Politerno > Україна і світ > Керівництво “Нафтогазу” отримає $ 29 млн премії, якщо буде укладено новий транзитний контракт з РФ

Керівництво “Нафтогазу” отримає $ 29 млн премії, якщо буде укладено новий транзитний контракт з РФ

  • 24 Грудня, 2019
  • 2058 Переглядів
  • 0

Керівництво “Нафтогазу” виграє від нового контракту на транзит газу, якщо його буде укладено відповідно до Протоколу зустрічі, що відбулася між Україною, РФ та ЄС напередодні.

Про це для DT.UA пише Олексій Кучернко.  

Так, відповідаючи на власне запитання “чому українська сторона погодилась на такі невигідні умови майбутнього транзиту російського газу?”, Кучеренко зазначив:

“Відповідь на нього можна надати, відповівши спочатку на закономірне питання – кому це вигідно? Звичайно, це вигідно “Газпрому” (укладений договір – ред.), але є одне але. Такі умови продовження транзиту вигідні і для окремих суб’єктів в Україні. Перш за все, це дуже вигідно керівництву “Нафтогазу”, адже в “Нафтогазі” є давно готове прийняте Наглядовою радою рішення щодо виплати для керівників Компанії другої частини премії у разі виплати  “Газпромом” 2,9 млрд дол. відповідно до рішення Стокгольмського арбітражу. Сума такої премії складе 29 млн дол.”.

“Крім того, “Нафтогаз” несподівано для всіх перетворюється у компанію-організатора транзиту російського газу і відповідно саме “Нафтогаз” отримуватиме кошти від “Газпрому” на “організацію транзиту”. Тепер вже комічно виглядають вимоги українських вищих посадових осіб та менеджменту “Нафтогазу” укласти новий контракт з Росією на транзит газу за європейськими правилами. Чи може “організація транзиту” це і є європейські правила?”, – додав він.

Нагадаємо, наприкінці травня 2018 року стало відомо, що наглядова рада “Нафтогазу України” вирішила роздати співробітникам компанії близько 37 мільйонів доларів у якості премії за перемогу у суді над російським “Газпромом”.

Сума премії була розділена на дві частини. В травні цього року повинна була бути виплачена перша частина премій на суму 20,7 млн ​​доларів, що становить 1% від обсягу виграшу, вже визнаного у фінансовій звітності “Нафтогазу” за 2017 рік. Решта премії будуть виплачувати протягом трьох років виключно за умови успішного стягнення з “Газпрому” залишку виграшу (2,6 млрд доларів).

Глава правління “Нафтогазу” Андрій Коболєв і комерційний директор правління Юрій Вітренко отримають на двох $ 13,9 мільйона з $ 37 мільйонів премії, передбаченої правлінню за перемогу над Газпромом у Стокгольмському арбітражі.

Згодом стало відомо, що співробітники НАК “Нафтогаз України” вже отримали першу частину премії на суму 20,7 млн ​​доларів у зв’язку з перемогою в Стокгольмському арбітражному суді в суперечці з російським газовим монополістом “Газпромом” за транзитним контрактом.

У вересні 2018 року Шевченківський райсуд Києва оштрафував голову правління НАК “Нафтогаз України” Андрія Коболєва на 1,7 тисячі гривень за відмову надати народному депутату інформацію з переліком осіб, які отримали премії за перемогу в Стокгольмському арбітражі над російським “Газпромом”.

Читайте також: “В них прикрутило розум. І зовсім викрутило совість”: Тимошенко про “бейбі-бокс” для “Нафтогазу”

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE