Politerno > Україна і світ > Кулеба проти мораторію на експорт лісу-кругляку

Кулеба проти мораторію на експорт лісу-кругляку

  • 2 Січня, 2020
  • 885 Переглядів
  • 0

Віцепрем’єр-міністр України з питань європейської і євроатлантичної інтеграції Дмитро Кулеба висловився за скасування мораторію на експорт необробленої деревини.

Як повідомляє ЄП, про це він заявив у інтерв’ю “Інтерфакс-Україна“.

“Я особисто проти мораторію на ліс-кругляк і взагалі мораторію на будь-які експортні операції з ЄС. Але так сталося, що протягом років у нас в ряді сфер економіки і політики домінувала або корупція, або тупість. Тому я виступаю за мораторій на “тупняк”, а не кругляк”, – сказав Кулеба.

Він зазначив, що мораторій був введений як тимчасовий захід до моменту вироблення ефективної політики в цій сфері, але цей процес затягнувся.

“У нас в уряді зараз є пріоритетною тема створення ефективних ринків з однаковими правилами гри там, де не було ринків взагалі, або де ринки існували, але з нерівними правилами. І сфера вирубки і деревообробки – це одна з таких сфер. Ми цим займаємося. Обговорюємо з ЄС, як рухатися далі”, – підкреслив віцепрем’єр.

“У нас взагалі мораторій – це джерело тіньової економіки. Тому стратегічна мета – відмовитися від мораторію. Але зробити це можна буде тоді, коли в Україні буде діяти ефективна економічна політика в цій сфері”, – додав він,

Верховна Рада 9 квітня 2015 року прийняла закон, яким на десять років заборонила експорт лісоматеріалів та пиломатеріалів в необробленому вигляді. 

Європейський союз внеодноразово закликав Україну скасувати мораторій на експорт необробленої деревини.

Як доповіла британська неурядова організація Earthsight, що вивчає проблеми незаконного вирубування лісів по всьому світу, з України до країн ЄС імпортується більше незаконної деревини, ніж з будь-якої іншої країни світу і більше, аніж із країн Латинської Америки, Африки та Південно-Східної Азії, разом узятих. 

16 січня 2019 року Євросоюз попросив про проведення консультацій з Україною в рамках Угоди про асоціацію з питання мораторію на експорт необробленої деревини. Консультації за Угодою про асоціацію між Україною та ЄС є першим кроком у вирішенні спорів.

Читайте також: Корупція довкола українського лісу. Дослідження британської неурядової організації Earthsight

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE