Politerno > Україна і світ > Зеленський, як і Порошенко з Януковичем, засекретив журнал відвідувачів ОП (Відео)

Зеленський, як і Порошенко з Януковичем, засекретив журнал відвідувачів ОП (Відео)

  • 30 Січня, 2020
  • 898 Переглядів
  • 0

Незважаючи на обіцянки Володимира Зеленського про публікації списків відвідувачів Офісу президента, на Банковій офіційно відмовились надати журналістам такий перелік візитерів, пояснивши це конфіденційністю.

Про це йдеться у репортажі програми «Схеми: корупція в деталях» – «Зелене світло на Банковій».

Журналісти роблять висновок, що таким чином, у Зеленського продовжили практику його попередників – Петра Порошенка та Віктора Януковича, коли імена гостей президентського Офісу втаємничували, відмовляючи в інформації, що дає змогу першим особам держави проводити зустрічі з олігархами, особами із сумнівною репутацією, непомічено для громадськості. 

«Ведення робочих журналів (журналів відвідувачів)… є допоміжним документом для зручності роботи співробітників Служби охорони під час допуску відвідувачів», – йдеться у відповіді за підписом т.в.о керівника департаменту доступу до публічної інформації Офісу президента України Тамари Козицької.

На Банковій зазначили, що «інформація про відвідувачів є конфіденційною» і також відмовились надати на запит інструкцію, що визначає порядок допуску до Офісу президента, зазначивши, що такий документ «містить інформацію з обмеженим доступом».

Протягом кількох місяців – у жовтні, листопаді та грудні 2019 року – знімальній групі «Схем» вдалось зафіксувати серед візитерів Офісу президента родичів президентських помічників, друзів Володимира Зеленського з «95 кварталу», бізнесменів – серед яких Андрій Вавриш та Олексій Вадатурський, антикорупціонерів, суддів і люстрованих посадовців часів президента Януковича та з уряду Азарова.

Журналісти показали, як колишній голова Служби безпеки України й ексвіцепрем’єр-міністр часів президентства Віктора Януковича Валерій Хорошковський відвідує Офіс президента. Після перемоги Зеленського на виборах він став регулярно прилітати в Україну та навідуватись на Банкову.

Читайте також: Митниця і Нацгвардія. Навіщо Хорошковський повернувся в Україну і що він робить в оточенні Зе

Повідомлялось і про те, як ввечері 31 травня олігарх Віктор Пінчук непублічно відвідував Адміністрацію президента Володимира Зеленського.

Читайте також: В Давос коштом Пінчука: НАЗК просять перевірити поїздку нардепів, дуже схоже на відпочинок Ситника

Перший заступник голови фракції «Слуга народу» Олександр Корнієнко виявив готовність вплинути на більшу відкритість інформації щодо відвідувачів Офісу президента і запропонував написати депутатське звернення. Згодом, листом депутат інформував «Схеми», що це питання входить у його депутатські плани, але не раніше жовтня 2020-го року.

Під час виборчої кампанії президента України команда кандидата Володимира Зеленського оприлюднила відео з назвою «Камери в кабінеті президента…». Ігор Новіков, який пізніше став радником президента, запропонував в якості ідеї публікувати списки відвідувачів Банкової. У передвиборчому ролику Володимир Зеленський відповів, що готовий до такої відкритості – єдине, «з обмеженням державної безпеки».

У перші місяці після своєї перемоги новообраний президент писав у Facebook: «Більше жодних кулуарних переговорів, нічних візитів до АП і прихованих від суспільства домовленостей» – і обіцяв прозорість і відкритість у відносинах влади з великим бізнесом.

Читайте також: Навіщо Зеркаль і Коболєв знадобилися один одному

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE