Politerno > Україна і світ > Порівнює яблука зі стільцями: Кучеренко про слова Вітренка щодо нового і попереднього газових контрактів

Порівнює яблука зі стільцями: Кучеренко про слова Вітренка щодо нового і попереднього газових контрактів

  • 2 Січня, 2020
  • 967 Переглядів
  • 0

Виконавчий директор НАК Нафтогаз Юрій Вітренко стверджує, що умови нової газової угоди з Росією вигідніші для України, ніж умови попереднього контракту підписаного у 2009 році.

Про це Вітренко написав у Facebook.

“Почну з того, що попередній контракт на транзит взагалі не містив зобов’язань “качай або плати”. За правильного і вчасного повідомлення з боку Газпрому він взагалі міг скоротити транзит до нуля і не платити ні копійки”, – підкреслив він.

Вітренко наголосив, що за старими умовами контракту українська сторона вимушена була купляти газ дорожче за ринкову ціну.

“Також нагадаю, що контракт на транзит у 2009 року укладався паралельно з зобов’язанням купувати не менше 40 млрд кубометрів газу за ціною, вище ринкової. Ну і навіть якщо подивися на фактичні дані, то побачимо, що до того, як ми кардинально змінили ситуацію, Україна платила за газ Росії в середньому на 5 млрд дол більше ніж отримувала за транзит. Якби ми зараз взяли на себе такі ж зобов’язання – Газпром, в мене немає підстав для сумнівів, з задоволенням би продовжив дію поточного контракту на 110 млрд кубометрів”, – резюмував Вітренко.

У свою чергу, екс-міністр ЖКГ Олексій Кучеренко звинуватив Вітренка у маніпуляції: 

“Знову примітивна маніпуляція. Українська промисловість просто впала і кардинально скоротила споживання газу. І купувала вона його до того ж не у Росії, Юрій. Тому, нащо ти порівнюєш – яблука зі стільцями?! За цей час, до речі, загальний російський транзит до Європи зріс в 1.5 рази, але ми його вже втратили, завдяки вашому видатному менеджменту. І останнє, Юрій – порівняй платіжки населення до вас і після вас! У мене все.”, – написав народний депутат.

Під коментарем Олексія Кучеренка свою оцінку словам виконавчого директора “Нафтогазу” дав фінансовий експерт Олексій Кущ:

“Ця маніпуляція вже навіть не на дебілів розрахована …)))”.

Нагадаємо, у своїй статті для DT.UA Олексій Кучернко повідомив, що саме керівництво “Нафтогазу” виграє від нового контракту на транзит газу, якщо його буде укладено відповідно до Протоколу зустрічі, що відбулася між Україною, РФ та ЄС напередодні.

Читайте по темі: Хто переміг від газової угоди України та Росії

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE