Politerno > Україна і світ > “Рашагейт” для Зе. Як “порохоботи” побачили зраду по морякам з ПАРЄ і що було насправді

“Рашагейт” для Зе. Як “порохоботи” побачили зраду по морякам з ПАРЄ і що було насправді

  • 30 Червня, 2019
  • 1947 Переглядів
  • Comments Off

Зеленського намагаються звинуватити в тому, що він став учасником змови європейців з Росією з приводу повернення українських моряків з полону в обмін на повернення РФ в ПАРЄ.

Порохоботи в соцмережах розганяють версію про те, що Зе нібито погодився не заважати поверненню Росії до Парламентської асамблеї Ради Європи, а за це Росія звільнить моряків – але з умовою, що вони отримають свій термін за рішенням українського суду.  

План по обміну ПАРЄ на моряків Зеленському, за версією порохоботів, нав’язали на Заході, під час його поїздок до Парижа і Берліна. Мовляв, Захід розіграв з Росією партію, не враховуючи інтереси Києва, а Зе погодився.  

Але старий і поки чинний глава МЗС Павло Клімкін цей план нібито поламав, відповівши жорсткою відмовою на ноту МЗС Росії з пропозицією передати українських моряків з умовою, що ті будуть сидіти в українській в’язниці. Цим і викликав гнів Зеленського, який, мабуть, знав про цю домовленість з ПАРЄ і хотів на цих умовах обміняти моряків заради піару на виборах.  

Ось така версія була запущена порохоботами.

Відзначимо, що дійсно 27 червня президент Зеленський на брифінгу розкритикував МЗС, яке відповіло на ноту РФ по морякам без узгодження з президентом.

У ноті росіяни запропонували видати їх Україні, якщо та погодиться судити їх за російськими законами.  

“Кримінальний процес стосовно 24 українських моряків триває, а в України, відповідно до російського законодавства, є можливості посприяти звільненню моряків і кораблів”, – йдеться в ноті, яку Москва направила Києву.

Відомство Клімкіна відповіло на цю ноту так: пропозиція РФ “загострює суперечку між Україною і Росією щодо імунітетів військових кораблів”. На що в МЗС РФ заявили, що Київ лише спекулює долею моряків.   

Зе на брифінгу також сказав, що рішення про повернення Росії в ПАРЄ було прийнято давно, і він зробив все, що міг, щоб цього не сталося.

Наскільки вірна версія про обмін повернення Росії в ПАРЄ на звільнення моряків і яка роль Зеленського і Клімкіна в цій історії – у матеріалі.

“План за спиною України”  

Порохоботи почали просувати теорію про обмін моряків на членство РФ в ПАРЄ буквально в останні пару днів – після конфлікту Зеленського і Клімкіна .

Близький до Порошенка політолог Тарас Березовець пише у себе в Facebook, що Путіну, очевидно, вдалося “продати” Макрону повернення 24 українських моряків як велику угоду, від якої виграє і Макрон, і Зеленський.  

“І коли угода зірвалася, а головним бенефіціаром став Віктор Медведчук, і то повернули не тих, кого обіцяли, Зеленський зірвався”, – написав Березовець.  

“Якщо цей план був за спиною України, то чому “бомбануло” у Зеленського? Якщо його поставили перед фактом Макрон і Меркель 10 днів тому, то яким чином 21 день тому на зустрічі з журналістами він обіцяв звільнення моряків? І якось ці питання змушують мене думати, що Зеленський про цей план знав набагато раніше і був на нього згоден”, – вторить йому журналіст Роман Шрайк.

Не виключає такої домовленості політолог і блогер Михайло Чаплига.

“Чи може РФ так просто взяти і передати моряків? Відповідь – ні. Це визнання слабкості політрежиму, відсутність реального незалежного правосуддя і визнання своєї неправоти. А як? Потрібно так, щоб кожна зі сторін зберегла обличчя в рамках своєї ідеологічної групи. Тобто, щоб все виглядало цілком легітимно з точки зору своїх виборців. Як? РФ погоджується відпустити моряків додому, але із зобов’язанням з боку України, що ті підуть під суд. Примітка: природно ніхто нікуди б не пішов би. Тобто РФ зайняла б позицію “Україна нас знову обдурила”, а Україна б сказала “ми вирвали їх із лап агресора”. Моряки нарешті були б удома. Але в гру включається Клім Чугункін і посилає РФ письмово нах. РФ прозріває. Моряки теж. Зеленський теж. Формально не підкопаєшся. МЗС мав право так відповісти. Це відповідає парадигмі Порошенка. МЗС не повинен погоджувати з АП. А якщо відкинути формальності, то виходить, що МЗС залишив моряків в заручниках “, – пише Чаплига.

“Якщо Росія поверне моряків, то не за ПАРЄ”

У той же час джерело в європейських дипломатичних колах говорить, що повернення Росії в ПАРЄ взагалі ніяк не пов’язувалось з моряками.

“Це якась чисто українська конспірологічна версія, придумана напередодні виборів. Інша справа, що повернення російської делегації в ПАРЄ розглядалося як можливість налагодити діалог з РФ з багатьох питань. Включаючи і звільнення моряків. Але ніяких умов Росії з цього приводу не виставлялося”, – каже джерело.

Версію про обмін моряків на ПАРЄ розвінчує і експерт-міжнародник Олег Волошин.   

“У “Слуги” захмарні рейтинги, засновані на нераціональних очікуваннях дива в суспільстві. І без моряків ці рейтинги недосяжні для інших. Тому Зеленському ці ігри не потрібні. А зірвався він від власної недалекості – спочатку залишив на місцях дипломатів-ставлеників Порошенка, а потім дивується, що вони з ним не рахуються”, – написав Волошин в коментарях під постом Березовця.   

А рішення ПАРЄ щодо Росії, на думку Волошина, відображає настрій політичних кіл і, головне, суспільств більшості країн континенту на активізацію діалогу з Москвою.

Політолог Костянтин Бондаренко також не вірить ні в версію про обмін, ні і про те, що Зе був “в темі”.  

“Це не зовсім рівносильний обмін. Росія своїм поверненням в ПАРЄ нічого крім морального задоволення не отримала. Це всього лише невеликий сигнал, який навряд чи задовольнить Росію як державу з великими амбіціями, тим більше залишилися основні санкції. Що стосується моряків і кораблів, то це довгограюча карта, яку Росія може використовувати в будь-який момент. Якщо Росія і поверне моряків, то Європа піде на більш серйозні поступки, ніж просто повернення в ПАРЄ “, – говорить Бондаренко.

Джерело в близьких до Кремля експертних колах зазначає, що моряків, швидше за все, повернуть вже після винесення їм вироку в російському суді.

“Точно так само було і з Савченко. Так само буде і з моряками. Швидше за все після вироку їх обміняють на росіян, які перебувають в українських в’язницях. Теоретично можливий і варіант, який мало на увазі МЗС Росії – повернути моряків з умовою, що їх судитимуть в Україні. Але це можливо тільки за умови, якщо українська влада це пообіцяє офіційно і публічно. У що мало хто у нас вірить, так як це буде сприйнято як визнання російського статусу Криму. Але подивимося, яка буде конфігурація української влади після виборів”, – говорить джерело.

До слова, спецпредставник США Курт Волкер вже підтримав позицію Клімкіна та сказав, що Україна не повинна погоджуватися на повернення моряків на умовах їх засудження в Україні.

“Зе ламають комунікацію з Москвою”

Так чи інакше, але порохоботи, схоже, перед парламентськими виборами вирішили на історії з моряками і ПАРЄ роздути велику “зраду” проти Зе.

У цьому ж дусі висловився і Петро Порошенко.  

“Порушення принципу “нічого про Україну без України” – частина російського реваншу. Ми тримали його протягом п’яти років, щоб нікому і в голову не прийшло про щось про нас і без нас домовитися з Кремлем. Перед будь-якими контактами з Москвою наші європейські і американські партнери узгоджували позицію з нами. А потім докладно інформували нас, як зараз почуваються вавки в голові у Путіна”, – таврував колишній президент нинішню владу.  

На думку політолога Руслана Бортника, прихильники Порошенка намагаються розіграти Рашагейт, тільки в українських умовах – звинуватити Зеленського в змові з Путіним і якомусь розміні.

“Думаю, Зеленський так гостро реагував на Клімкіна з іншої причини. Клімкін цілеспрямовано продовжує вести зовнішню політику Порошенка, незважаючи на те, що президент змінився. Це вже призвело до кількох криз – кризи навколо G20 (коли Клімкін анонсував зустріч Зе і Путіна в Осаці, хоча Зеленського на саміт не звали), тепер криза навколо моряків “, – говорить Бортник.  

У той же час Зеленський, за словами Бортника, намагається вибудувати свою індивідуальну лінію комунікації і переговорів з Росією. Але безуспішно.

“Саме тому те, що Клімкін вставляє палки, у Зеленського сприймають вкрай ревно. Так само у Зеленського сприймають і роль Медведчука у звільненні полонених. Це подібного типу реакції. Зеленський намагається самостійно – через свої контакти, через своїх представників – вибудувати відносини з Москвою. І сьогодні будь-яке втручання в це або чужий успіх на цьому терені сприймається вкрай ревно. Саме тому Зеленський так гостро реагував на демарші і ноти з боку МЗС”, – говорить Бортник.

А обмін ПАРЄ на звільнення українських моряків, вважає експерт, малоймовірний.

“Тим більше що умови передачі моряків Україні Росія оголосила публічно і це говорить про те, що підкилимних домовленостей в цих питаннях немає”, – додає Бортник.

На версію про обмін моряків на повернення в ПАРЄ відреагував Путін.

“При чому тут ПАРЄ і українські моряки? “- здивувався президент Росії 29 червня на прес-конференції за підсумками саміту G20 в Осаці, коли його запитали, чи дійсно умовою повернення РФ в ПАРЄ було звільнення українських моряків.

За словами російського президента, питання по українським морякам буде вирішене “спокійно в робочому режимі”.

Путін також натякнув на можливий обмін моряків на затриманих в Україні росіян.

“У нас є питання по деяким людям, затриманим в Україні”, – додав він.

До речі, на зустрічі Путіна і Трампа в Осаці, за визнанням російського президента, глава США зробив питання повернення українських моряків однією з пріоритетних тем.  

“Ця тема піднімалася. Я вже не пам’ятаю, на обіді чи під час нашої зустрічі, але, у всякому разі, президент США зробив цю тему однією з пріоритетних під час нашого спілкування на G-20. Говорили, природно, і  по іншим проблемам, але ця тема теж піднімалася”, – сказав Путін.

Втім, вирішення цього питання, за його словами, поки немає.

Читайте також: Повалити Зеленського до кінця року. Навіщо Рада прийняла закон “під імпічмент президента”

Діліться у соцмережах:

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE