Politerno > Україна і світ > “Енергоатом” поскаржився в АМКУ на НКРЕ та “Роттердам+”

“Енергоатом” поскаржився в АМКУ на НКРЕ та “Роттердам+”

  • 24 Січня, 2019
  • 1310 Переглядів
  • 0

“Енергоатом” поскаржився в Антимонопольний комітет на Нацкомісію регулювання енергетики та комунальних послуг і його формулу “Роттердам+”. Вона пов’язує вартість вугілля з індексом у порту Роттердама (Нідерланди) з урахуванням витрат на його доставку в Україну.

У повідомленні АМКУ йдеться, що 21 грудня від “Енергоатому” надійшла заява про порушення законодавства про захист економічної конкуренції в діях НКРЕКП.

“Енергоатом просить комітет прийняти рішення про припинення порушення законодавства про захист економічної конкуренції шляхом зобов’язання НКРЕКП скасувати пункт 3.1. постанови НКРЕКП від 3 березня 2016 року №289 “Про затвердження Порядку формування прогнозованої оптової ринкової ціни електричної енергії” в частині розрахунку прогнозної ціни продажу електроенергії з використанням у формулі показників індикативної ціни вугілля та ціни транспортування. Адже цей пункт постанови, на думку заявника, привів до перерозподілу коштів оптового ринку електроенергії на користь генеруючих компаній ТЕС за рахунок відповідного зниження тарифу на електричну енергію АЕС”, – ідеться в повідомленні.

АМКУ попросив Міненерговугілля, НКРЕКП, “Енергоатом” і держпідприємство “СхідГЗК” надати додаткову інформацію, яка необхідна для розгляду.

Читайте також: У Ахметова розповіли, якою буде ціна на вугілля після скасування “Роттердам+”

Нагадаємо, в березні 2017 року Національне антикорупційне бюро почало кримінальне провадження з приводу формули “Роттердам+”. Воно було кваліфіковано за ч. 2 ст. 364 КК України (зловживання владою або службовим становищем).

Досудовим розслідуванням встановлено, що голова і члени НКРЕКП, використовуючи службове становище, всупереч інтересам служби та діючи в інтересах генеруючих компаній, навмисне, з метою створення умов отримання ГК ТЕС надприбутків, у січні-березні 2016 року за розробку порядку формування оптової ринкової ціни (“Роттердам+”) забезпечили включення в нього відверто необґрунтованої формули, яка збільшувала вартість вугілля. Таким чином, вони створили всі необхідні умови для зростання ціни продажу електричної енергії в оптовий ринок.

Із запуском нового ринку електроенергії, який заплановано на 1 липня 2019 року, методика формування оптово-роздрібної ціни на електроенергію, більш відома як формула “Роттердам+”, припинить своє існування.

Читайте також: “Роттердам+” збільшив прибуток “ДТЕК” Ахметова у 2,6 рази

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE