Politerno > Тернопільщина > Сопель Vs Обласна рада: Чому виник і чим закінчиться конфлікт у Білому домі

Сопель Vs Обласна рада: Чому виник і чим закінчиться конфлікт у Білому домі

  • 9 Грудня, 2019
  • 7197 Переглядів
  • 0

На Тернопільщині розгорається конфлікт між новопризначеним головою облдержадміністрації Ігорем Сопелем та обласною радою. В лідерів політичних сил, які мають свої представництва в обласному парламенті, за такий короткий термін накопичилось багато претензій до ставленика президента – як у межах повноважень, так і особистісних.

Основним каменем спотикання для депутатського корпусу стала пропозиція від Міністерства регіонального розвитку, що передбачає скорочення на два десятка об’єднаних громад Тернопільщини. Передумовою ліквідації ОТГ шляхом приєднання до інших є те, що майже половина ОТГ малочисельна – населення менше п’яти тисяч  жителів. Дану ініціативу виконавчої влади в області почав проштовхувати новий очільник ОДА.

Раніше у своїй статті «Рада голів ОТГ Тернопільщини: суперечки за новим Перспективним планом» Назарій Наджога писав, що за розрахунками нової обласної влади, як приклад, на півночі Тернопільщини Шумськ, Кременець, Почаїв, Ланівці мають стати центрами великих ОТГ. Наприклад, проект змін до перспективного плану передбачає приєднання Борсуківської ОТГ до Ланівців. У свою чергу голова Борсуківської ОТГ на нараді сказав, що сільські депутати просять зберегти їхню громаду окремо. Ідея укрупнення ОТГ досить негативно сприйнята більшістю громадами і чим ближче до Тернополя, тим ситуація напруженіша.

Отже, депутати Тернопільської обласної ради занепокоєні таким розвитком подій. 29 листопада – дедлайн встановлений Кабміном для розроблення Перспективного плану. На сесії облради 10 грудня вони хочуть почути нового голову ТОДА Ігоря Сопеля. А також запрошують всіх голів районів та ОТГ, щоб ті мали змогу висловити думку своїх громад.

Крім питання щодо Перспективного плану області, голови фракцій також внесли пропозицію запросити на засідання народних депутатів Верховної Ради України від Тернопільщини для обговорення законопроекту щодо обігу земель сільськогосподарського призначення та питання створення в області госпітальних округів, так як на минуле засідання вони не з’явились, нібито через роботу в Раді.

Але існують й інші складові конфлікту між Ігорем Сопелем та облрадою. Як повідомили голови двох великих фракції в Обласній раді Олег Сиротюк («Свобода») та Василь Деревляний («Батьківщина»), новий губернатор не збирається дослуховуватись до представницького органу. Будучи призначеним центральною владою, Сопель ігнорує позицію депутатів та керівництва облради по багатьом болючим питанням. Йти на діалог і дослуховуватись до пропозицій більш досвідчених політиків, він не збирається. І це велика проблема.

Позицію свої колег підтримали й інші політичні команди – Євросолідарність , «Громадянська позиція», «Самопоміч» та ряд малих фракцій. Разом, усі вони провели брифінг, під час якого виступили із заявою щодо «червоних ліній», які не може переступити президент України Володимир Зеленський на зустрічі в рамках нормандського формату, яка має відбутися 9-го грудня. Сопеля також попередили: якщо голова облдержадміністрації нехтуватиме вимогами представницького органу Тернопільщини в контексті «ринку землі с/г призначення» та «перспективного плану», тоді обласна рада розгляне можливість висловлення недовіри до голови ОДА. А попереду ще прийняття обласного бюджету на наступний рік. І якщо під час його погодження Ігор Михайлович продовжуватиме грати у «суверенного царя», то зіштовхнеться з тими ж проблемами, які свого часу випали на долю його давнього друга – голову облдержадміністрації часів Януковича Валентина Хоптяна.

Не меншою перешкодою для конструктивного діалогу облради з ОДА стали персони можливих заступників Ігоря Сопеля. Про те, що люди одіозного агро-олігарха Миколи Гути, які замішані у рейдерстві й іншій злочинній діяльності, можуть посісти керівні посади в Білому домі – згадувалось у статті того ж Назарія Наджоги «Стара мрія» Ігоря Сопеля: оточення втікача-олігарха посяде владні крісла у Тернопільській ОДА». Даний факт викликав чималий резонанс не лише в області але й на всеукраїнському рівні. Після виходу статті, на наступний день на сайт «Politerno» була здійснена дідос-атака, котра продовжувалась 24 години. І лише після того, як ми передали матеріал в центральні ЗМІ й розповсюдили його у ФБ, сайт залишили у спокої.

Не меншої шумихи здійняла інша наша публікація «Як призначався Сопель», згідно з якою, задля призначення Сопеля на посаду очільника ОДА аграрні бонзи області Петро Гадз та Володимир Іванишин зібрали мільйон доларів, котрий у свою чергу передали одному з лідерів умовної групи «Квартал» у Верховній раді «Юзіку» (Юрію Корявченкову). За свіжою інсайдерською інформацією до збору хабара був причетний і вищезгаданий Микола Гута, а наслідком «зливу» інформації стало складання депутатських повноважень одного з фігурантів скандалу  – Петра Гадза. Вказані «тонкощі» призначення Сопеля також дуже дратують місцевий істеблішмент, адже людина, призначена у такий сумнівний спосіб, навряд чи зможе налаштувати безперебійну і конструктивну роботу обласного держооргану №1.

Та й «регіональне» минуле Сопеля, через його зв’язки із уже згаданим Валентином Хоптяном, поваги до персони нового голови ОДА не додає. Під час написання статті, джерела в Білому домі підтвердили можливе членство голови ОДА  в «Партії регіонів», хоч і формальне  – як знак дружби між ним і Хоптяном. Про відповідне членське посвідчення Сопеля написало саме наше видання, отримавши листа зі сканом документу від аноніма. А от контраргументи про членство Ігоря Михайловича в партії «Громадянська позиція», що основуються на його балотуванні в міськраду Хоросткова від цієї партії, не витримують жодної критики. Адже Сопель мав відношення і до проекту Арсенія Яценюка «Народний фронт», коли балотувався на виборах до ОТГ від цієї політсили. Що жодним чином не робить його її членом і лише доводить політичну нерозбірливість нового губернатора. І поїздка дружини Ігоря Сопеля разом з Надією Хоптянна на «з’їзд депутатів Сходу та Півдня України» (читай “Партії регіонів”)  у Харків в 2014 році красномовно це підтверджує і вказує на ідеологічні цінності подружжя Сопелів. Шкода, що фотографії з тої поїздки не викладалися в жодній із соцмереж і, як повідомляють наші співрозмовники, знаходяться в особистого масажиста пані Хоптян. Якщо, звичайно, після призначення пана Ігоря на такий поважний пост він їх не змушений був знищити.

І тоді виникає декілька запитань:

  • що корисного для Тернопільщини може зробити голова ОДА з таким шлейфом?
  • чим йому можуть допомогти заступники з досвідом рейдерства й фінансових афер, і аж ніяк не роботи в державному органі.
  • як ці люди збираються шукати спільну мову з депутатським корпусом облради, тим більше у такому складному питанні як адміністративна реформа?
  • як на все вищезазначене будуть реагувати в Офісі президента, після того як, проігнорувавши тривожні меседжі з області, зіштовхнуться з безпорадністю голови ОДА і його повним несприйняттям громадою та її представниками в облраді?
Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE