Politerno > Україна і світ > Роковини вбивства Шеремета: акція у Києві та заяви редакції УП, слідства і Зеленського (Відео)

Роковини вбивства Шеремета: акція у Києві та заяви редакції УП, слідства і Зеленського (Відео)

  • 20 Липня, 2019
  • 1202 Переглядів
  • Comments Off

У Києві 20 липня пройшла акція до третіх роковин вбивства журналіста “Української правди” Павла Шеремета “Хто вбив Павла? Три роки без відповіді”.

Захід відбувся на перехресті вулиць Івана Франка та Богдана Хмельницького, де 20 липня 2016 року підірвали автомобіль Шеремета. 

Участь в акції, яка розпочалася о 8:00, взяли участь тимчасово повірений у справах США в Україні Вільям Тейлор, народні депутати та колеги Шеремета.

Також 20 липня акція до роковин вбивства Шеремета відбудеться на Північному цвинтарі під Мінськом.

Учасники акції зазначають, що розслідування його вбивства рухається дуже повільно.

Головна редакторка “Української правди” Севгіль Мусаєва висловила очікування, що новий парламент звільнить міністра внутрішніх справ, голову Нацполіції та генпрокурора, “оскільки неприпустимо, коли такі злочини не розкривають за три роки”, повідомляє Hromadske.

У заяві Української правди до третіх рокових вбивства Шеремета також йдеться про те, що через нерозкриття вбивства журналіста Павла Шеремета міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, генпрокурор Юрій Луценко та голова Нацполіції Сергій Князєв мають піти у відставку.  

Автори заяви наголошують, що останній публічний звіт з приводу вбивства Шеремета мав місце на прес-конференції глави МВС, яка відбулася ще у лютому 2017 року. 

“Документальний фільм-розслідування “Слідства. Інфо” виявив купу помилок у роботі слідства. Завдяки нашим колегам, а не роботі слідчих, ми змогли дізнатися невідомі обставини вбивства Шеремета. Нацполіції та Генпрокуратурі не залишалося нічого іншого, як визнати ці помилки. Прикро, що відповідальності за них так ніхто й не поніс”, – зазначено у зверненні.

“Ми вимагаємо політичної відповідальності для керівників правоохоронних органів, які так і не змогли дати відповіді на запитання “Хто вбив Павла?”. Ми наголошуємо, що міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, генеральний прокурор Юрій Луценко та голова Національної поліції Сергій Князєв через нерозкриття вбивства відомого журналіста мають піти у відставку … Cподіваємося, що парламент IX скликання підтримає цей запит суспільства на встановлення справедливості”, – йдеться у заяві.

“Також ми вимагаємо від президента Володимира Зеленського сформувати робочу групу з представників правоохоронних органів, яка б могла прозвітувати перед суспільством про те, що було зроблено у розслідуванні цієї справи за останні три роки, а також дати новий імпульс розкриттю цього злочину … Сподіваємося, що розкриття вбивства Шеремета є справою честі для України і для нового президента також”, – зазначають автори заяви.  

У посольстві США в Україні закликали українську владу “проявити прихильність до свободи преси і притягнути до відповідальності винних у смерті Павла Шеремета”.

“Незалежні ЗМІ відіграють важливу роль в українській демократії”, – підкреслили у посольстві.

Представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Арлем Дезір у свою чергу закликав українську владу завершити розслідування цього злочину і домогтися покарання винних.

“Через три роки вбивство Павла Шеремета залишається нерозкритим і продовжує впливати на свободу слова, свободу ЗМІ та безпеку журналістів. Українська влада зобов’язана забезпечити, щоб його вбивство, а також всі інші напади і вбивства журналістів переслідувалися за законом, а винні і замовники цих злочинів постали перед судом. Безкарність за такі злочини породжує подальше насильство”, – заявив Дезір 20 липня, пише Інтерфакс-Україна.

З відповіді Нацполіції, Офісу президента та Генпрокуратури на запити УП:

Слідство у справі вбивства Павла Шеремета стверджує, що протягом третього року розслідування допитало 200 осіб і вже доповіло президенту Володимиру Зеленському, про що так повідомив і його офіс.

З відповіді Нацполіції від 19 липня: “В період з 20.07.2018 по теперішній час, допитано понад 200 осіб, а також проведено інші слідчі дії, в тому числі понад 100 тимчасових доступів до речей і документів… 13 комплексних судових експертиз, ряд оглядів речей і документів, накладено 3 арешти на інформацію, направлено 2 міжнародні доручення про проведення слідчих дій на території США і Швеції”.

Допитано… колишнього працівника СБУ (його перебування під будинком Шеремета встановили журналісти – УП) та проведено з ним слідчий експеримент, а також допитано власників автомобілів Sкоdа Осtаvіа, д.н.з. АА 2551 МО, Меrсеdеs білого кольору (автівки, які були вночі під будинком Шеремета і на які звернули увагу журналісти – УП) і осіб, які ними користувалися на передодні вбивства Павла Шеремета”.

“Досудове розслідування у вищевказаному кримінальному провадженні триває та про хід його проведення 19.07.2019 поінформовано Офіс президента України Зеленського В.О.”

З відповіді Офісу президента від 18 липня: “В. Зеленським заслухано звіт Міністра внутрішніх справ України А.Авакова щодо ходу досудового розслідування вбивства журналіста П.Шеремета, та наразі вказане розслідування перебуває на контролі у глави держави”.

Також президент Володимир Зеленський чекає на доповідь від генпрокурора, глави МВС, глави Нацполіції та голови СБУ у справі щодо вбивства журналіста Павла Шеремета. 

Про це глава держави заявив на своїй сторінці у Facebook 20 липня. 

“23 липня прошу зібратися Генерального прокурора, Міністра внутрішніх справ, голову Національної поліції та голову СБУ й доповісти про хід розслідування. Запрошую на зустріч журналістів”, – заявив президент. 

Він додав, що розкриття вбивства Шеремета “попередній президент та правоохоронні органи називали “справою честі”.

З відповіді Генпрокуратури: “Хід досудового розслідування перебуває на постійному контролі генерального прокурора”.

Читайте також: Замовники вбивства Шеремета стануть відомі після зміни влади – Наливайченко

Діліться у соцмережах:

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE