про запровадження воєнного стану в Україні.

Раніше ВМС ЗСУ повідомили, що в результаті агресії Росії біля Керченської протоки у неділю поранено 6 українських військовослужбовців, захоплені три кораблі.

У зв’язку з агресією РФ у Чорному морі весь склад Військово-морських сил України підняли по тривозі. Як повідомив секретар РНБО Олександр Турчинов після засідання воєнного кабінету під керівництвом президента Петра Порошенка, опівночі в неділю відбудеться засідання РНБО, на якому буде розглянуто запровадження воєнного стану у зв’язку з агресією Росії на Азові.

Європейський союз закликає Росію відновити свободу руху в Керченській протоці і не загострювати ситуацію в Азовському морі.

У Центрі громадських зв’язків ФСБ РФ підтвердили затримання трьох українських військових кораблів в районі Керченської протоки.

Як пояснив на брифінгу після екстреного засідання РНБО в ніч на 26 листопада секретар РНБО Олександр Турчинов, у випадку нормалізації ситуації можливий правовий режим воєнного стану може бути скасований у будь-який час.

У Центральній виборчій комісії повідомили, що питання виборів  в умовах воєнного стану, якщо він буде введений в Україні, залежить від того, які варіанти для цього визначені в указі президента, який у понеділок має розглянути Верховна Рада.

Згодом, голова комітету Ради Федерації РФ з міжнародних справ Костянтин Косачов заявив, що Україна влаштувала провокацію в Азовському морі заради воєнного стану.

Також з’явилась інформація про поранених українських військових моряків, яких захопила Росія у Керченській протоці.

Читайте також: ВМС ЗСУ: Російські прикордонники на Азові били на ураження, є поранений (Хроніка подій)

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE