Politerno > Україна і світ > Виявили оборудки Гройсмана-Полторака-Медведчука

Виявили оборудки Гройсмана-Полторака-Медведчука

  • 22 Листопада, 2019
  • 1079 Переглядів
  • 0

СБУ взялась за оборудку Гройсмана-Полторака з поставкою армії дизелю з труби Медведчука і залізла в рішення АМКУ.

Служба безпеки України підозрює посадовців та власників дочірнього підприємства «Прикарпатзахідтранс» у змові з керівництвом Кабінету міністрів,  Міністерства оборони та громадянами Російської федерація для закупівлі некондиційного технологічного дизельного пального, що призвело до розтрати 399,89 млн грн.

Про це стало відомо з ухвали Голосіївський районний суд міста Києва, куди слідчі звернувся з клопотаннямит в рамках кримінального провадження №22019000000000198 від 02.07.2019 року.

З матеріалів справи відомо, що в квітні 2016 року засновники та топ-менеджери «Прикарпатзахідтрансу» (ПЗТ) вирішили збільшити статутний фонд за рахунок внесення до нього 28400 тонн дизельного палива сорту Л-0,2-62. Його вартість становила 13,26 млн грн. Було підписано відповідний акт приймання-передачі нафтопродуктів з засновником «ПЗТ» – російською компанією «Південно-Західне відкрите акціонерне товариство Трубопровідного транспорту нафтопродуктів».

Але розслідування СБУ показало, що фактично ніякої передачі палива не було.

Слідчі стверджують, що протягом 2014 року через виробничі потужності нафтопродуктопроводу здійснювалось транспортування іншого сорту дизельного палива – С1 (ДТ – 3).

Щоб продати застаріле паливо в «ПЗТ» замінило найменування та показники якості, оформивши митні декларації на нього як на сорт С вид І (ДТ – 3), митна вартість була вказана в 285,23 млн грн. При митному оформленні також було вказано, що нафтопродукти завозяться вже для власних потреб, а не як інвестиції, що дозволяло уникнути мита.  Датою виробництва був вказаний травень 2016 року, термін придатності – рік.

В червні фірма звернулася до Міноборони з пропозицією поставити залізницею для потреб Збройних сил літнє дизпаливо, яке відповідає аналогічному класу «Євро-2» та «Євро-3», у кількості 28 400 тонн та за орієнтовною вартістю 13 500 гри./т, що значно було нижче ринкових цін.

За зверненням Міноборони уряд прийняв Постанову №402 від 01.07.2016 року, якою дозволив поставляти дизпало з класом екологічності «Євро-2» та «Євро-3» для потреб окремих воєнізованих формувань та яке перебуває на балансі «ПЗТ». Хоча це і суперечило іншій постанові КМУ № 927 про якість пального.

Уже в вересні 2016 року Міноборони уклала угоду з «ПЗТ» на постачання 28,4 тис т. дизельного пального для техніки спеціального призначення.

В СБУ стверджують, що продане Мінобороні паливо було некондиційним технологічним дизпаливом, яке «ПЗТ» за будь-яких обставин зобов`язане було витіснити для подальшого відновлення роботи продуктопроводу та забезпечення транзиту дизелю «Євро-4» та «Євро-5» до Угорщини. Все це призвело до розтрати бюджетних 399,83 млн грн.

14 листопада слідчі спрямували до суду відразу кілька клопотань в цій справі. По одному з них суд дозволив доступ до документів АМКУ про надання дозволу в 2015 році швейцарський «International trading partners ag» купити акції російського власника ДП «Прикарпатзахідтранс». А також щодо рішення АМКУ дозволити нову зміну власника в березні 2019 році на білоруський «Нафтобітумний завод». Також дозволено доступ до документів Міноборони щодо угоди з закупівлі дизпалива, документів Енергетичної митниці та самого «Прикарпатзахідтранс».

Нагадаємо, «Прикарпатзахідтранс» належав швейцарській фірмі «ITC Industry Trading Company SA» німця Анатолія Шефера, пов’язаного з угрупуванням нардепа Віктора Медведчука. Після зустрічі останнього в січні 2019 року з президентом Білорусі Олександром Лукашенко, «Прикарпатзахідтранс» змінило власника на білоруську компанію.

На початку серпня через введення урядом спецмит на імпорт російського дизпалива його  найбільший імпортер через нафтопровід «Прикарпатзахідтранс» – компанія «Wexler Group», заявила про припинення поставок.

Читайте також: Арахамія дасть свідчення у НАБУ про хабарі в Раді

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE