Politerno > Україна і світ > Війна на Донбасі допомагає Порошенку збагачуватися та посилювати авторитаризм – Bloomberg

Війна на Донбасі допомагає Порошенку збагачуватися та посилювати авторитаризм – Bloomberg

  • 28 Лютого, 2019
  • 1333 Переглядів
  • Comments Off

Викриття реальних доказів корупції президентського оточення на війні стало справжнім вибухом навіть для тих українців, які за останній час звикли до подібних повідомлень.

Про це у своїй колонці на Bloomberg пише російський колумніст Леонід Бершидський.

«Порошенко, який намагається переобратися, використовуючи націоналістичні гасла, часто наголошує: він зміцнив армію, щоб підвищити ціну, яку російському Президенту Володимиру Путіну доведеться  заплатити  за подальшу агресію. Мільйони простих громадян допомогли збройним силам задовольнити їхні потреби, часто купуючи обладнання, яке уряд не поспішав надати військовим. Крадіжка ресурсів, спрямованих на підтримку армії, вважається найважчим злочином».

Читайте також: Тимошенко починає процедуру імпічменту Порошенка (Відео)

Автор зауважує, що вибухове розслідування українських журналістів продемонструвало: син близького ділового партнера президента Петра Порошенка, який нині є заступником голови Ради національної безпеки та оборони України та контролює оборонну промисловість, займався контрабандою російських запчастин українським оборонним заводам за значно завищеними цінами.

Колумніст Bloomberg нагадує, що українська та російська оборонна промисловість тісно співпрацювали до 2014 року, коли Росія анексувала Крим і окупувала Донбас.

Читайте також: Тимошенко: Суспільство вимагає імпічменту президента Порошенка

Українські чиновники заявили, що з того часу вони припинили імпорт запчастин із Росії. Проте, оприлюднені репортерами матеріали свідчать, українські заводи все ще потребували російських запчастин і група молодих людей переправляла їх до України контрабандним шляхом. Потім вони подвоювали або потроювали ціни і продавали запчастини, часто неякісні, заводам, сплачуючи керівникам значні відкати.

«Триваюча війна на Сході та високі витрати на оборону надають великі можливості для бізнесу в такій системі. Війна не просто забезпечує уряду Порошенка дипломатичну підтримку та фінансову допомогу Заходу, вона також допомагає корупціонерам по обидві сторони кордону збагачуватися», – констатує Леонід Бершидський.

Читайте також: Депутати”повісили” розслідування щодо розкрадань оборонки на вже існуючу ТСК

На його думку, цей скандал навколо президента України став справжнім подарунком для головних його конкурентів. Нинішній глава держави зробив жорстку позицію щодо Росії ключовим положенням своєї кампанії і постійно дорікав своїм суперникам по президентській кампанії зайвою гнучкістю щодо Кремля. Але, як виявилося, прибутки на війні заробляють саме друзі Порошенка, а не люди з оточення Тимошенко чи Зеленського.

«Українська передвиборна кампанія в розпалі. Незважаючи на те, що він вже почав використовувати свої найбільші козирі – нещодавно оголошено про підвищення пенсій (починаючи з березня) – Порошенко не слід очікувати, легкої перемоги», – підсумовує автор.

Читайте також: Журналісти показали фото палацу Гладковського-молодшого

Діліться у соцмережах:

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE