Politerno > Тернопільщина > Підкуп виборців. Кримінальна відповідальність чи безкарність?

Підкуп виборців. Кримінальна відповідальність чи безкарність?

  • 5 Березня, 2019
  • 1965 Переглядів
  • Comments Off

У суботу 2 березня 2019 року свідомі жителі м. Тернополя ініціативно звернулися у виборчий штаб кандидата в Президенти Тимошенко Ю.В..

Городяни розповіли про те, що в цей час на вулиці За рудкою, 35 в адміністративному приміщенні, де знаходиться Регіональний офіс водних ресурсів в Тернопільській області, проводиться видача грошей за голоси на користь Порошенка П.О. в сумі 1000 гривень до виборів та 1000 гривень після виборів.

Про це пише на своїй сторінці у Фейсбуку Василь Облещук, колишній начальник УМВС України в Тернопільській області.

На місце виїхав один з керівників штабу для перевірки наданої інформації. Дійсно, до входу в будинок спішило чимало людей, різного віку. На запитання куди вони спішать, казали що їм зателефонували з штабу Порошенка П.О. та запросили прийти отримати гроші за свій голос в суботу або неділю, на протязі двох днів.

Щоб зупинити цей неприхований підкуп виборців по телефону викликали наряд поліції, а також оперативно-слідчу групу міського відділу поліції. Приїхавши на місце, поліцейські спільно з працівниками штабу піднялась на п’ятий поверх як виявилося адміністративного будинку, де розміщені державні установи. За дверима, які не мали будь-якої вивіски, перебувало близько десятка чоловік, які ставили свої підписи у відомості та лежали гроші у поліетиленовому пакеті. Попереджуючи своїх посібників, одна із присутніх на коридорі дівчина крикнула: «Міліція»…

Поки наряд поліції очікував оперативно-слідчу групу, гроші були сховані, в подальшому почалася словесна перепалка за відомість з списком отримувачів грошових коштів, яка в цей момент лежала на столі…

Відбір пояснень поліцейськими у присутніх людей нічого не дав – всі вони посилаючись на статтю 63 Конституції України відмовилися надати пояснення з приводу перебування в актовому залі, добровільно видати списки одержувачів грошових коштів тощо.

Так закінчилася епопея з документуванням підкупу виборців. Звісно, правоохоронці внесли повідомлення в Єдиний реєстр досудових розслідувань, однак…

Василь Облещук підсумовує, що – по перше, стаття 160 ККУ «Підкуп виборців» є важкою в документуванні, «мертвою». Прикладом цього, можна розглядати ситуацію в м. Сумах, коли поліцейські прибувши на виклик за повідомленням про підкуп виборців затримали двох працівників офісу партії Блок Петра Порошенка “Солідарність”. Однак, за цим фактом прокуратура Сумської області розпочала кримінальне провадження щодо працівників поліції за перевищення ними влади та службових повноважень. 

Складається враження, що влада всіма можливими методами перешкоджає поліції фіксували факти підкупу виборців. 

Щоб змінити ситуацію, Аваков А.Б. ініціював зміни у Кримінальний Кодекс України, прагнучи посилити відповідальність за вказаний злочин збільшивши термін покарання до семи років – «Основними новаціями цього закону є безповоротність покарання за злочини проти виборчих прав громадян і декриміналізація окремих дрібних порушень, які не впливають на загальний результат виборчого процесу. Законопроект також передбачає посилення можливості протидії підкупу виборців і фальсифікації результатів голосування… «Я сподіваюся, що на початку виборчої кампанії парламентарії зможуть розглянути цей законопроект і прийняти в цілому».

Однак, політики у Верховній Раді, в першу чергу депутати в провладної БПП, прийняли рішення бойкотувати ініціативу. Зокрема, голова фракції Артур Герасимов заявив, що «фракція Блоку Петра Порошенка бойкотуватиме голосування у Верховній Раді у зв’язку із звинуваченнями про підкуп виборців. Політсила не буде підтримувати жодного законопроекту окрім тих, що стосуються сфери національної безпеки..». 

По друге, підкуп виборців здійснюється членами виборчого штабу кандидата в Президента П.Порошенка майже відкрито, не приховуючи, що свідчить про те, що вони відчувають свою безкарність. 

По третє, виборчий штаб кандидата в Президента П.Порошенка залучає адмінресурс, використовує для своєї агітації та «темних справ» приміщення державних установ.

Тому екс-керівник поліції закликає усіх мешканців області виявляти подібні факти підкупу та повідомляти ГУ НП в Тернопільській області, а також проявити свою громадську позицію та відмовитися від подачки «Петіної тисячі».

“А ми продовжимо відстеження фактів підкупу виборців виборчим штабом кандидата в Президента П.Порошенка, уже на даний час нами виявлено кілька «таємних точок» де проводиться запис бажаючих на отримання грошей за «правильне» голосування. Далі буде!”, – підкреслив Василь Облещук.

Читайте також: Спільно з поліцією викрито механізм дискредитації Ю.Тимошенко та ВО “Батьківщина”

Діліться у соцмережах:

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE