Politerno > Україна і світ > Бородянський каже, що президент помилився щодо терміну “стандарти новин”

Бородянський каже, що президент помилився щодо терміну “стандарти новин”

  • 10 Листопада, 2019
  • 1106 Переглядів
  • 0

Міністр культури, молоді та спорту України Володимир Бородянський спробував заспокоїти журналістське співтовариство щодо указу президента В.О. Зеленського від 8 листопада №837/2019 “Про невідкладні заходи з проведення реформ та зміцнення держави”, яким він доручив Кабінету міністрів до кінця 2019 року розробити та внести на розгляд Верховної Ради законопроєкт щодо врегулювання діяльності медіа в Україні, де передбачити, зокрема, стандарти новин.

Про це Бородянський написав на своїй сторінці у Facebook.

“Шановні журналісти! Вас правильно стурбувала та обурила наявність в Указі президента слів про встановлення «вимог та стандартів новин». Це термінологічне непорозуміння, яке виникало через помилкове застосування терміну «стандарти новин» в документах МКМС. Ми не збирались і не збираємось регулювати стандарти новин. Це право – виключно професійної спільноти”, – запевнив міністр.

Міністр пояснив, що нова влада збирається ввести поняття – небезпечна інформація, дезінформація, недостовірна інформація, “що є дуже важливим в умовах інформаційної війни з РФ та можливим фінансуванням деяких ЗМІ країною агресором”.

“Введення визначень характеру інформації, як то новинна, розважальна, гумористична і т.п. разом з можливим обов’язком позначати поширюваний контент відповідно до того виду контенту, до якого відноситься інформація. Це є частиною належного інформування громадян і реалізацією їх права на інформацію”,  – зазначив Бородянський.

За його словами, у країнах зі сталими демократіями, де існує журналістське самоврядування та саморегулювання/співрегулювання медіа, питання стандартів вирішені кодексами професійної етики та стандартами, за неухильним дотриманням яких слідкує професійна спільнота.

“В України ми, як держава, маємо створти умови для професійної спільноти, які зроблять цю модель працюючою і в нашій країні. Тобто, держава не заходить на територію яку вона не повинна регулювати, а створює належної умови для саморегулювання та співрегулювання”, – додав міністр.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський своїм указом від 8 листопада №837/2019 “Про невідкладні заходи з проведення реформ та зміцнення держави” доручив Кабінету міністрів до кінця 2019 року розробити та внести на розгляд Верховної Ради законопроєкт щодо врегулювання діяльності медіа в Україні, де передбачити, зокрема, стандарти новин.

Також стало відомо, що міністр культури, молоді та спорту України Володимир Бородянський на парламентських слуханнях про безпеку журналістів запропонував посилити відповідальність журналістів за розповсюдження неправдивої або маніпулятивної інформації, заявив.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE