Politerno > Україна і світ > “Нафтогаз” відповів на пропозицію “Газпрому” по транзиту – ціна може стати однією з найдешевших в історії

“Нафтогаз” відповів на пропозицію “Газпрому” по транзиту – ціна може стати однією з найдешевших в історії

  • 25 Листопада, 2019
  • 1077 Переглядів
  • 0

У відповіді “Нафтогазу” на пропозицію “Газпрому” про продовження на рік діючого контракту або укладення нового договору щодо транзиту газу йдеться, що сторони мають і надалі обговорювати продовження транзиту за європейськими правилами у тристоронньому форматі.

Про це повідомляється на Twiiter-сторінці “Нафтогазу”.

“Завдяки ефективній спільній роботі уряду, НКРЕКП та Оператора ГТС, впровадження європейських правил в Україні йде за узгодженим графіком, Газпром має всі можливості для того, щоб укласти новий довгостроковий контракт на транзит газу через Україну за цими правилами.

Підкреслюється, що “Нафтогаз” погоджується з варіантом укладення контракту на транзит, який запропонував віце-президент Єврокомісії М.Шевчович.

“У нас немає жодного сумніву, що цей варіант відповідає як європейським правилам, так і легітимним інтересам української та російської сторони”, – йдеться у заяві компанії.

“Якщо Газпром розглядає свою пропозицію як варіант на випадок надзвичайної ситуації, тобто якщо Газпром не встигне укласти довгостроковий контракт на транзит, то такий варіант все одно має відповідати українському законодавству та європейським правилам”, – зазначили у “Нафтогазі”.

У свою чергу директор Нафтогазу Юрій Вітренко повідомив на своїй сторінці в мережі Facebook про інші варіанти запобігання негативних наслідків від надзвичайних ситуацій, таких як передача газу на кордоні Україна-РФ та операції “своп”.

У компанії готові “конструктивно розглядати пропозиції Газпрому щодо виконання рішень Стокгольмського арбітражу і відповідної мирової угоди”.

“На сьогоднішній день за остаточним та обов’язковим для виконання рішенням Стокгольмського арбітражу, який визначений у нашому контракті з Газпромом як механізм вирішення спорів, Газпром має сплатити Нафтогазу приблизно 3 мільярди доларів США. Нас влаштовують грошові кошти, але якщо Газпром хоче сплатити цей борг через поставки газу, ми готові розглянути таку пропозицію”, – наголосив Вітренко.

У “Нафтогазі” наголосили, що врегулювання попередніх та нових спорів між Нафтогазом та Газпромом, відкликання скарги в антимонопольний орган Євросоюзу на порушення з боку Газпрому законодавства Євросоюзу про захист конкуренції, а також врегулювання ситуації зі штрафом, який Антимонопольний комітет України наклав на Газпром за зловживання домінуючим становищем, не має бути передумовою для продовження транзиту.

У свою чергу, міністр енергетики та захисту довкілля Олексій Оржель під час презентації планів роботи відомства “To do list змін в енергетиці та екології” заявив, що у разі підписання нової угоди про транзит з Газпромом, зважаючи на великі запаси газу у сховищах, ціна може стати однією з найдешевших за всю історію перемовин.

Оржель підкреслив, що підписання нової угоди є абсолютним пріоритетом у планах Міненергетики та наголосив, що з прийняттям анбандлінгу питання подальших контрактів буде вирішуватися лише з огляду на економічну доцільність, без жодного політичного тиску.

Також Оржель зауважив на великі обсяги газу у підземних сховищах України та європейських країн, які можуть сказатися на ціні у нових домовленостях..

“Якщо ми підпишемо договір на транспортування з Газпромом, зважаючи на ті запаси які є в українських та європейських газосховищах , ми можемо стати свідками однієї з історично найдешевших цін на газ цієї зими”, – резюмував міністр енергетики.

Він зазначив, що дуже великий обсяг газу у європейських ПСГ належить Газпрому – це може бути приводом для спекуляцій на ціні на тлі можливої зупинки транзиту. Водночас Україна перебуває в активному діалозі з європейськими партнерами, щоб забезпечити підписання транзитного контракту.

“Непросте завдання, у якому ми перебуваємо, – це тристоронні переговори щодо транзиту газу. Це питання пов’язане із завершенням анбандлінгу Нафтогазу. Для нас абсолютним пріоритетом є підписання договору на транспортування”, – зазначив Оржель.

Також Оржель зазначив, що транзит газу може принести держбюджету до 3 мільярдів доларів надходжень.

31 жовтня президент Росії Володимир Путін закликав обнулити всі вимоги як зі сторони “Нафтогазу”, так і з боку “Газпрому” у газовій суперечці.

Як заявив глава НАК Нафтогаз Андрій Коболєв, Нафтогаз не бачить для цього підстав: “Російська сторона пропонує Нафтогазу “обнулити” майже 3 мільярди доларів за Стокгольмським рішенням і відмовитися від позову ще на 12 мільярдів. До того ж АМКУ пропонується відмовитися від штрафу на близько 7 мільярдів доларів. Разом – 22 мільярди доларів – “понять и простить”. Шукаю і не знаходжу в озвучених в медіа пропозиціях зустрічні кроки Росії на співставні суми. Хіба так виглядає “обнулення” взаємних претензій?”, – наголосив Коболєв

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE