Politerno > Україна і світ > Провідну юрфірму США оштрафували через доповідь по Тимошенко

Провідну юрфірму США оштрафували через доповідь по Тимошенко

  • 20 Січня, 2019
  • 1261 Переглядів
  • 0

Skadden, Arps, Slate, Meagher & Flom LLP була оштрафована на $ 4,6 млн. через те, що підготувала доповідь щодо процесу над Юлією Тимошенко і організувала поширення його в американських ЗМІ, проте не відзвітувала про це в Мін’юсті США.

Міжнародна юридична компанія Skadden, Arps, Slate, Meagher & Flom LLP, звинувачена Мін’юстом США в представленні інтересів України без реєстрації в якості іноземного агента, заплатить американській владі $ 4,6 млн в рамках мирової угоди.

Повідомлення про цю домовленість розміщено на сайті Мін’юсту.

Skadden, Arps, Slate, Meagher & Flom LLP звинуватили в порушенні закону про реєстрацію іноземних агентів (FARA). В рамках угоди з Мін’юстом юридична фірма також зобов’язується продовжити співпрацю з відомством з питань своєї роботи на Київ.

У 2011 році Мін’юст України за допомогою політконсультанта Пола Манафорта найняв юридичну фірму Skadden, Arps, Slate, Meagher & Flom LLP, щоб підготувати звіт про докази і процедури, використані в ході судового розгляду стосовно колишнього прем’єр-міністра Юлії Тимошенко.

Юристи компанії і міністерство домовилися в листуванні про оплату роботи в звичайному порядку, однак сума, яка була озвучена відомством на його сайті, становила всього $ 12 тис. Насправді повна вартість проведених за завданням Мін’юсту України робіт склала близько $ 4,7 млн, а інші кошти, про які не йдеться в звіті, були переведені неназваним українським бізнесменом в кіпрський офшор Black Sea View Ltd, підконтрольний Манафорту, випливає з повідомлення американського Мін’юсту.

Читайте також: Визнання провини Манафортом принесло ганьбу Skadden, яку замовляли “мочити” Тимошенко

Незабаром після початку роботи над звітом юристи компанії зрозуміли, що Україна має намір використовувати цей документ для проведення піар-кампанії в США, з тим щоб вплинути на громадську думку щодо процесу у справі Тимошенко, вказує міністерство. В рамках цієї кампанії фірмою і одним з її партнерів був організований витік тексту доповіді як мінімум в одну з великих газет США.

Ім’я партнера фірми в документах Мін’юсту не вказано, проте, за даними CNN, це Грег Крейг, який раніше працював радником президента Барака Обами. Кримінальний розгляд відносно нього вела спеціальна комісія прокурора по «російському втручанню» під керівництвом Роберта Мюллера. Адвокат Крейга відмовився від коментарів з цього питання.

Відповідно до закону FARA організації, які займаються політичною діяльністю від імені іноземних держав, повинні повідомляти про неї Мін’юсту США. Юристи Skadden, Arps, Slate, Meagher & Flom LLP цього не зробили, незважаючи на прямі запити американської влади про участь у піар-кампанії. У разі реєстрації в якості іноземного агента організації зобов’язані розкривати суми, отримані за роботу, джерело платежів, а також обсяг робіт, виконаних на замовлення іншої держави.

У минулому році інший колишній співробітник компанії Skadden, Arps, Slate, Meagher & Flom LLP, який працював над доповіддю на замовлення Мін’юсту України, в рамках угоди з владою США визнав себе винним у брехні ФБР і комісії Мюллера. Це голландський юрист Алекс ван дер Зваан – зять російського мільярдера Германа Хана, який володіє частками в LetterOne Holdings і активами консорціуму «Альфа-Груп».

Фігурантом розслідування Мюллера ван дер Зваан став через свої зв’язки з Манафортом і його діловим партнером Річардом Гейтсом. Під час бесіди в ФБР він збрехав слідчим про дату останньої розмови з Гейтсом, а також видалив свою електронну переписку, з якою хотіли ознайомитися співробітники ФБР. Ван дер Цвана засудили до 30 днів в’язниці.

Читайте також: Опубліковано документи слідства про те, як саме Манафорт “очорняв” Тимошенко

 

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE