Politerno > Україна і світ > Проєкт бюджету-2020: збільшення мінімалки і зменшення податків, дефіцит бюджету вниз, видатки на дороги вгору

Проєкт бюджету-2020: збільшення мінімалки і зменшення податків, дефіцит бюджету вниз, видатки на дороги вгору

  • 15 Вересня, 2019
  • 1820 Переглядів
  • Comments Off

У неділю, 15 вересня, Кабінет міністрів востаннє вніс до парламенту проєкт державного бюджету на один рік, відповідний документ опубліковано на сайті парламенту.

Прем’єр-міністр Олексій Гончарук наголосив, що в неділю в парламент подається перший проект закону про бюджет, щоб депутати могло на нього подивитися, повідомляє УП.

“Протягом двох тижнів ми маємо подати програму діяльності уряду. Після цього ця програма буде врахована між першим і другим читанням. Тому не дивуйтеся, що цей бюджет поки не враховує переважну більшість тих ідей, з якими виходила команда президента на вибори”, – відзначив Гончарук.

За його словами, документ повинен бути доопрацьований до 2 листопада.

“В цьому проекті бюджету ви вже побачите зменшення дефіциту, ви побачите, що і цей уряд, і команда президента має намір зменшувати борг, який держава на сьогодні має. Ми прагнемо на певному етапі вийти в бездефіцитний бюджет, коли наша видатки дорівнюватимуть нашим доходам”, – сказав Гончарук.

“Це середньострокова мета. Ми, на жаль, не можемо цього досягти за рік або навіть за два, але ми це тримаємо в умі. Дефіцит бюджету в новому бюджеті буде ще меншим, ніж в минулому. Друга складова – обсяг доходів, тобто обсяг грошей, які держава збирає фактично з суспільства, з економіки і перерозподіляє відносно ВВП – також буде зменшуватися. Це означає, що ми прагнемо, щоб держави в економіці ставало менше”, – повідомив голова уряду.

Також, за його словами, буде збільшено видатки на дороги.

“Ми усвідомлюємо, що цих грошей, буде недостатньо для того, щоб вирішити всі амбітні завдання, які перед нами стоять. Ми окремо під час представлення програми дій уряду в парламенті поділимося своїми думками щодо фінансування будівництва доріг”, – додав Гончарук.

“Також ми змінили підхід в державній підтримці агросектору. Замість дотування великих підприємств ми сфокусуємося на тому, щоб у разі ухвалення земельної реформи компенсувати відсоткову ставку для фермерів (малих підприємств)”, – заявив він.

Тексту законопроєкту поки що немає, але на брифінгу 15 вересня прем’єр-міністр Олексій Гончарук та економічний блок уряду озвучили основні цифри бюджету-2020.

Проект держбюджету-2020 розрахований за курсом гривні 28,2 UAH / USD.

Скорочення дефіциту держбюджету в 2020 році прогнозується до 2,09% ВВП.

Доходи бюджету запланували на рівні 1 трн 79 млрд гривень. Витрати – у розмірі 1,17 трлн гривень, дефіцит бюджету – 2,09%. 

Видатки на оборону збільшаться на 33,8 млрд гривень – до 245,8 мільярдів. Це на 16,1% більше, ніж було виділено в 2019 році. Загалом, оборонні витрати у 2020 році повинні скласти 245,8 млрд грн.

На забезпечення енергетичної незалежності передбачено 2 мільярди, на розвиток дорожньої інфраструктури – 74,4 мільярда, фінансування Пенсійного фонду – 172,6 мільярда.

На погашення і обслуговування держборгу виділять 438,1 мільярди доларів. І це “дуже багато”, на думку міністерки фінансів Оксани Маркарової.

Також у проєкті закладено збільшення мінімальної зарплати та поступове зменшення податків з вирівнюванням їх для усіх платників. За словами прем’єра, уряд не має наміру підвищувати податки, щоб нарощувати доходи.

“Ми хочемо якомога ефективніше витрачати кожну копійку платника податків. Податки потрібно поступово зменшувати, але робити їх рівними для всіх, тому що неправильно, коли податки високі, а платить їх незначна частина бізнесу”, – цитує Гончарука “Громадське“.

Водночас мінімальна заробітна плата має зрости на 550 гривень – до 4723 грн, наголосила міністр фінансів Оксана Маркарова

“Мінімальна заробітна плата, яка закладається у цей бюджет, збільшується на 550 гривень і складатиме станом на 1 січня 2020 року 4723 гривні”, – зазначила Маркарова.

За її словами, це відповідає показникам зростання, і в уряді вважають, що збільшення цієї цифри не відповідало б росту продуктивності.

“Наше ж головне завдання – це економічне зростання, зокрема через зростання економічної ефективності. А загалом це досить суттєве зростання мінімальної заробітної плати”, – цитує міністерку “Укрінформ“.

Вона додала, що відповідно у проєкті держбюджету-2020 збільшуються видатки на оплату праці і грошове забезпечення.

За словами Гончарука, 2019 рік стане останнім, коли відбувається щорічне планування бюджету, надалі затвердженню державного кошторису передуватиме ухвалення повноцінної трирічної декларації.

“Наша стратегія в тому, щоб з кожним роком державний борг ставав меншим. Для цього мало одного року – треба планувати це на середньо- та довгостроковий період. У цьому році ми востаннє приймаємо бюджет на один рік. Надалі ухваленню бюджету передуватиме ухвалення повноцінної трирічної декларації”, – сказав Гончарук.

Нагадаємо, російські ЗМІ повідомили, що влада України призупинила процес розірвання двосторонніх угод з Росією та СНД, ініційованих за Петра Порошенка.

Також стало відомо, що уряд планує виділити 5 млрд грн компенсації компанії “Міжнародні авіалінії України” олігарха Ігоря Коломойського.

Читайте також: Перший Майдан для Зе. Чому ФОПи і великий бізнес готують бунт проти податкової революції від нової влади

Діліться у соцмережах:

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE