Politerno > Україна і світ > Фермери закликали владу ввести мораторій на продаж до 10 тисяч гектарів землі фізичним та юридичним особам

Фермери закликали владу ввести мораторій на продаж до 10 тисяч гектарів землі фізичним та юридичним особам

  • 26 Грудня, 2023
  • 392 Переглядів
  • 0

Голова Асоціації фермерів та приватних землевласників України Віктор Гончаренко закликає Кабінет Міністрів України негайно звернутися до Верховної Ради України з проханням прискорити процедуру проходження законопроєктів № 8295, 9341, 9341-1, які вже тривалий час знаходяться на розгляді. На думку голови АФЗУ потрібне невідкладне і позачергове доопрацювання документів  та прийняття рішень щодо відтермінування на час воєнного стану і п’яти післявоєнних років запланованого введення в дію з 1 січня 2024 р. продажу фізичним та юридичним особам до 10 тис. га сільськогосподарських земель.

Президент Асоціації фермерів України Віктор Гончаренко в коментарі ZN.UA заявив:

“Ми дуже довго не виходили активно в публічну площину у зв’язку з війною, вирішивши не розхитувати ситуацію в країні і вести офіційний внутрішній діалог із владою. За останній рік війни було написано десятки звернень міністерству, уряду, президенту, на які не отримали жодної реакції. Але все ж таки хочеться сподіватися, що наш Парламент дослухається до суспільної думки і піде нам на зустріч. Влада повинна дослухатися до голосу селян, фермерів, науковців, громадянського суспільства та до людей, для яких важлива доля країни та наступних поколінь. Ми повинні зберегти українську землю.

До Нового року залишились лічені дні, тож “сьогодні потрібно діяти конкретно, чітко, швидко”. Ми повинні зробити те, що від нас залежить, щоб нашим дітям і внукам зберегти майбутнє”.

Нагадаємо, що 12 грудня був проведений Міжнародний форум “Малі виробники на сторожі продовольчої безпеки: Декларація ООН про права селян та інших людей, які працюють у сільській місцевості”, присвячений проблематиці реалізації прав селян під час війни та у період повоєнної відбудови країни. У роботі форуму особисто взяли участь близько 150 осіб, 300 осіб долучились в режимі онлайн, незважаючи на тривалий збій зв’язку.

Ключовим питанням форуму стала необхідність дотримання прав селян на землю з огляду на її значущість у системі життєзабезпечення сільського населення. Адже земля для селян – це життя, дім, робота.

“Всі учасники Міжнародного форуму були налаштовані почути відповіді на одне питання – що буде із землею? Якщо у селянина не буде доступу до землі, то далі розмови про планування подальшого життя на селі переходять в розряд фантастики» – зазначив Віктор Гончаренко.

За його словами, найбільше занепокоєння серед спільноти селян і фермерів викликає відкриття з 1 січня 2024 р. завершального етапу ринку землі з можливістю придбання земельної ділянки площею до 10 тис гектарів. В умовах війни цей крок матиме трагічні наслідки для долі країни.

Наступного дня, 13 грудня, Асоціація фермерів та приватних землевласників України провела засідання, в якому взяли участь не лише члени ради, а й фермери з усієї країни. На засідання було запрошено першого заступника Міністра аграрної політики та продовольства України Тараса Висоцького, який напередодні виступив на Форумі. Основною темою зустрічі стало питання ринку землі та механізми впровадження положень Декларації ООН у законодавче поле України.

Впродовж кількох днів після Форуму до організаторів надходили численні пропозиції до підсумкового документу – резолюції. Переважна їх більшість стосувалась продажу землі. Пропозиції обговорювалися не лише серед фермерів, але й з представниками Верховної ради України, Міністерства аграрної політики і продовольства України, представництва ФАО ООН в Україні. Після опрацювання та фіналізації резолюції її було передано до органів влади регіонального і національного рівнів, міжнародних організацій, установ Європейського союзу та ін.

За результатами Форуму було підготовлено звернення до центральних органів влади країни, на яке отримано відповідь від Верховної Ради України. Згідно тверджень народних депутатів, 22 грудня підняті на Форумі питання повинні були обговорюватись на рівні Кабінету Міністрів для подальшого визначення подальшого плану дій.

Де фермери:

- акцентують увагу на гострій потребі посилення захисту в Україні прав селян на землю як необхідної умови реалізації усіх інших людських прав, зокрема права на життєвий простір, продовольчий суверенітет, працю, гідний рівень життя, здоров’я та культурний розвиток;

- підтримують ініціативу депутатів Верховної Ради про внесення змін до Конституції України щодо визнання селянсько-фермерського типу господарювання у сільському господарстві основою вітчизняного аграрного устрою;

- закликають Кабінет Міністрів України негайно звернутися до Верховної Ради України з проханням прискорити процедуру проходження законопроєктів № 8295, 9341, 9341-1, які вже тривалий час знаходяться на розгляді, для невідкладного і позачергового їх доопрацювання та прийняття рішень щодо відтермінування на час воєнного стану і п’яти післявоєнних років запланованого введення в дію з 1 січня 2024 р. продажу фізичним та юридичним особам до 10 тис. га сільськогосподарських земель;

- привертають особливу увагу до необхідності негайного припинення надконцентрації сільськогосподарських земель в руках окремих осіб та зацікавлених груп на правах приватної власності, а також протидії захопленню земель (Land Grabbing), особливо з огляду на безпрецедентне використання російською федерацією продовольства як засобу ведення війни проти України.

Нагадаємо, великий десантний корабель “Новочеркаськ” у тимчасово окупованому Криму зазнав дуже серйозних пошкоджень у результаті удару Повітряних сил України − про це свідчать фото.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE