Politerno > Україна і світ > Світ про саміт лідерів США та КНДР: дипломатичний провал, невдача президента і відсутність консенсусу

Світ про саміт лідерів США та КНДР: дипломатичний провал, невдача президента і відсутність консенсусу

  • 1 Березня, 2019
  • 1285 Переглядів
  • Comments Off

Дводенний саміт між лідером Північної Кореї Кім Чен Ином і президентом Сполучених Штатів Дональдом Трампом у В’єтнамі закінчився, коли глава КНДР зажадав скасування санкцій в обмін на кроки до ядерного роззбровєння.

Про це пише Тиждень.

Зокрема, переговори між двома сторонами у Ханої несподівано зірвалися на тлі розбіжностей щодо економічних санкцій. Так, Трамп зазначив, що обмежуввальні заходи проти КНДР залишаються в силі, хоча він сам прагне їх скасувати, адже “ця країна має дуже багато потенціалу для зростання”. Крім того, глава Білого дому і держсекретар Майк Помпео наполягли на тому, що відносини з Кім Чен Ином залишалися теплими і дружніми. Щоправда, на думку багатьох світових ЗМІ, раптове скасування святкового обіду і церемонії підписання спільної заяви – це невдача для американського президента. 

Відсутність угоди і дипломатичний провал

Прес-секретар Білого дому Сара Сандерс заявила, що прес-конференція Трампа розпочнеться на дві години раніше. Раніше планувалося проведення церемонії підписання потенційної угоди, як це було в минулому році в Сінгапурі. Через годину після цього Сандерс повідомила журналістам у Ханої, що “у цей час не було досягнуто згоди, але їхні команди з нетерпінням чекають зустрічі в майбутньому”. У заяві також йдеться про те, що “два лідери обговорили різні способи просування денуклеаризації та економічних концепцій”.

Якою б не була причина, нездатність підписати угоду в Ханої стала очевидною, коли репортери сфотографували порожню їдальню, де американські та північнокорейські  делегати повинні були мати робочий обід. Американське видання Vox зазначає, що це необов’язково дипломатична невдача, але це не добре. Світові лідери, як правило, не проводять великі саміти, якщо вони не зможуть чогось досягти. І багато ознак вказували на те, що лідери навіть підпишуть мирну декларацію, щоб символічно припинити бойові дії один до одного.

Своєю чергою, американська газета The Wahington Post наголошує, що для Трампа дивовижний поворот подій склав дипломатичний провал. Президент пролетів 20 годин до В’єтнаму з надією на досягнення очевидного прогресу на шляху до денуклеаризації Північної Кореї. На прес-конференції, перш ніж він виїхав з В’єтнаму, щоб повернутися до Вашингтона, Трамп сказав, що він і Кім не зобов’язуються провести третій саміт. Тим не менш, він сказав, що сторони розійшлися на позитивних умовах. Трамп сказав, що Кім пообіцяв, що він не буде проводити запуск ракет або тестувати ядерну зброю. Він також сказав, що Кім готовий закрити ядерний дослідницький комплекс Yongbyon, головний ядерний реактор Північної Кореї і єдиний джерело плутонію для виробництва бомб. 

Невдача президента

Трамп, який колись заявив, що він і Кім Чен Ун “закохалися” після першої зустрічі в Сінгапурі, оголосив про невдачу другого саміту знову в почесних словах, зауважує американске видання The Daily Beast. “Нарешті ми будемо дуже хорошими друзями”, – сказав він. Де-факто переговори зупинилися після того, як стало очевидно, що обидві сторони не досягли нічого з їхніми вимогами. Ця криза стала шоком після того, як передбачалося, що представники двох країн зроблять спільну заяву. Найбільше, що Трамп міг витягти з Кім Чен Ина перед тим, як припинити саміт, було враження, а не гарантія, що лідер КНДР не збирається замовляти більше випробувань ядерних боєголовок і ракет великої дальності. Саміт було зупинено через базові питання санкцій проти денуклеаризації.

Ліде Північної Кореї вимагав повного припинення санкцій, які США і ООН запровадили після цих випробувань. Водночас Трамп відмовився рухатися без твердої згоди, що Пхеньян відмовиться від своєї ядерної програми, а не лише з символічними жестами. Трамп поставив на стіл заклик США до закриття центральної ядерної ділянки в Yongbyon, в 60 милях на північ від Пхеньяну, а також до переліку багатьох інших об’єктів, прихованих в інших місцях , та здачі всієї ядерної зброї. За словами Трампа на прес-конференції , Кім Чен Ин  погодився на деякі дії з Yongbyon, але не в тих сферах, які цікавлять Вашингтон.

“У Північній Кореї є величезний потенціал. Це буде абсолютна економічна сила”, – сказав американський лідер. Можливо, так, але династія КНДР все це чула раніше.  Ні Трамп, ні держсекретар Майк Помпео на саміті не вдарив кулаками по столу, або навіть не показав явний гнів, перед тим як перервати розмову. “Я хочу зберегти відносини”, – сказав він. “Ми побачимо, що відбудеться”. Тим не менш, не було жодного заперечення, що американська команда влаштувала страйк. “Ми не могли відмовитися від усіх санкцій”, – сказав Трамп на початку прес-конференції. 

З одного боку, не було жодної розмови про “декларацію про кінець війни”. Більш того, не було жодного згадки про фактичний мирний договір.  Так, і не було згадки про те, що США та Північна Корея створюють офіси зв’язку в столицях інших країн, хоча це і залишається можливим залежно від результатів переговорів нижчого рівня. 

Як повідомлялось, лідер Північної Кореї Кім Чен Ин в оточенні міцних охоронців у вівторок на броньованому потязі прибув у Ханой для саміту з президентом США Дональдом Трампом.

Діліться у соцмережах:

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE