Politerno > Тернопільщина > Що буде з громадами Тернопільщини? Перспективний план спотикання між облрадою та ОДА

Що буде з громадами Тернопільщини? Перспективний план спотикання між облрадою та ОДА

  • 25 Листопада, 2019
  • 7105 Переглядів
  • 0

Депутатів Тернопільської обласної ради скликають на сесію обговорити перспективний план Тернопільської області, презентований тиждень тому облдержадміністрацією.

Цей документ стосується кожного населеного пункту Тернопільщини. Адже від нього залежить формування нових укрупнених районів та об’єднання територіальних громад області.

За дорученням прем’єр-міністра до 29 листопада усі облдержадміністрації повинні завершити роботу над змінами до Перспективних планів формування громад, які мають охопити 100 відсотків території областей.  

Нещодавно голова Тернопільської обласної державної адміністрації Ігор Сопель сформував новий склад міжвідомчої регіональної робочої групи з підготовки пропозицій щодо адміністративно-територіального устрою базового та районного рівнів Тернопільської області.

Ігор Сопель ввів до складу робочої групи усіх народних депутатів від Тернопільщини та керівників відомчих управлінь. Однак, крім голови облради, не ввів жодного іншого обласного депутата.

Читайте по темі: Хто ліквідовуватиме громади на Тернопільщині

Відтак, сьогодні зібралися голови фракцій облради на обговорення порядку денного наступного пленарного засідання. Під час наради керівники фракцій погодились розглянути питання змін до Перспективного плану першочергово. Про це інформує прес-служба Тернопільської обласної ради.

«Було прийнято рішення першочергово обговорити проект нового презентованого облдержадміністрацією перспективного плану формування територій громад Тернопільської області. Для конструктивного підходу до розгляду цього питання на пленарне засідання будуть запрошені голови районних рад та ОТГ, які висловлять позицію жителів краю», – йдеться в повідомленні.



Найбільша дискусія між облдержадміністрацією та облрадою відбувається через те, що ОДА запропонувала скорочення кількості ОТГ в області.

Наразі Перспективний план передбачає утворення 64 ОТГ на Тернопільщині. Про що на свої сторінці у фейсбуці зазначив голова обласної ради Віктор Овчарук.

«Від того, яким буде цей перспективний план, залежить доля уже існуючих громад, бо є імовірність їх ліквідації, шляхом укрупнення. А це суперечить принципу добровільності об’єднання та формування ОТГ. Ми наполягаємо на збереженні усіх 64-ох громад області, як це було погоджено першочергово на старті реформи децентралізації, – написав він.


Втім, пропозиція від Тернопільської ОДА передбачає утворення меншої кількості громад. Та ще й на обговорення подано два варіанти.

На відміну від позицій облради, у першому варіанті ОДА запропонувала утворити 38 громад. Із цікавого: Білецьку ОТГ можуть об’єднати з Тернопільською МТГ. А також приєднати Озернянську ОТГ до Зборівської.
 
Населені пункти південно-західної частини Тернопільського району теж передбачено приєднати у відомчість обласного центру. Зокрема, це села Острів, Настасів, містечко Велика Березовиця.



Другий варіант зберігає діючі Білецьку та Озернянську ОТГ. Втім, не передбачає утворення Острівської ОТГ, яка має об’єднати населені пункти, де  базовим підприємством могло би бути підприємство народного депутата-аграрія Івана Чайківського ПАП “Агропродсервіс”.


Загалом, у другому варіанті передбачено утворення 43 ОТГ.

Читайте по темі: Незабаром Острівська ОТГ стане найбільшою у Тернопільському районі




Як і перший, так і другий варіант передбачає ліквідацію понад 20 об’єднаних. При цьому, голів діючих ОТГ, громади яких йдуть «під ніж», на обговорення в ОДА не запрошують.

Власне, про ці засідання не повідомляють навіть журналістів, які могли б висвітлити перебіг адмінреформи області. На сайті ОДА з цього питання викладають пост-фактум лише короткі повідомлення з фотозвітами.



Крім того, є ще один цікавий момент. Новий голова ТОДА Ігор Сопель ще не призначив нову команду своїх заступників. Усі четверо заступники періоду Степана Барни написали заяви на звільнення з посад.

Відомо, що з Києва вже прийшло погодження, щоб їх звільнити. Залишилося підписати останній документ – розпорядження голови. Однак, Ігор Сопель наразі цього не робить, оскільки в Кабміні ще не погодили їм заміну.  

Таким чином, заступник голови ТОДА з питань децентралізації Олег Валов мав би бути відповідальним за розроблення змін Перспективного плану. Втім, на засіданні в ОДА, яке відбувалося 20 листопада, він сказав, що доповідати не буде, оскільки його не було залучено до розроблення вище зазначених варіантів.

Олег Валов єдиний із заступників голови ОДА, якого Ігор Сопель включив у міжвідомчу робочу регіональну групу з підготовки пропозицій щодо нової адмінподілу Тернопільщини.

Депутати Тернопільської обласної ради занепокоєні таким розвитком подій. 29 листопада – дедлайн встановлений Кабміном по розробленню Перспективного плану. На сесії вони хочуть почути нового голову ТОДА Ігоря Сопеля. А також запрошують всіх голів районів та ОТГ, щоб ті мали змогу висловити думку своїх громад.

Тож доволі ймовірно, що в кінцевому результаті Тернопільська ОДА подасть у Кабмін третій варіант. Втім, навряд чи він усім буде до вподоби.

Крім питання щодо Перспективного плану області, також голови фракцій внесли пропозицію запросити на засідання народних депутатів Верховної Ради України від Тернопільщини для обговорення законопроекту щодо обігу земель сільськогосподарського призначення та питання створення в області госпітальних округів.  

Цих два питання теж можуть бути дискусійними та «гарячими» в суперечках.

Нагадаємо, на попередньому сесійному засіданні депутати Тернопільської обласної ради прийняли звернення до вищого керівництва держави, в якому висловили «категоричну незгоду» зі спробами запровадити в Україні «ринок землі».  Окрім того, заявили вимогу про відставку Кабінету Міністрів.

Окрім цього, депутати закликали жителів Тернопільщини після прийняття Закону про порядок відкликання народних депутатів, одразу розпочати процедуру відкликання депутатів від Тернопільщини, які підтримали законопроект про ринок землі в першому читанні.

Назарій Наджога

Читайте також: Тернопільські облдепи висловили недовіру Кабміну, нардепам-“слугам” і “ринку землі”. Заяви, виступи, голосування

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE