Politerno > Україна і світ > Заступник Богдана погрожував активісту щодо пов’язаної з Корбаном забудови (Аудіо)

Заступник Богдана погрожував активісту щодо пов’язаної з Корбаном забудови (Аудіо)

  • 24 Листопада, 2019
  • 1842 Переглядів
  • 0

Громадський активіст Роман Ратушний досі переховується від впливових забудовників, які погрожували йому розправою за принципову позицію щодо незаконності будівництва на Протасовому Яру.

“Я вимушений переховуватись, тому що автомобілі під будинком досі чатують. Правда, після згадки номерів авто, в них тепер вони не дніпровські, а євро”, – розповів він у програмі “Після всього”.

За його словами йому погрожували викраденням, вбивством, каліцтвом.

“Насправді, почалося все від того, що керівники тітушок розказували про те, що,  зокрема, в присутності представників забудовників і в присутності юристів, знайдуть, вирвуть хребет і так далі”, – сказав Ратушний.

Протасів Яр – це унікальна зелена зона в Києві, яка взимку перетворюється на гірськолижний курорт. Та в травні 2019 року левову його частину обгородили парканом і почали готуватись до зведення трьох хмарочосів фірми “Дайтона груп”. Їм протистоять кількасот небайдужих місцевих мешканців. Доходило і до серйозних сутичок з охоронцями будівництва.

За словами Ратушного, спершу він вважав, що це власні амбіції у людей і вони не будуть це реалізовувати. Однак пізніше почали надходити погрози під час зустрічі зі заступником голови Офісу Президента Андрієм Смирновим.

“Розказував про те, що якщо ми з ним не домовимось, тоді можуть викрасти”, – пояснив активіст.

На запитання журналіста, чи він точно пов’язує людей, які йому погрожували, зі забудовниками “Дайтона груп”, яка причетна до Геннадія Корбана, Ратушний зазначив:

“Тут сама логіка пов’язує, тому що Геннадій Корбан сам мені публічно погрожував в фейсбуці. Окремі члени громади відвідали акцію проти перепризначення Арсена Авакова і за результатами цієї акції, Корбан написав пост в фейсбуці, мовляв: “які активісти, вони проти Авакова”, “Аваков країну захистив”. Я написав на це реакцію і Корбан прийшов у коментарі і почав розказувати, що “повториш долю Рудика” щось цього роду. Сергій Рудик – колишній голова Державного земельного агентства, якого Корбан з друзями викрадали у 2014 році. Кримінальна справа тоді була порушена, але Корбан після цього не сів у в’язницю”.

Він вважає, що Корбан не нестиме покарання за погрози йому і навіть тоді, якщо йому вдасться їх реалізувати та додав: “Особливо, якщо в нього так званий “дах” у вигляді Андрія Смирнова і не тільки”.

Андрій Смирнов – юрист, адвокат та депутат Дніпропетровської обласної ради. У медіапросторі відомий тим, що займався справою ексголови фракції “Партії регіонів” Олександра Єфремова, а також директора ТОВ “Запорізький титаномагнієвий комбінат” Володимира Сивака й ексміністра юстиції Олени Лукаш. Нині обіймає посаду заступника голови Офісу Президента Андрія Богдана.

Андрій Смирнов переказував погрози Роману Ратушному від бізнесу, пов`язаного з Геннадієм Корбаном. У розмові Смирнова лунали слова “стрілянина”, “вивезуть”, “жахіття”, він заявляв, що Ратушний “недооцінює цих дніпропетровських бізнесменів”.

Смирнов на момент розмови був адвокатом (він працював із Корбаном та іншими діячами дніпровської групи Ігоря Коломойського, у тому числі й із Андрієм Богданом), а також членом створеної Президентом комісії з питань правової реформи. 10 вересня Президент України Володимир Зеленський призначив Андрія Смирнова заступником голови ОП. 

Отож особа, означена Романом Ратушним як Андрій Смирнов, взялася переконувати активіста відступити з протестами.

“Я розумію, що в будь-якого протесту є якась ціна. В будь-якого. Це може бути ціна – або вивезти”, – сказав співрозмовник.

На записі співрозмовник Ратушного застерігав, що активіст недооцінює “цих дніпропетровських бізнесменів”, і вони “гору візьмуть усе одно, рано чи пізно”. “А я не хочу стрілянини, я не хочу того жахіття… Розумієте? Воно мені нахрін не потрібне”, – сказав доброзичливець.

Герой аудіозапису вважав, що процес став “тупиковим” і “войовничим”. “І він буде таким войовничим, і постійно ескалаційним до… до кінця”, – заявив він.

За кілька тижнів після цієї розмови Смирнов став заступником голови Офісу Президента Андрія Богдана (Богдан – колишній адвокат Геннадія Корбана та Ігоря Коломойського).

Ратушний сказав у інтерв’ю репортерам ініціативи “ЧЕСНО”, що Андрій Смирнов сам вийшов на нього і заявив, що хоче поспілкуватися “на прохання дніпровського бізнесмена Олега Левіна”.

Аудіозапис розмови оприлюднила ініціатива “Захистимо Протасів Яр”. Роман Ратушний – активний учасник цієї ініціативи, покликаної захистити популярний київський рекреаційний масив від забудови; матір Ратушного – відома українська письменниця Світлана Поваляєва.

Ймовірна розмова Андрія Смирнова з Романом Ратушним: 

Низка громадських організацій та приятелі Романа Ратушного намагаються достукатися до Президента України Володимира Зеленськго, аби він припинив аферу в Протасовому Яру, але також став на захист і самого Романа.

Ще в травні, під час президентської кампанії, активісти на відеокамеру передали Володимирові Зеленському прохання розібратися з забудовою, з огляду на ймовірну причетність до афери його партнерів (учасником тієї випадкової зустрічі був і Андрій Богдан).

У жовтні під час пресового марафону Зеленському повідомили про погрози, котрі отримує Роман Ратушний, – і Президент пообіцяв втрутитися.

20 жовтня учасники ініціативної групи “Збережемо Протасів Яр” влаштували авто-велопробіг до Офісу Президента.

“Ми зареєстрували звернення до Президента, у якому написали, як швидко Володимир Зеленський може, як він обіцяв, розібратись із ситуацією. Лише шляхом особистого ознайомлення з нашим зверненням, оскільки ми переконані, що його команда не зможе це зробити через конфлікт інтересів. Адже Андрій Богдан – колишній адвокат Корбана, а Андрій Смирнов – адвокат Левіна й Корбана, які пов’язані з будівництвом”, – заявив Роман Ратушний.

Історія відчуження ділянки у Протасовому Яру бере початок у 2007 році, коли Київська міська рада за головування Леоніда Черновецького вивела землю з переліку зелених зон і передала її офшорній компанії. Активісти виявили низку порушень, здійснених під час цієї процедури та на інших етапах ланцюжка, отож вважають не дійсним договір суборенди, укладений уже 2018 року при мерстві Віталія Кличка.

Стороною суборенди є ТОВ “Дайтона Груп”. ДАБІ України видала дозвіл на будівництво трьох 40-поверхівок на ділянці.

Бенефіціарами дніпровського ТОВ “Дайтона Груп” є Віктор Угрин і Володимир Ясько, які мають спільний бізнес із членом політради партії “УКРОП” Геннадієм Корбаном. 

Читайте також: Богдан на держслужбі систематично обходив антикорупційне законодавство – “Схеми” (Відео)

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE