Politerno > Україна і світ > Льовочкін витратив близько двох мільйонів євро на переконання Європи прийняти Україну до ЄС попри ув’язнення Ю.Тимошенко

Льовочкін витратив близько двох мільйонів євро на переконання Європи прийняти Україну до ЄС попри ув’язнення Ю.Тимошенко

  • 6 Листопада, 2019
  • 1263 Переглядів
  • 0

Ексголова Адміністрації Президента Сергій Льовочкін виплатив близько двох мільйонів євро на таємну лобістську кампанію в Європі, організовану колишнім головою передвиборчого штабу Дональна Трампа Полом Манафортом. 

Кампанія мала на меті переконати європейських дипломатів та політиків, що ув’язнення опозиційної лідерки Юлії Тимошенко не повинно завадити країні підписати угоду про асоціацію з Європейським Союзом. 

Про це йдеться у новому розслідуванні OCCRP.

Журналісти отримали у розпорядження електронне листування Манафорта з Льовочкіним та іншими, яке тривало понад десятиліття, з 2008 року.

До лобістської кампанії залучили колишнього президента Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) Мевлюта Чавушоглу, який сьогодні обіймає посаду міністра закордонних справ Туреччини, а також так зване Габсбурзьке тріо — неформальну тіньову групу, до якої входили колишній президент Польщі Александр Кваснєвський, колишній канцлер Австрії Альфред Гусенбауер та колишній прем’єр-міністр Італії Романо Проді, який раніше обіймав посаду президента Єврокомісії.

Вони мали просувати ідею, що угода про асоціацію має продовжуватися, незважаючи на ув’язнення Тимошенко. Отримане листування показало, що роботу лобістів оплачував Льовочкін. Саме він був джерелом приблизно двох мільйонів євро, які проходили через рахунки, контрольовані Манафортом і використовувались для оплати лобістів.

Зрештою, кампанія, організована Льовочкіним та Манафортом, дала результати: ЄС запропонував Україні угоду про асоціацію, навіть коли опозиційна лідерка все ще була ув’язнена. Але тоді Янукович під тиском Росії відмовився її підписувати.

Прес-служба Льовочкіна повідомила журналістам, що він “ніколи не контролював роботу Манафорта”. Кваснєвський заперечив отримання грошей від Льовочкіна. Гусенбауер раніше заявляв, що ніколи не чув про “Габсбурзьку групу” і сказав журналістам, що не має чого додати до цих коментарів. Чавушоглу і Проді не відреагували на запит про коментар.

Читайте також: Льовочкін і Ахметов причетні до справи Манафорта – CNN

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE