Politerno > Україна і світ > При прямих поставках із РФ знижку на газ можуть направити на субсидії — Оржель

При прямих поставках із РФ знижку на газ можуть направити на субсидії — Оржель

  • 26 Листопада, 2019
  • 988 Переглядів
  • 0

Кабмін розглядає можливість розробки механізму, згідно якого потенційні знижки на газ від “Газпрому” при можливих прямих поставках в Україну з 2020 року будуть “вилучатися” та направлятися на реалізацію соціально важливих заходів.

Про це у понеділок під час презентації запланованих на 2019-2020 роки змін у сфері енергетики заявив міністр енергетики та захисту навколишнього середовища Олексій Оржель, передає “Інтерфакс-Україна”.

За його словами, ресурс пропонуватимуть кінцевим споживачам за ринковою ціною, а різниця між нею і ціною зі знижкою, запропонованою “Газпромом”, буде направлятися на реалізацію соціально важливих заходів, в тому числі на субсидування незахищених споживачів.

“Якщо ми будемо мати знижену ціну, – потенційно можливо, що у нас будуть прямі поставки зі знижкою зі сходу, – ми будемо намагатися забирати цю знижку, видавати в ринок ринкову ціну, а саму знижку використовувати через бюджет або через будь-які інші інструменти для покриття субсидій або інші соціально важливі заходи”, – підкреслив міністр.

Водночас він не розповів подробиці такого плану, а також можливі механізми його реалізації.

Нагадаємо, 26 листопада за дорученням президента Росії Володимира Путіна “Газпром” направив Україні офіційну пропозицію щодо укладення нового контракту на транзит або продовження чинного, та щодо укладення нового контракту на постачання газу в Україну.

18 листопада “Газпром” вже направляв “Нафтогазу” пропозицію про продовження на рік діючого контракту або укладення нового договору про транзит газу.

25 листопада Нафтогаз відповів, що сторони мають і надалі обговорювати продовження транзиту за європейськими правилами у тристоронньому форматі, і заявив про готовність розглянути пропозицію по виплатах Газпромом боргів не грошовими коштами, а через поставки газу.

“Газпром” вважає, що необхідними умовами продовження діючого контракту або укладення нового договору є відмова обох сторін від всіх взаємних претензій в міжнародному арбітражі і припинення всіх судових розглядів.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE