Politerno > Україна і світ > Грецька церква визнала автокефалію ПЦУ

Грецька церква визнала автокефалію ПЦУ

  • 12 Жовтня, 2019
  • 1064 Переглядів
  • 0

Собор ієрархів Грецької церкви 12 жовтня визнав автокефальну Православну Церкву України. 

Про це написав на своїй сторінці у Фейсбуку митрополит Київський і всієї України Епіфаній.

“Вдячний моєму брату у Христі, Главі Священного Синоду Церкви Греції Блаженнійшому Архієпископу Афінському і всієї Еллади Ієроніму та братам-архієреям, які сьогодні на засіданні Собору Ієрархів підтримали позицію та послідували канонічним та історичним рішенням Вселенського Патріархату, що відкриває можливість повноцінної взаємодії між двома нашими Помісними Автокефальними Церквами в усіх сферах.”,  – заявив Епіфаній

Митрополит зазначив, що Грецію і Україну пов’язують “багато славних сторінок історії, дружби та співпраці”.

“Встановлення повного євхаристійного єднання та офіційних відносин між Помісними Церквами Греції та України — ще одна сторінка, яка навіки буде вписана в нашу історію і наші серця”, – додав він. 

Елладська церква стала першою після Вселенського Патріархату з-поміж помісних православних церков світу, яка визнала ПЦУ та вступає з нею у євхаристійне  спілкування, зазначає ВВС-Україна

Раніше Епіфаній повідомив, що ПЦУ “отримала довгоочікуваний Синодальний Патріарший Томос про автокефалію і стала однією з 15 помісних автокефальних Православних Церков світу”.

“Про те, що ми є, у цифрах станом на жовтень 2019 року: 7 тисяч парафій, 77 монастирів, 47 єпархій – це ПЦУ сьогодні. Із 58 архієреїв, які несуть служіння у ПЦУ – 46 правлячих, 8 вікарних, 4 титулярних. Також 3 архієреї перебуває на спокої”, – повідомив митрополит. 

5 січня у Стамбулі відбулося підписання томоса про автокефалію Православної Церкви в Україні. Згодом з’явився текст підписаного Варфоломієм томосу

6 січня Вселенський патріарх Варфоломій у Стамбулі передав томос про автокефалію Православної Церкви України митрополиту Київському і всієї України Епіфанію.

7 січня Предстоятель Православної Церкви України митрополит Епіфаній та президент Петро Порошенко урочисто внесли до Софійського собору в Києві томос про автокефалію.

9 січня усі члени Синоду Вселенського патріархату підписали томос про автокефалію Православної церкви України.

3 лютого у Софії Київській відбулася інтронізація предстоятеля ПЦУ Епіфанія

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE