Politerno > Україна і світ > СБУ хоче, щоб Приватбанк погоджував позови проти ексвласників

СБУ хоче, щоб Приватбанк погоджував позови проти ексвласників

  • 20 Грудня, 2019
  • 1171 Переглядів
  • 0

СБУ написала лист керівництву “Приватбанку”, у якому обурилася тим фактом, що банк не погоджує з відомством свої дії щодо подання нових позовів проти колишніх власників банку Ігоря Коломойського і Геннадія Боголюбова в іноземних юрисдикціях.

Лист на адресу керівництва “Приватбанку” від 17 грудня 2019 підписав заступник голови СБУ Володимир Горбенко, передає “Радіо Свобода“.

“Встановлено, що представники банківських установ ініціюють позови до іноземних юрисдикцій і міжнародних арбітражів по стягненню збитків та притягнення до відповідальності осіб, дії яких спричинили доведення банку до неплатоспроможності, – йдеться в листі СБУ до “Приватбанку”. – Вважаємо за необхідне забезпечити обов’язкову координацію позовної роботи банківських установ у міжнародних юрисдикціях із Службою безпеки України та Генеральною прокуратурою України та попередньому погодженні позовів, що подаються до судів за межами території України, із зазначеними органами. До такого попереднього узгодження прошу утриматися від подання нових позовів”.

В СБУ підтвердили, що такий лист дійсно направляли до “Приватбанку”.

“З урахуванням зазначених норм чинного законодавства, подання позовів до міжнародних арбітражів може в певних випадках негативно вплинути на здійснення досудового розслідування у кримінальному провадженні про вчинення злочинів у банківській сфері”, – йдеться в листі, в якому Служба безпеки України посилається на 90 статтю Кримінального процесуального кодексу.

Служба безпеки не має ніяких повноважень, щоб просити і вимагати, щоб узгодити з ними будь-які міжнародні позови, аналізує юрист громадської організації “Центр протидії корупції” Олена Щербань.

“Стаття КПК, на яку посилаються в листі СБУ, говорить лише про те, як оцінювати рішення міжнародних судів, і не стосується будь-якого порядку подання позовів та інших дій, – каже юрист. – Цей лист можна навіть оцінити як грубе втручання в діяльність суб’єкта господарювання і тиск. І взагалі, така практика і вимоги з боку служби порушують чинне законодавство і Конституцію”.

Раніше ми писали, що голова СБУ Іван Баканов порушив статті закону України «Про запобігання корупції», прийнявши на дні народження народного депутата від “Опозиційної платформи – За життя” Григорія Суркіса (близький товариш Ігоря Коломойського) у подарунок коштовну фоторамку.

Читайте також: СБУ та ДБР обшукали спортклуб Порошенка, а НАБУ канал Гончаренка (Фото – Відео)

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE