Politerno > Україна і світ > Ексзаступник Кличка хоче звести палац та базу відпочинку на заповідному острові Києва (Відео)

Ексзаступник Кличка хоче звести палац та базу відпочинку на заповідному острові Києва (Відео)

  • 21 Січня, 2020
  • 1178 Переглядів
  • 0

Підконтрольний  голові КМДА та гендиректору аеропорту “Бориспіль” Павлу Рябікіну кооператив “Совські ставки”, планує забудувати Жуковий острів у Києві.

Про це йдеться в матеріалі Марії Землянської для програми “Наші гроші з Денисом Бігусом”.

На ділянці, де заборонено будувати приватні житлові будинки, хочуть звести два палаци з власними причалами та закриту базу відпочинку.

Зокрема, мова йде про 15 га землі на Жуковому острові поряд з яхт-клубом та ресторанним комплексом “Маячок”, якими володіє Рябікін. “Совські ставки” у 2010 році отримали відповідну ділянку безкоштовно. У власність кооперативу відійшли 10 га, ще 5 га “Совські ставки” отримали в оренду на 25 років. До 2019 року територія була просто огороджена парканом. Однак, у минулому році кооператив отримав від Департаменту містобудування та архітектури Києва містобудівні умови та обмеження для забудови ділянки.

Згідно з проєктом, поданим до КМДА, територію розділили на три частини. На одній з ділянок планують збудувати маєток з відкритим басейном, галявиною, господарською та спортивними будівлями, а також з власною причальною зоною. Друга ділянка призначена також для спортивних та адміністративних будівель, і має власний вихід до води. Поряд заплановане будівництво бази відпочинку зі спортивними майданчиками та причалом.

Експерт з містобудування Георгій Могильний зазначив, що земля на Жуковому острові призначена лише для об’єктів рекреації. А будівництво приватних котеджів на цій ділянці порушує українське законодавство.

У свою чергу Павло Рябікін відмовився відповідати на запитання про плани на будівництво. Керівниця “Совських ставків” Олена Коломієць також не захотіла відповідати, але заявила журналістам, щоб вони написали листа на офіційну адресу кооперативу. Щоправда там розміщена підстанція

При цьому землю на Жуковому острові “Совські ставки” заклали двома частинами у банк, як заставу за чужі борги. Іпотечні договори підписали з банком “Кліринговий дім”, який належить Юлії Льовочкіній – сестрі голови Адміністрації президента за часів Януковича, а зараз народного депутата від ОПЗЖ Сергія Льовочкіна. Згідно з документами, кооператив – поручитель. Це означає, що “Совські ставки” повинен буде повернути борг, хоча гроші в кредит не брав.

Один із договорів оформили безпосередньо на Рябікіна, який за п’ять років не повернув основне зобов’язання у розмірі 1,85 млн гривень. Незважаючи на це, у минулому році він продовжив строк договору, згідно з яким, під заставою опинилися всі нові будинки, які потенційно можуть з’явитися на відповідній ділянці.

Як зазначила журналістка, найімовірніше, процес із позичанням – це фікція, яка схожа на партнерство Рябікіна з Льовочкіними та схему захисту землі від прокуратури. Адже закладені будинки значно важче повернути у власність міста. Через суд зробити це намагалися активісти та прокуратура Києва, однак програли процес. Однак у столичні прокуратурі пообіцяли розібратися з видачею містобудівних документів ще влітку 2019-го.

Рябікін став гендиректором аеропорту “Бориспіль” у 2017 році, до цього він тричі був народним депутатом. А після Євромайдану в 2014 році був заступником міського голови Києва Віталія Кличка. Зараз Рябікін значиться як його радник на громадських засадах.

Під час підготовки відповідного матеріалу, Київська міськрада встигла передати фірмі “Укррятвод”, пов’язаній з Рябікіним, ще 1,3 га на Жуковому острові. Ділянка розташована біля яхт-клубу та ресторану “Маячок”. Компанія викупила склади та ангари на ділянці ще у 2008 році, але договір оренди отримала лише зараз. Заснувала “Укррятвод” Валерія Зінченко, яка зараз є помічницею Кличка. А її батьки працювали помічниками Рябікіна у парламенті, коли він був народним депутатом.

Кличко ж заявив журналістам, що “будинки там можуть бути, але вони мають використовуватись виключно у рекреаційному напрямку”.

Нагадаємо, Національна поліція за заявою мера Києва Віталія Кличка відкрила кримінальне провадження щодо ймовірного “самоправства” голови Офісу президента Андрія Богдана.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE