Politerno > Україна і світ > Конституційний суд не може зупинити вибори, які вже розпочалися – Тимошенко

Конституційний суд не може зупинити вибори, які вже розпочалися – Тимошенко

  • 14 Червня, 2019
  • 1545 Переглядів
  • Comments Off

Лідерка “Батьківщини” Юлія Тимошенко порадила тим, хто сподівається на скасування дострокових виборів у КС, уважніше вивчити Основний закон і рішення самого суду, перед тим як робити гучні заяви.

У прямому ефірі телеканалу NewsOne лідер «Батьківщини» нагадала про рішення самого КСУ, який ще у 2009 році визначив: не можна переривати процес виборів, що вже почалися.

«Вони (судді КСУ,  ред) самі встановили такий порядок і такі правила. Вони не мають права зараз ухвалювати рішення про призупинення виборів, тому що самі у 2009 році ухвалили інше рішення. Вже пішов виборчий процес, вже зареєстровані кандидати, вже формуються дільничні та окружні комісії, і вони самі написали, що в цей період не можна зупиняти вибори», – роз’яснила Юлія Тимошенко.

Якщо зараз Конституційний суд зупинить виборчий процес, тоді і президенту, і ЦВК доведеться обрати: яке із рішень суду не виконувати  або 2019, або 2009 року, наголосила політик. І якщо він не змінюватиме свій указ, він діятиме в межах Конституції і згідно з волею людей.

Юлія Тимошенко наголосила, що є очевидний факт  коаліції в парламенті не існує вже три роки.

«Якщо зараз КСУ піде проти здорового глузду і Конституції та ухвалить незаконне рішення  це теж може призвести до хаосу в країні та до політичного колапсу», – переконана Голова партії «Батьківщина».

Вона нагадала про негативний досвід сусідньої Молдови: «Там, на жаль, КС використали для політичних розборок і зараз у них в країні – повномасштабна криза».

Юлія Тимошенко закликала не допустити хаосу в країні. Нам потрібне оновлення влади, як цього вимагають 73% українців, наголосила політик.

Нагадаємо, 21 травня Зеленський підписав указ про розпуск Верховної Ради 8-го скликання.

Також президент написав звернення до голови Верховної Ради Андрія Парубія про скликання 22 травня позачергового засідання парламенту. Він просить його сликати для внесення змін до закону про вибори народних депутатів.

22 травня Верховна Рада не внесла до порядку денного законопроект президента України щодо зміни виборчого законодавства, які передбачали запровадження пропорційної виборчої системи і зниження прохідного бар’єру до 3%.

23 травня фракція “Народний фронт” підписала подання до Конституційного суду щодо відповідності указу президента Володимира Зеленського про розпуск Верховної Ради та призначення дострокових виборів.

Як повідомила радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Ольга Коцюруба, якщо Конституційний Суд визнає неконституційними одразу 2 пункти указу президента Володимира Зеленського, дострокові парламентські вибори, призначені на 21 липня, можуть не відбутися.

Лідер ВО “Батьківщина” Юлія Тимошенко порадила президенту Володимиру Зеленському не скасовувати свій указ про розпуск парламенту, навіть якщо Конституційний Суд визнає його неконституційним.

Сьогодні, 14 червня, стало відомо, що голова Верховної Ради Андрій Парубій передав до Конституційного суду документ про чисельність складу двох фракцій, які входили до коаліції. 

Читайте також: Судом проти виборів: яке рішення може прийняти Конституційний Суд

Діліться у соцмережах:

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE