Politerno > Тернопільщина > Більшість матеріалів в газетах Тернопільщини стосуються соратників Порошенка

Більшість матеріалів в газетах Тернопільщини стосуються соратників Порошенка

  • 1 Липня, 2019
  • 1462 Переглядів
  • Comments Off

Спостерігачі ОПОРИ проаналізували обласні видання Тернопільщини, які виходили друком від 29 травня до 26 червня. За підрахунками ОПОРИ, найбільше опублікованих статей, які присвячені кандидатам у депутати в одномандатних виборчих округах, про Тараса Юрика і Степана Барну. А серед кандидатів, які балотуються у загальнодержавному виборчому окрузі, найчастіше у газетах області зустрічаються згадки про Петра Порошенка.

Спостерігачі ОПОРИ провели аналіз п’яти друкованих газет Тернопільської області «Вільне життя», «Свобода», «Нова тернопільська газета», «Наш день» і «Номер один» від 29 травня по 26 червня. Загалом було опрацьовано 19 номерів.

В усіх виданнях кілька сторінок містять статті політичного характеру, які мають ознаки «джинси». Це інтерв’ю із на той час ще потенційними, а також зареєстрованими кандидатами у депутати, висвітлення їхньої діяльності або позиції щодо політичних чи економічних процесів в країні. Статті формують лише позитивний імідж політиків і у більшості випадків супроводжуються їхніми фото. Вони розміщені у рубриках «актуально», «про важливе», «акценти», «соціум» чи «політика» та не мають передбаченого у законодавстві маркування «політична реклама» або «передвиборна агітація».

За підрахунками ОПОРИ, найбільше медіа згадок на шпальтах обласних газет присвячені народному депутату та кандидату від 24 червня в депутати в одномандатному виборчому окрузі №165 Тарасу Юрику. Про нього зафіксовано 18 статей, з них дві – як про голову федерації футболу в Тернопільській області та одна – це інтерв’ю з його дружиною Мар’яною Юрик. Про зміст опублікованої розмови з дружиною нардепа ОПОРА повідомляла раніше.

17 інформаційних повідомлень в опрацьованих газетах стосуються екс-очільника Тернопільської обласної державної адміністрації та кандидата у депутати від 24 червня в одномандатному виборчому окрузі №163 Степана Барни.

Окрім того, серед статей присвячених кандидатам у депутати, які балотуються в одномандатних виборчих округах, спостерігачі ОПОРИ нарахували таких, що стосуються Володимира Кравця (округ № 164) 9 повідомлень, Валерія Чоботаря (округ № 164) – 9, Івана Чайківського (округ № 165) – 8, Богдана Яциковського (округ № 164) – 7, нардепа Олега Барну (округ № 167) – 7, Михайла Головка (округ № 164) – 5, Івана Ковалика (округ № 163), – 2, Максима Черкашина (округ № 163) – 2 повідомлення. Також зафіксовано по одній статті про кандидатів Тараса Навольського (округ № 167) і Володимира Шматька (округ № 167).

Поза тим у публікації «Голова Вишнівецької ОТГ Володимир Кравець йде у Верховну раду із командою» є згадки про кандидатів Віталія Горбу (округ № 165) та Ігоря Юзьвака (округ № 163), яка була поширена на сторінках трьох видань.

У двох газетах була розміщена стаття «Націоналісти йдуть у Верховну раду єдиним списком», яка містить інформацією про всіх кандидатів-мажоритарників Тернопільської області від ВО «Свобода» Леоніда Бицюру, Михайла Головка, Володимира Мисика, Степана Брацюня і Олега Сиротюка.

Щодо кандидатів у депутати, які балотуються в загальнодержавному виборчому окрузі, то в обласних газетах Тернопільської області найчастіше пишуть про Петра Порошенка. За підрахунками ОПОРИ, про нього в опрацьованих виданнях налічується 12 статей. Про Олега Ляшка зафіксовано 10 статей, про Володимира Гройсмана – 3, про Анатолія Гриценка – 3 і про Юлію Тимошенко – 2 статті.

Також спостерігачі ОПОРИ зафіксували 5 публікацій присвячених Петру Ландяку, місцевому підприємцю та політику. Він балотується у загальнодержавному виборчому окрузі від партії «Громадянська позиція», де є під номером 7 у списку партії.

Також спостерігачі ОПОРИ зафіксували в опрацьованих газетах по одному інформаційному повідомлені про партії ВО «Свобода», «Громадянська позиція» та «Слуга народу».

У останньому номері від 26 червня на перших сторінках обласних видань розміщені привітання від кандидатів з Днем Конституції України, які містять зображення кандидатів та у деяких випадках символіку партій.

Відповідно до частини 6 статті 73 Закону України «Про вибори народних депутатів України» партія, кандидати у депутати від якої зареєстровані у загальнодержавному окрузі, кандидат у депутати в одномандатному окрузі мають право за рахунок коштів свого виборчого фонду публікувати агітаційні матеріали в друкованих засобах масової інформації будь-яких форм власності, що видаються в Україні і не суперечать цьому Закону.

А у частині 17 статті 74 цього Закону вказано, що усі матеріали передвиборної агітації повинні бути відокремленими від інших матеріалів і означені як такі.

Також відповідно до частин 1, 3 та 5 статті 9 Закону України «Про рекламу» реклама має бути чітко відокремлена від іншої інформації, незалежно від форм чи способів розповсюдження, таким чином, щоб її можна було ідентифікувати як рекламу.  Інформаційний, авторський чи редакційний матеріал, в якому привертається увага до конкретної особи та який формує інтерес читачів до неї, є рекламою і має бути вміщений під рубрикою «Реклама» чи «На правах реклами». А прихована реклама забороняється.

За коментарями звертайтеся:

Ольга Галушка, координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Тернопільській області

тел.: 0932380812

e-mail: [email protected]

Марія Домська, комунікаційниця Громадянської мережі ОПОРА у Тернопільській області

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Читайте також: ОПОРА разом з поліцією фіксують порушення у веденні перевиборчої агітації (Фото)

Діліться у соцмережах:

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE