Politerno > Україна і світ > Гончарук розказав про умови для впровадження ринку землі

Гончарук розказав про умови для впровадження ринку землі

  • 19 Вересня, 2019
  • 847 Переглядів
  • Comments Off

Кабінет міністрів планує запустити ринок землі з 1 жовтня 2020 року – придбати землю сільськогосподарського призначення зможе тільки резидент України. 

Про це заявив прем’єр-міністр Олексій Гончарук на зустрічі з аграріями.

“Ми розраховуємо на справжній діалог. Почну з того, що в Україні є ринок землі, просто він сірий, тіньовий. Людина, яка хоче купити землю, використовує юридичні механізми, які не мають нічого спільного з захистом права власності”, – заявив прем’єр-міністр.

Гончарук вважає, що уряду “вкрай необхідно познімати радянські обмеження”, в тому числі, обмеження на легальний ринок землі. 

“Ми відкриваємо ринок не одразу, бо до цього треба підготуватися.  Ми думали це зробити з 1 липня наступного року, потім проконсультувалися з людьми, що реально обробляють землю і вони сказали, що це не дуже добра ідея робити це влітку. Та ідея, яку ми пропонуємо, робити це з 1 жовтня наступного року”, — заявив Гончарук.

За його словами, купити землю зможе український громадянин чи компанія, власник якої знаходиться в українській юрисдикції

“Купити державну і комунальну землю зможуть на публічних і прозорих торгах, щоб у будь-якої людини був рівний доступ до можливості купити земельну ділянку. Ми гарантуватимемо право тим, хто зараз орендує земельну ділянку, купити в першу чергу. Ми дуже не хочемо, щоб ті, хто зараз обробляє землю, втратили можливість обробляти її надалі. В законопроектах, які ми вам презентуємо, ви побачите, як ми це збираємося зробити”, – заявив прем’єр.

Також уряд надаватиме малим фермерам частину компенсації відсоткової ставки за кредитами, щоб вони могли конкурувати за купівлю землі з великими агрохолдингами.

За словами Гончарука, уряд усвідомлює, що великі іноземні компанії та агрохолдинги мають дешевший ресурс, ніж малі фермери.

“Тому за цей рік нам треба зробити дві важливі речі: попрацювати, щоб ставка за кредитами стала значно меншою. І ми для цього вже працюємо з НБУ. Лише з початку роботи уряду НБУ знизив ставку рефінансування на 0,5% і наступного разу він продовжить таку саму логіку дій. Я розраховую, що наступного року кредитування в гривні буде 11-12% річних в банках”, – заявив Гончарук.

“Ми подивимося, скільки реально коштуватиме ресурс для великої компанії, що має можливість залучати фінансування за кордоном, оцінимо цей відсоток і надамо на цих самих умовах фермеру компенсацію відсоткової ставки до такого ж самого розміру, щоб вони могли конкурувати за купівлю землі з великими компаніями”, – додав прем’єр.

“Якщо ці інструменти не запрацюють, ринок землі не зможе бути запущений, тому за цей рік ми точно маємо зробити 2 речі: надати можливість купувати землю, надати фінансовий ресурс середнім і малим господарствам, щоб вони могли це реалізувати. Якщо цього не зробити, то необхідного ефекту економічного зростання не буде. Ми розраховуємо, що в результаті запуску ринку українська економіка зростатиме ще на 2%”, – розповів голова уряду.

Крім того, Кабмін планує посилити Антимонопольний комітет для уникнення монополізації землі. 

“Існують антимонопольні умови, коли в одних руках не може бути сконцентровано шмат землі 15% на рівні області і 0,5% на рівні країни“, – заявив Гончарук.

Він додав, що до кінця вересня уряд планує повністю змінити керівництво Держгеокадастру.

Нагадаємо, ще на початку літа заступник керівника Офісу президента Олексій Гончарук (нині прем’єр-міністр) заявив, що планується скасування мораторію на продаж землі сільськогосподарського призначення та запуск ринку с/г земель в Україні до кінця 2019 року.

У серпні президент Володимир Зеленський під час виступу на бізнес-форумі в Туреччині сказав, що нова українська влада планує відкрити ринок землі уже наступного року, провівши до кінця 2019 року земельну реформу.

На початку вересня президент Володимир Зеленський доручив до 1 грудня ухвалити закон щодо впроваження ринку земель сільськогосподарського призначення та скасував мораторій на продаж землі.

Як свідчать результати дослідження соціологічної служби Центру Разумкова, оприлюднені 18 вересня, близько третини українців підтримує скасування мораторію на продаж сільськогосподарської землі й відкриття ринку родючих земель.

Читайте також: По 2 гектари кожному українцю. Як, до відкриття ринку, отримати землю безкоштовно і за скільки її потім можна перепродати

Діліться у соцмережах:

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE