Politerno > Україна і світ > НСЖУ закликала офіс Зеленського вибачитися за дії Мендель щодо журналіста Радіо Свобода

НСЖУ закликала офіс Зеленського вибачитися за дії Мендель щодо журналіста Радіо Свобода

  • 29 Вересня, 2019
  • 1107 Переглядів
  • 0

Національна спілка журналістів України закликає Офіс президента і речницю голови держави Юлію Мендель переглянути своє ставлення до ЗМІ і вибачитися за свої дії щодо журналістів Радіо Свобода.

«Прес-секретар президента не має права фізично перешкоджати роботі журналістів. Чи дружні обійми, чи відштовхування-відтягування – це не та поведінка, з якою журналісти мають миритися. Висловлюю солідарність із колегами з програми «Схеми: корупція в деталях» й американським журналістом Крістофером Міллером, який працює у Києві для Радіо Свобода», – написав у фейсбуці голова НСЖУ Сергій Томіленко.

«Національна спілка журналістів України звертається до Офісу президента і прес-секретаря президента Юлії Мендель із закликом переглянути ставлення до журналістів, вибачитися за некоректні заяви і прикрі ситуації, які трапилися. І головне, нова владна команда має будувати коректні стосунки із журналістами, визнаючи, що спілкування із незалежними медіа – це важливий обов’язок демократичної влади, відповідальної перед громадянами», – наголосив Томіленко.​

“Влада в усьому світі шукає формати уникання неконтрольованих контактів із незалежними журналістами. І це природньо. Чиновник (як і кожна людина) боїться незручних запитань. Але перешкоджання журналістській діяльності – найгірша з можливих реакцій влади”, – додав голова НСЖУ.

Журналіст Радіо Свобода Сергій Андрушко намагався напряму поставити запитання президентові Володимиру Зеленському і керівникові його офісу Андрію Богдану. Проте речниця президента й охорона не давали йому цього зробити – притримували його, заважаючи підійти до президента і керівника ОПУ.


Згодом у коментарі “Радіо Свобода” Юлія Мендель заявила, що не відштовхувала журналіста, а намагалася не допустити в «особистий простір президента». Вона також заявила, що йдеться про питання безпеки «першої особи держави».

Нагадаємо, “Схеми” підготували розслідування, в якому розповіли про раніше невідомі факти з біографії керівника Офісу президента Андрія Богдана.

У виданні зазначають, що доклали чимало зусиль, щоб отримати коментар самого Богдана.

У вересні 2019 року він укотре відмовився відповідати на запитання журналіста “Схем” щодо фактів із цього розслідування. Відмовили на Банковій і на письмове прохання про інтерв’ю з керівником ОП.

Розслідувачі з’ясували, що Андрій Богдан отримав звання заслуженого юриста України згідно з указом третього президента Віктора Ющенка за повернення “Нікопольського заводу феросплавів” у державну власність. Але завод держава собі не повернула.

Крім того, згідно з матеріалом “Схем”, Богдан 19-20 листопада 2013 року, напередодні скасування євроінтеграції України, літав на переговори в Росію у складі урядової делегації на чолі з прем’єром Миколою Азаровим.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE