Politerno > Україна і світ > Супрун облічила Скалецьку щодо маніпуляцій із зарплатами лікарів

Супрун облічила Скалецьку щодо маніпуляцій із зарплатами лікарів

  • 26 Листопада, 2019
  • 964 Переглядів
  • 0

У 2020 році середньозважена ставка за обслуговування пацієнтів лікарями первинної ланки збільшується з 370 до 600 гривень. Втім, на зарплатах медиків це не позначиться, адже МОЗ знизив коефіцієнти, якими регулюється підсумкова сума за пацієнтів різних вікових груп.

Екс-очільниця МОЗу Уляна Супрун заявляє, що під час виступу у Верховній Раді 15 листопада міністерка охорони здоров’я Зоряна Скалецька представила перший факт як досягнення відомства, однак не згадала про другий.

“Говорити про збільшення середньозваженої ставки майже вдвічі і не вказувати, що вона також залежить від коефіцієнтів, що її регулюють, – виглядає або як маніпуляція, або як невдала комунікація з цієї зміни. Чому це так, і чи змінилося зі збільшенням ставки щось для лікарів і пацієнтів? Насправді, ні. Сума тарифу залишилася фактично такою ж”, – написала колишня керівниця МОЗ на своїй сторінці у Facebook у понеділок ввечері, 25 листопада.

Супрун нагадала, що з 2018 року Національна служба здоров’я оплачує послуги установ, що надають первинну медичну допомогу (поліклінік і амбулаторій) за принципом капітації Капитаційона ставка регулюється з допомогою коефіцієнтів, які враховують ризики для здоров’я пацієнтів різного віку. Зокрема, коефіцієнт для дітей до п’яти років – “4”, і лікар за обслуговування такого пацієнта отримує 1480 гривень на рік (4х370). Для дітей від 6 до 17 років встановлений коефіцієнт “2,2”,і на їх медичне обслуговування у первинній ланці виділяється 814 гривень на рік. Обслуговування дорослих пацієнтів (від 18 до 39 років) коштує 370 гривень на рік, так як коефіцієнт для них дорівнює “1”, пацієнтів у віці від 40 до 64 років – 444 гривні (коефіцієнт “1,2”), старше за 65 років – 740 гривень (коефіцієнт “2”).

У проєкті постанови, що передбачає збільшення ставки з 370 до 600 гривень, вказані нові, нижчі, коефіцієнти.

“Разом із підвищенням тарифу також змінилися коефіцієнти, які в результаті вирівнюють суму капітації на той же рівень, як це було і за тарифом 370 гривень”, – констатувала Супрун.

У підсумку, на медичне обслуговування дітей до п’яти років Нацслужба здоров’я виділяти лише на 18 копійок в рік більше (1480 гривень 18 копійок проти 1480 гривень), а дітей і підлітків від 6 до 17 років – більше на 25 копійок (814 гривень 25 копійок проти 814 гривень). У той же час, витрати на обслуговування пацієнтів старше 18 і молодше 39 років будуть знижені на 10 копійок (369,90 проти 370 гривень). На 25 і 21 копійку менше планують виділяти на пацієнтів 40-64 років і старше 65 років відповідно.

“Важливо запобігати поширенню таких маніпуляцій, які можуть заплутати або викликати помилкові очікування. Лише правдива інформація і пояснення для всіх стейкголдерів змін можуть забезпечити успішну реалізацію трансформації системи охорони здоров’я”, – підсумувала Супрун.

Читайте також: Новій очільниці МОЗ радитимуть люди Багрія – список

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE