Politerno > Україна і світ > Евакуація українців з Уханя: Зеленський і Гончарук переконують, що все під контролем

Евакуація українців з Уханя: Зеленський і Гончарук переконують, що все під контролем

  • 20 Лютого, 2020
  • 1506 Переглядів
  • 0

Президент Володимир Зеленський і прем’єр-міністр Олексій Гончарук закликали суспільство не панікувати через евакуйованих українців та іноземців із китайського міста Ухань та проявити людяність і терпіння.

Про це президент і прем’єр написали на своїх сторінка у Facebook.

“Всі, хто піднявся на борт, у задовільному стані. Вони здорові, але мають пройти карантин і обсервацію протягом 14 днів.

Евакуйовані житимуть у закритому медичному центрі Національної гвардії у Нових Санжарах. Він буде повністю ізольований та переведений на суворий режим бактеріологічної безпеки.

Протягом двох тижнів це буде, напевне, найбільш охоронюваний об’єкт у країні. Співчуваю нашим евакуйованим, бо вже знаю, що таке перебувати під особистою охороною, а в них охорона буде набагато серйозніша, ніж у президента.

Тобто бактеріологічної небезпеки немає. Але є інша небезпека, про яку я хотів би сказати. Небезпека забути про те, що всі ми люди і всі ми – українці. Кожен з нас. Включно з тими, хто опинився в Ухані під час епідемії.

Коли Франція евакуювала людей з Уханя і їх привезли в одне з міст, реакція у мешканців цього міста була одна: вони турбувалися про життя і здоров’я своїх співгромадян, співчували тим, хто опинився у складній ситуації. Навіть у Казахстані, коли наш літак з Уханя сів на дозаправку й доправив казахстанського громадянина, не було жодних протестів і блокувань. Навпаки, всі дякували й раділи, що людина нарешті вдома.

На жаль, не всі з нас можуть пишатися такою ж людяною реакцією.

Спроби перекрити траси, блокувати госпіталі, не пустити громадян України в Україну – цим ми показуємо далеко не найкращий бік нашого характеру. Особливо якщо врахувати, що більшість пасажирів – люди, яким менше 30 років. Для багатьох з нас вони – майже як діти.

Українець завжди залишається українцем. Тимчасове перебування в Ухані або еміграція до Канади не робить його чужим для своєї країни”, – зазначив Зеленський.

Президент наголошує, що заходи безпеки – безпрецедентні: “зробили все можливе й неможливе, щоб гарантувати: вірус в Україну не потрапить”.

Зеленський додав, що декількох громадян не пустили на борт в Ухані, бо у них була підвищена температура.

Він підкреслив, що держава буде боротися за кожного українця, який опинився у біді: “Рятувати, евакуювати, обмінювати. Україна не здаватиме своїх”.

Президент запевнив, що такою буде державна політика та закликав, аби такою ж самою була реакція суспільства.

У свою чергу прем’єр-міністр України Олексій Гончарук переконує, що безпека кожного українця – і тих, кого евакуювали з Уханя, і тих, хто постійно перебуває в Україні, – абсолютний пріоритет президента і уряду.

“Евакуація відбулася успішно. Усі пасажири, члени екіпажу та особи, які їх супроводжують, почуваються задовільно, їх оглянули медики. Жодних симптомів гострих респіраторних інфекцій не мають”, – повідомив він.

За його словами, після приземлення літака з евакуйованими в аеропорту “Харків” буде вжито усіх можливих заходів з дотримання безпеки пасажирів, членів екіпажу та працівників аеропорту: борт буде розміщено на окремій ізольованій стоянці; усі процедури (паспортний контроль, митні формальності) будуть виконані біля трапу літака.

“Далі 45 українців та 27 іноземних громадян, екіпаж літака та особи, які їх супроводжують, будуть доставлені спеціальним транспортом ДСНС України у супроводі та під охороною поліції на територію медичного центру Національної гвардії України “Нові Санжари” у Полтавській області. Обсервація триватиме 14 днів. На локації 24/7 перебувають лікарі, забезпечені усім необхідним та готові надати необхідну допомогу”, – додав прем’єр.

Нагадаємо, мешканці с.м.т. Нові Санжари у Полтавській області протестують проти завезення до них евакуйованих із Уханя людей. Люди перекрили дорогу й палили шини, а також вступили у сутички з поліцейськими.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE