Politerno > Україна і світ > Те, що у Порошенка мають намір прибрати Йованович, свідчить про можливість зриву виборів

Те, що у Порошенка мають намір прибрати Йованович, свідчить про можливість зриву виборів

  • 23 Березня, 2019
  • 2346 Переглядів
  • Comments Off

Генпрокурор Юрій Луценко в інтерв’ю виданню The Hill завив, що посол США Марі Йованович передала йому список “недоторканних осіб “, яких не слід притягувати до відповідальності. Український політик також стверджував, що в “списку недоторканних” були прізвища депутатів Ради. Державний департамент США цю інформацію заперечив, наголосивши, що вона може бути вигідною хіба корумпованим діячам для дискредитації їхнього посла.

Для чого український генпрокурор робить подібні заяви та що це може означати?  Про це ІА «Вголос» запитав у політолога, експерта з міжнародної та внутрішньої політики Українського інституту майбутнього Юрія Романенка та політичного аналітика Олександра Кочеткова.

Чи міг Луценко без відома Порошенка зробити подібну заяву?

Олександр Кочетков:

«Луценко підіграв Кремлю у протистоянні з США»

Жодна заява Луценка без узгодженням з Порошенком – неможлива. Бо Президент під час виборів контролює все. А тим більше такі висловлювання. Це все було погоджено і Луценка на Банковій делегували у США для цієї заяви.

Це було зроблено для того, щоб підіграти Кремлю у протистоянні зі США. Мовляв, український генеральний прокурор зробив різкий випад проти американців. З іншого боку – Порошенко уже висловив підтримку Йованович, врегулювавши ситуацію. Таким чином Порошенка вкотре виставили «хорошим царем з поганими боярами».

Юрій Романенко:

Гра проти Йованович – це довготермінова стратегія влади. І тут Порошенко використовує Луценка. Деякі аналітики писали про те, що в Адміністрації президента три тижні готували генпрокурору цю заяву.

Чи не постраждають стосунки України та США через цю заяву генерального прокурора?

 Олександр Кочетков:

Україна, на жаль, не така потужна держава, щоб у США всерйоз зважали на заяви нашого генерального прокурора. Американці часто ігнорують навіть заяви російських чиновників.  Звісно, вони мусіли усе спростувати, назвавши Луценка брехуном. Бо наш генеральний прокурор звинуватив не лише Марію Йованович у корумпованості, а й Сполучені Штати Америки.

Захід останніх півроку не ставиться серйозно до керівництва нашої держави. Усі чекають на нову владу та готуються з нею співпрацювати. На таких, як Луценко чи Порошенко, там уже не звертають уваги.

Для чого тоді Порошенку псувати стосунки з США?

 Юрій Романенко:  

Те, що Генеральний прокурор Юрій Луценко заявив, що нібито посол США Марія Йованович передала йому якісь таємні списки, може бути пов’язано із підготовкою Банкової до того, щоб зберегти владу на випадок програшу на виборах. Це може відбутись після першого, або ж другого туру президентських виборів.

У Порошенка хочуть достроково позбутися посла США (вона через 5 місяців все одно покине свою посаду) та певною мірою підіграти Трампу. Справа у тому, що посол США була ще у команді президента Обами. Зараз стосунки Трампа та Держдепу неприязні. Йованович теж дисонує з тою політикою, котру проводить Трамп. І для президента США важливо, що буде із розслідуванням про втручання РФ у американські вибори. І ситуація в Україні з послом Йованович вигідна Трампу, мовляв в Україні допомагали демократам, чим теж втручались у вибори. Так наші представники влади вирішили невміло підіграти американському президенту. Для цього Луценко вкотре взявся нібито за розслідування про втручання України у американські вибори та розкрадання грантів, які виділяли нам США.

А що владі з того, що Марію Йованович усунуть з посади посла в Україні?

Юрій Романенко:

Посол США дуже близька із тими активістами, котрі в Україні сидять на американських грантах. Також вона зайняла дуже жорстку позицію щодо можливої фальсифікації на українських виборах.

«Те, що у Порошенка мають намір прибрати Йованович, свідчить про можливість зриву виборів в Україні»

І якщо у Порошенка хочуть фальсифікувати вибори, то для цього їм потрібно «прибрати» Йованович. Якщо її не буде, то Державний департамент США не зможе підтримати в Україні активістів, які «сидять» їхніх на грантах.

Те, що у Порошенка мають намір прибрати Йованович свідчить про можливість зриву виборів в Україні. Порошенко розуміє, що він може не пройти навіть у другий тур. І це в час, коли Президент сидить на верху української корумпованої системи: в Україні корупція пронизує все, «Свинарчукогейт» вагомо вдарив по рейтингах Петра Олексійовича. І от зараз, коли розгортаються мережі підкупу виборців, корупція проїла усе БПП (у них немає навіть партійної структури – є місцеві феодали, котрі мають стосунки з Порошенком), президент розуміє, які будуть наслідки у разі програшу. Бо якщо система корупційна, то гроші, якими купують виборців – крадені. Але виборці настільки втомлені цим всім, що уже не реагують на підкуп, вони хочуть зміни влади.  А тому вірогідність програшу Порошенка велика, він може програти навіть у першому турі. І це попри рейтинги, які вони собі малювали.

Тобто Порошенко ймовірно програє президентські вибори і йому доведеться віддати владу?

 Юрій Романенко:

Так. Бо консервативний електорат Порошенка знаходитися на Заході України та у Києві. А це не багато. І максимум на що може претендувати теперішній президент – це 20% голосів виборців. Мережі підкупу теж можуть провалитися. І тут виникає питання, а що робити? У команди Порошенка є «план Б». Він полягає у тому, щоб заблокувати вибори президента, якщо Порошенко не переможе у першому чи другому турі. Це все відбуватиметься через суд, мовляв «через масштабні фальсифікації неможливо встановити результати волевиявлення». Тим більше, що влада робить усе можливе, щоб порушень під час виборів було багато. Наприклад, рішення ЦВК прибрати нумерацію кандидатів з виборчого бюлетеня призведе до хаосу та плутанини.

Але тоді можуть початися і масові протести…

 Юрій Романенко:

Такі рішення Порошенка справді можуть спровокувати масові протести та криваві протистояння у Києві чи у регіонах. А Порошенко за таких умов нагнітатиме страх. Він може звернутися до армії, а ми бачимо, як він часто з’являється в оточенні військових, щоб вони втихомирили протестувальників. Крім того нам постійно говорять, що Путін готує повномасштабне вторгнення в Україну і не потрібно змінювати Головнокомандувача. Останній шанс для Порошенка – це зіграти на страху. Вивести на вулиці військових, котрі скажуть, мовляв нам без Порошенка ніяк. Для них це буде порушення присяги. Але у  Порошенка зараз така ситуація, що плювати їм на процедури та закони.

Піднявши градус страху можна спробувати затягнути ситуацію до парламентських виборів.  Потім можна запропонувати конституційну реформу, прибравши президентський пост, створивши канцлерську республіку. І тут Петро Олексійович, генеруючи хаос для нас, створює для себе вигідну ситуацію.

І це небезпечно, бо є великий запит на зміну влади і системи. Порошенко це розуміє, а тому він хоче створити усім умови, що без нього нібито не буде держави. Є така приказка: згоріла хата – гори й сарай. Це відображає методи Порошенка. Команда Порошенка готова піти на підвищення ставок будь якою ціною.

Чи не скористається внутрішнім протистоянням в Україні Росія?

 Юрій Романенко:

Аргумент про те, що Путін нападе – смішний. Якщо Порошенко говорить, що усі кандидати є «агентами Кремля», то виникає питання, а навіщо Путіну нападати, якщо його агенти от-от прийдуть до влади? Для Путіна мирна зміна влади в Україні – це дешево, спокійно і без наслідків. Якщо Путін нападає, то тоді виходить, що інші кандидати – це або не агенти Кремля, або Путін – ідіот.

І тут є ще один варіант: а що, якщо Путін хоче, щоб його агент зберіг владу в Україні? Тоді напад Росії буде логічним, бо з’ясується, що агентом Кремля всі ці роки був Порошенко. Тоді можна буде пояснити і роль Медведчука в Україні. А тому нас може чекати щось дуже неприємне.

Читайте також: Йованович залишиться. Чому Порошенку не вдасться збити американського посла

Діліться у соцмережах:

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE